FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Notlarımız Artar Mı?

**Sürpriz Açıklamalarla Ayarlarımız Bozuluyor!** Tam banka karları iyi geliyor borsa yükselişe devam eder diye düşünürken, İş Bankası'nın CHP'deki hisseleri ve diğer iştiraklerdeki payların Hazineye devri gündeme düşüyor. Yükselecek dediğimiz borsa bankalarla satışa dönüyor.

Dün de gelen İş Bankası karının beklentilerin de üzerinde gayet iyi gelmiş olmasına rağmen, bu korkularla temkinli duralım dedim. İş Bankası hissesi hakikaten temkinli durdu ama diğer bankalar ve genel piyasa ile BİST 2 Bin puan üzerinde yükseliş yaşadı. Bizim de ayarlarımızı bozdular anlayacağınız. Neyi ne zaman düşüneceğimizi şaşırdık.

Herneyse, genel düşüncemi söyleyeyim de, siz gelişmeleri buna göre değerlendiriniz. Bana göre şuana kadar gelen banka karları arasında en iyi kar vakbn ve sonrasında Isctr'ye ait. Açıklanmış karlarına göre iskontolu işlem gördükleri düşüncesindeyim. Ama açıklanan bir çok teşvik ve önümüzdeki seçimlerin sonuçları nedeniyle ne gibi yansımalar göreceğiz bu konuyu net göremiyorum.

Sosyal medyada bir çoğunuzun da okuduğu, iktidarın ise geçen hafta yalanladığı gibi ekonomik-finansal bir korku var. İktidarın seçimlerden sonra IMF ile anlaşmak zorunda kalacağı, anlaşmazsa döviz ve faizlerde yeniden artışlar görüleceği korkuları var. İşte bu korkular nedeniyle de halkın bankalardaki DTH(döviz tevdiat hesabı) toplamlarının arttığını görüyoruz. Eğer seçimlerden sonra sonuçlar nasıl çıkarsa çıksın, korkulanların olmadığı görülecek olursa, o zaman halkın elindeki DTH'dan satışa geçerek mevduata döndüklerini ve bu durumun döviz ve faizlerde düşüş yaşanmasına neden olduğunu görebiliriz. Olası böyle bir davranış karşısında dövizin cari açığı olumsuz etkileyecek şekilde düşmesini engellemek için TCMB'nın faiz indirimlerine başlayacaktır. Böylece hem döviz kurlarında bu seviye korunmuş, hem de faizlerde istenilen düşüşler başlamış olur.

Ama seçim sonuçları korkulardaki gelişmelere neden olacak olursa, o zaman bu tablo tam tersi bir çok gelişmeye neden olur. Ben bahsi geçen korkulara sahip değilim. Eğer öyle olacak olsa, DTH'ları bu kadar yükselirken şimdiden döviz kurlarında bu baskıyı görüyor olurduk. Ama görüyorsunuz ki böyle bir baskı görülmüyor.

Siyasi sonuçlar ne olursa olsun, finansal yansımalar ülkeyi zora sokacak şekilde olmamasını dilerim. Çünkü bunun etkileri hepimize olumsuz yansıyor.

Notlarımız Artar Mı?
Fitch çarşamba, S&P de cuma günü not değerlendirmelerinde bulunacak. Bir sürpriz olur da notlarımız artar mı derseniz, açıkçası seçimlerden evvel bunu beklemiyorum. En iyimser, pozitif görünüm değişiklikleri ile sınırlı bir açıklama bekliyorum. Ama sonuçta not konusunun siyasi olduğunu söyleyen biriyim. Bu nedenle rahip Brunson ve olası Suriye konusunda uzlaşma nedeniyle sürpriz bir not artışı da mümkün. Dediğim gibi, ben şimdilik seçim riskinin olduğu ortamda bunu beklemiyorum. Olursa süper olur. Borsa yükselişini hızlandırır. Yabancı fon girişleri artmaya başlar. Döviz ve faiz birlikte düşüş yaşar. Ama dövizin cari açığı olumsuz etkilemesin diye fazla düşmesi istenmeyeceği için, TCMB faiz indirimleri ile bu denge sağlanabilir. Yani TCMB faiz indirimleri yapınca dövize tepki gelir. Böylece gereğinden fazla düşmesine mani olunabilir.

Teknik grafiklere bakınca BİST destek-direnç tablosunda paylaştığım üst seviyelere çıkabilir gibi görünüyor. Ama altta bir gap oluştuğuna da dikkat çekmek istiyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler