FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa 13.2 milyar lira eridi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3.16 oranında değer yitirdi.

Borsa 13.2 milyar lira eridi

Dışarda Euro bölgesi endişeleri ve ABD’den gelen olumsuz haberler, içerde Rekabet Kurulu’nun 12 bankaya yönelik soruşturma başlattığı açıklamasıyla birleşince, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3.16 oranında değer yitirdi.

Böylece İMKB’nin toplam piyasa değeri 399 milyar 231 milyon liradan, 386 milyar 47 milyon liraya gerileyerek 13 milyar 184 milyon lira eridi. Dolar 1.86 liraya dayandı.

Euro bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin tarihi zirve seviyelerinde olması ve bu bölgeye yönelik endişeleri artırırken, dün ABD’nin 1.3 trilyon dolarlık bütçe açığının azaltılmasında sorun çıktığı haberleri piyasalarda tansiyonu yükseltti. ABD’deki politikacıların bütçe açıklarının azaltılması konusunda özellikle vergilendirmede henüz uzlaşma sağlayamadığı yönündeki haberle birlikte Asya borsalarında düşüşler kaydedilirken, Avrupa borsalarında da çifte endişe ile birlikte yüzde 3’ü bulan değer kayıpları yaşandı.

RK açıklaması etkiledi

Asya borsalarında yaşanan sert düşüşle güne başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi ise sabah saatlerinde Rekabet Kurulu’nundan gelen bir soruyturma haberi ile sarsıldı. Rekabet Kurulu’ndan, aralarında sektörün önde gelenlerinin bulunduğu 12 banka hakkında, mevduat ve kredi faizlerini belirlemede ortak hareket edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma başlattığı açıklaması, bizim borsadaki satışı artırdı ve endeks 55 binli puanlardan 52 binli puanlara indi.

Banka hisseleri sert düştü

Bankacılık endeksi hızlı düşüşle İMKB’nin kaybının önüne geçti. Banka hisselerinde kayıp yüzde 4’ü bulurken, Avrupa’nın başı çektiği yurtdışı borsalardaki sert satışlarla birlikte İMKB 52 bin puan seviyesine kadar geriledi. İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda 52.752 puandan kapanırken, günlük değer kaybı yüzde 3.16 oldu.

Dolar 1.86 lirayı gördü

ULUSLARARASI menkul kıymet borsalarında yaşanan çöküşün yanısıra döviz piyasalarında da özellikle Euro’daki hızlı düşüşüh etkisiyle hareketlilik hakimdi. Euro, dış piyasalarda 1,36 dolardan 1.34 dolara kadar gerilerken bu gelişme içerde de doların yükselmesine yolaçtı. Yaşanan tedirginlik ve risk iştahındaki azalmanın da etkisiyle güne 1.82 liranın üzerinde başlayan dolar, 1.86 lira kadar çıktı. Dolar serbest piyasada günü 1.8550 liradan kapandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler