FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED faiz kararı sonrası dolar ne kadar oldu? FED faiz artırırsa dolar yükselir mi düşer mi? Faiz kararının dolara etkisi nedir?

Dün yapılan FED faiz toplantısının ardından faiz kararı açıklandı. Dolar başta olmak üzere dünya piyasasını yakından ilgilendiren FED faiz kararının, doları ne yönde etkileyeceği merak konusuydu. FED faiz kararının ardından dolar başta olmak üzere gözler altın ve kripto paralara çevrildi. Faiz açıklamalarının ardından dolay yatay seyretti.

FED faiz kararı sonrası dolar ne kadar oldu? FED faiz artırırsa dolar yükselir mi düşer mi? Faiz kararının dolara etkisi nedir?

Aralık 2021 FED faiz toplantısında alınan kararda, faizin 0, 0.25 aralığında sabit tutulması sonucuna varılmıştı. ABD'de görülen yüksek enflasyon sonucunda, FED'in faiz artırımı yapabileceği öngörüsünde bulunulmuştu. Peki FED'in faiz artırması dolara nasıl etki eder? FED faiz kararı ile, dünya ticaretinde oldukça önemli bir konumda bulunan doların yönü belli olacak.

FED FAİZ KARARI SONRASI DOLAR NE KADAR OLDU?

2022'nin ilk FED faiz toplantısı geçtiğimiz gün yapıldı. FED faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell piyasa açıklaması yaptı. FED'in faiz artırımı sonucunda doların değer kazanacağı ve büyümenin yavaşlayacağı öngörülüyordu. Toplantının sonucunda faizlerin yüzde 0-0.25 aralığında sabit tutulmasına karar verildi.

FED faiz kararı sonrası dolar ne olur? FED faiz artırırsa dolar yükselir mi düşer mi? Faiz kararının dolara etkisi nedir?

27 OCAK DOLAR NE KADAR?

27 Ocak öğle saatlerinde dolar 13,59 TL ile yatay seyrini koruyor. Euro yüzde 0,28'lik düşüş ile 15,24 TL, sterlin ise 0,28'lik düşüş ile 18,24 TL oldu.

FED FAİZ ARTIRDI! ALTINDA SON DURUM NEDİR?

FED faiz kararı altın fiyatlarını da etkiledi. Uzun süredir 800 TL seviyesinde gezinen gram altın 792 TL'ye geriledi. Gremse altın yüzde 0,72'lik düşüş ile 12.831,00 TL, ata altın yüzde 0,72'lik düşüş ile 5.283,00 TL, çeyrek altın yüzde 0,31'lik düşüş ile 1.267,20 TL oldu.

Elinde altın bulunduranların maliyet düşürmek için son haftası olduğunu söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED faiz kararı öncesinde şu tavsiyelerde bulunmuştu: “Fed'e odaklanırken yatırımcı öncelikle şunlara dikkat etmeli: Fed'in mutlaka dolar varlıklarını olumlu yönde destekleyen şahin açıklamaları olacak. Önemli olan yüksek maliyetten döviz alan yatırımcı bu hafta ons altın tarafında bir fırsat yakalıyor. Özellikle gram altını 900-1000 lira seviyesinden alanlar altının ons fiyatı 1830 dolar seviyelerinde. Altın/dolar paritesi yapanlar şanslı olabilir. Altının ons fiyatındaki yükselişlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Altın/dolar paritesi yapmak isteyen yatırımcılar bu hafta son bir şans yakalıyor. O 900 - 1000 TL üstünde alım yapanlar maliyet düşürmek için bir fırsat yakaladı bana göre. Elinde altın bulunduranların maliyet düşürmek için son haftası.”

2022 FED TOPLANTI TARİHLERİ LİSTESİ

2022 Ocak FED toplantı tarihi 25 – 26 Ocak FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mart FED toplantı tarihi 15 – 16 Mart FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mayıs FED toplantı tarihi 3 – 4 Mayıs FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Temmuz FED toplantı tarihi 26 – 27 Temmuz FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Eylül FED toplantı tarihi 20 – 21 Eylül FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler