FİNANS

Piyasaların gözü bu kararda

Borsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi güne yüzde 0,08 yükselişle 84 bin 979 puandan başladı.

Piyasaların gözü bu kararda

Borsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi güne yüzde 0,08 yükselişle başladı. Endeks, 64,55 puanlık yükselişle 84 bin 979 puan oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,01, holding endeksi ise 0,12 değer kazandı.

BIST 100 endeksi dün 84 bin 915.14 puandan yatay kapanmıştı.

Uzmanlar hisselerin seyri açısından dün yükselişe geçen tahvil faizlerinin de izleneceğini ifade ediyorlar.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı öncesinde Borsa İstanbul güne yatay başladı.

Ziraat Yatırım tarafından yayımlanan bültende, bugün AMB kararı ve merkez bankası başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının izleneceğine dikkat çekilerek, "Endeks tarafında, Draghi beklentisi öncesinde ve yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle endekste en azından düşüşleri sınırlandırabilir. Endekste yaşanabilecek yükselişlerde direnç seviyelerinde satışlar gelebilir" denildi.

AMB'nin bugünkü toplantısında politika faizinin koruması bekleniyor.

Türkiye saatiyle 15:30'da basın toplantısına başlayacak olan AMB Başkanı Mario Draghi'nin yeni parasal genişleme adımları açıklaması beklenmiyor. Ancak, Euro Bölgesi'nde enflasyonun son 5 yılın en düşük seviyesine indiği bir ortamda Draghi'nin yeni hamle sinyali verip vermeyeceği yakından izlenecek.

Küresel piyasalar AMB kararına odaklandı

Küresel piyasalar ise dün genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarının yön üzerinde belirleyici olabileceği tahmin ediliyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi özellikle doların güçlenmesiyle 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,2301'e kadar gerilese de pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 0,38 artışla 9.972 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 yükseldi. Bugün İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve ECB kararları ile sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini belirten analistler, avro/dolar paritesinin 1,23 seviyesinin psikolojik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskısının artabileceğini kaydediyor.

Yurt içinde dün açıklanan kasım ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasının piyasalarda etkili olan kar satışlarını sınırlandırdığı görüldü. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8 seviyesinde dengelenirken, BIST 100 endeksi günü önceki kapanış seviyesinden tamamladı. Analistler, ECB kararlarının ve Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, BIST 100 endeksinin 84.500 seviyesinin destek, 85.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.00 İngiltere, BoE faiz kararı

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı

15.30 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

(AJANSLAR)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler