Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanları, zor durumdaki bankaları kurtarmak üzere bir fon oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.
Bankaların ödeyeceği vergilerle fonda 10 yılda 55 milyar euro toplanması hedefleniyor.
Fon, zorluk yaşayan bankalarla ne şekilde ilgilenileceğine karar verecek yeni bir komisyonla da desteklenecek.
Bugün ve yarın zirve toplantısı yapacak olan Avrupalı liderler, 2015'te bankacılık birliğinin sağlanmasını amaçlıyor.
BBC Avrupa muhabiri Chris Morris, bu anlaşmayı "euro'ya geçildiğinden bu yana bölgedeki kağıt üzerinde de olsa en büyük merkezileşme" olarak tanımlıyor. Fakat bunun sadece ismen bankalar birliği olduğuna inananlar da var.
Öngörülen bankalar birliği üç ayaktan oluşuyor.
1. Ortak banka denetimini sağlayacak, Euro Bölgesi'ndeki tüm büyük bankaların durumunu denetleyip risklerini tespit edecek olan Avrupa Merkez Bankası;
2. Euro Bölgesi'nde sorun yaşayan bir bankaya kurtarma fonu aktarılması ya da batmasına göz yumulması yönünde kararı verecek yetki organı olarak Tek Karar Mekanizması;
3. Euro Bölgesi'nde herhangi bir yerdeki mevduat sahiplerinin 100 bin euro'ya kadar hesabını güvence altına alan ortak depozit garantisi.
Fakat atılan bu adımların, ulusal devletlerin, sorun yaşayan bankaların kaderi ile ilgili tüm kararlardan feragat ettikleri anlamına gelmeyeceği belirtiliyor.
AB liderlerinin anlaşmaya varması üzerine öneri oylamaya sunulmak üzere Avrupa Parlamentosu'na iletilecek.
Euro Bölgesi'ne mensup 17 ülke, ortak kural ve koruma yöntemleri uygulayarak bankacılık sektörünü güçlendirmek istiyor.
Bankacılık sektöründe yaşanan kriz nedeniyle Avrupa'da bazı hükümetler, verdikleri kredileri geri alamayan bankaları kurtarmak için kamu bütçesinden 1,5 trilyon euro harcadı.