FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimdi gözler FED'de

Haftanın son işlem gününde ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasıyla gözler 17 Temmuz'da gerçekleşecek FED Başkanı Bernanke'nin konuşmasına çevrildi.

Şimdi gözler FED'de

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankaları'ndan arka arkaya gelen parasal genişleme operasyonlarından umduğunu bulamayan piyasalarda oluşan satış baskısı, Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesiyle devam etti.

İki yılı aşkın sürenin en kötü çeyrek döneminin son ayında tarım dışı istihdam verisinin yine beklentileri karşılayamamasıyla gözler, 17 Temmuz'da gerçekleşecek FED Başkanı Bernanke'nin konuşmasına çevrildi.

Stratejistler, Foreks'e yaptıkları değerlendirmelerde, kötü gelen verinin FED'in parasal genişleme programı için elini güçlendirdiği görüşündeler.

KONUŞMA ÖNCESİ SATIŞLAR ALIM FIRSATI OLARAK GÖRÜLEBİLİR
Halk Yatırım Araştırma Direktörü ve Stratejist Işık Ökte, işsizlik oranının yüzde 8.2 ile sabit kaldığını belirterek, rakamın beklentilerin aşağısında kalması ile ilk reaksiyon olarak endüstriyel sektörde satış görülebileceğini ancak işsizlik trendinde bir iyileşme görülmemesinin Fed’in parasal genişleme programı için elini güçlendirdiğini belirtti.

Ökte,hisse senetlerinde Bernanke’nin Temmuz’un 3. Haftası yapacağı önemli konuşmalar öncesi satışların alım fırsatı olarak görüleceğini ancak gerçek rahatsızlığın EURO tarafında hissedilmeye devam edeceğini kaydetti. EUR/USD için 1.2290 desteğinin kırılacağını ve Avrupa Merkez Bankası’nın yeni paradigması ‘’sıfır mevduat faizi’’ ile EUR/USD’nin Haziran 2010 seviyesi 1.19’a geri çekilebileceğini öngördüklerini belirtti.

Ökçe, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: ''Gelişmekte olan ülke(‘’EM’’) bonolarına giriş devam ederken, dünyadaki risk algılamasının çok negatif olduğundan/olacağından bahsetmemize imkan yok – bu resim değişmedikçe EM piyasaları için SAT tarafına geçmeyeceğiz. EM bonolarına gelen uzun vadeli fon alımlarının trend’inin negatif tarafa dönmesi bizim için SAT sinyali olacaktır. Ancak bu trend’in negatife dönmesi bir yana, yüksek hacimli alımlar olarak devam ettiğini gözlemliyoruz."

DOLARDA BEKLENEN GÜÇLENMENİN ÖNÜ KESİLDİ

Hedefonline Analisti Onur Altın, ABD tarım dışı istihdam verisinin önceki veriden yüksek olmasının olumlu algılandığını, ancak verinin beklentilerin altında kalmasının piyasalarda tedirginliği artırdığını ifade etti.

Altın, ortaya çıkan bu durumun dolarda beklenen güçlenmenin önünü kestiğini dile getirerek FED’in yeni toplantıda yeni parasal genişlemeye dair söylemde bulunacağını tahmin etmediğini söyledi.

Piyasalarda görülen satış baskısının sürmesini ve hedef seviyeler görülmeden yukarı yükselişler beklemediğini bildiren Altın,
''pariteler yükseldikçe satış fırsatları olarak algılanmalı ve satış yönlü işlemler yapmak mantıklı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

BEKLENTİLER ARTTI

Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay ise, ABD verilerinin FED'in üçüncü tur bir parasal gevşemeye yönelik beklentileri artıracağını belirtti.

Uskuay yaptığı açıklamada, ABD’de tarım dışı istihdamın ilk çeyrekte ortalama aylık 225.000 kişi artış gösterdiğini
hatırlatarak, ikinci çeyrekte ise ortalama aylık istihdam artışı 75.000’ne düştüğünü belirtti.

Uskuay, rakamların ABD’de istihdamda ve imalat sektöründe işlerin bozulduğunu gösteren bir veri olduğuna işaret etti ve "İşsizlik oranları %8,2 oranıyla sabit kalsa da FED’den 3. Tur bir parasal gevşemeye yönelik beklentileri artıracaktır. FED’in Temmuz ayı içerisinde PPK toplantısı bulunmamaktadır. Bu nedenle 17 Temmuz’da
gerçekleşecek olan Bernanke’nin konuşması takip edilecek ve burada ki açıklamalar paralelinde 1 Ağustos FED PPK toplantısı beklentileri şekillenecektir" diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler