FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TL aşırı değerli, dolar 2.10 TL olmalı

WSJ, Türk Lirası'nın fazla değerli olduğunu ve doların 2.10 lira civarına gelmesinin adil olacağını yazdı.

TL aşırı değerli, dolar 2.10 TL olmalı

Türk Lirası'nın fazla değerli olduğu yorumunu yapan ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, liranın değerinin artmasının, uzun süredir yatırımcıların ‘favorisi’ olan bir para biriminin konumunu zayıflattığını öne sürdü.

WSJ, Türk Lirası'na ilişkin bir haber analiz yayınladı. Liranın geçen yıl dolara karşı yüzde 5 değer kazandığına işaret eden gazete bu yıl ocak ayında reel efektif kurun son iki yılın en yüksek düzeyine çıktığı, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 değer kazandığı vurguladı. WSJ, Bank of America analistlerinin liranın yüzde 18 fazla değerli olduğunu tahmin ettiklerini belirtirken, analistlerin 1.7686 TL civarındaki doların 2.10 lira civarına gelmesinin “adil” olacağı görüşüne yer verdi.

Haberde Baring Asset Management yöneticilerinden Thanasis Petronikolos’un, “Liranın pahalı olduğunu düşünüyoruz. Aynı bölgede daha iyi yerel para fırsatları görüyoruz” sözleri de yer aldı.

Not artışı fiyatlandı
WSJ, bu yıl içinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu yatırım düzeyine çıkaracağı beklentisinin fiyatlandığını ve Türk ekonomisinin birçok bölge ülkesinden hızlı büyümesi gibi gelişmelerin zaten bilindiğini dile getirdi. Gazete, “Bu olumlu gelişmeler liranın kazanımlarının arkasındaydı. Yatırımcılar, daha fazlası için pek yeni gerekçe görmüyor” yorumunu yaptı. WSJ buna karşın liranın şubattan itibaren biraz düştüğüne de dikkat çekti.

Yabancılar sırt çevirmedi
Türk ekonomisine ilişkin hâlâ bazı riskler bulunduğunu belirten gazete özellikle cari açığı vurguladı ve Ortadoğu’yla artan ticari ilişkilerin, ihracatın bölgedeki siyasi risklere açık hale getirdiğini yazdı.

Standish yöneticisi Javier Murcio, liranın fazla değerli olduğunu savunurken cari açığına ilişkin kaygılarını dile getirdi. Merkez Bankası’nın da liranın daha fazla değerlenmesine izin vermeyeceği yönündeki görüşleri de aktaran WSJ liraya ilişkin endişelere rağmen yatırımcıların sırtlarını Türkiye’ye çevirmediklerini de vurguladı.

Erin McCarthy imzalı haber analizde yabancı yatırımcıların lira cinsi devlet tahvillerini almayı sürdürdükleri kaydedildi.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler