FİNANS

Yunanistan'a yardım karşılığı ağır koşullar

17 saat süren zirvede varılan anlaşma, Yunanistan'ın 50 milyar euro civarındaki varlıklarını Euro Bölgesi yetkililerinin Atina'dan yönetmesini öngörüyor. Tsipras, ekonomiyi düze çıkarıp ulusal egemenliği yeniden ele geçirme umudunda olduklarını söyledi.

Yunanistan'a yardım karşılığı ağır koşullar

Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel'de yaptığı 17 saatlik zirve maratonuyla Yunanistan'ın Avrupa para birliği içinde kalması için bir destek planı üzerinde anlaşıldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras "zorlu bir mücadele ile" bir "büyüme paketi" aldıklarını ve borçların yeniden yapılandırılmasını kabul ettirdiklerini söylüyor.

AB tarafından yapılan açıklamada, ayrıntıları belli olmasa da üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar euroluk bir finansman sağlanmasından söz ediliyor.

Tsipras, "Yunanistan yeniden ekonomik büyüme sağlamak ve egemenliğini yeniden kendi ellerine almak için mücadele edecek" diye konuştu.

Ama bir çok yorumcu, şimdilik yalnızca ana hatları bilinen anlaşmanın Yunanistan'ın sekiz gün önce referandumla reddettiği birçok "mali reform" şartını içerdiği görüşünde.

Yunanistan müzakerede ayrıntıdaki bazı koşullarını kabul ettirmiş görünse de anlaşma, ana hatları itibarıyla Yunanistan'ın kendi maliyesini kontrol etme iddiasından şimdilik atılmış geri bir adım olarak görülüyor.

Atina'dan fon yönetimi

Anlaşmanın ekseninde, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'ın bazı varlıklarının Euro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması bulunuyor.

Yunanistan'ın 50 milyar euroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve bu fon Yunan bankalarının ayağa kaldırılması ve borçların ödenmesi için kullanılacak.

Ama bu fon Almanya'nın ısrar ettiği gibi Lüksemburg'dan değil, Yunanistan'ın istediği gibi Atina'dan yönetilecek.

Brüksel'de gece boyunca süren görüşmelerde fonun nereden yönetileceği engelinin çok zor aşılabildiği söyleniyor.

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un verdiği bilgiye göre, özelleştirmeler de bu fon üzerinden yapılacak.

Fon, satışlardan elde ettiği gelirlerden 25 milyar euroyu Yunanistan'a geri verecek. Bu meblağ Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.

Köprü finansmanı

Yunan bankacılık sisteminin çökmemesi ve bu yaz vadesi gelen borç ödemelerinin karşılanabilmesi için hemen görüşmelere başlanacak, bir tür geçiş dönemi ya da köprü finansmanı sağlanacak.

Kurtarma paketi yürürlüğe girmeden önce Yunanistan'ın Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa Merkez Bankası'na 7 milyar euro ödemesi gerektiği söyleniyor.

Merkel net: Borç silme yok, yapılandırma var

Euro Bölgesi ayrıca Yunanistan'a borçlarını yeniden yapılandırmak için müzakereler yapılacağı sözü de vermiş oldu.

Ama bu Yunanistan'ın istediği gibi borçların bir kısmının silinmesi şeklinde gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Grubu yani Euro maliye bakanlarının borçların vadesini uzatmayı değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Merkel bu konuda bir B planına ihtiyaç olmadığını söyleyerek sert bir tutum sergilemiş oldu.

Yunan parlamentosu ne diyecek?

Şimdi anlaşma önce Yunanistan parlamentosunun onayına sunulacak. Kabul edilirse Almanya parlamentosundan da Çarşamba gününe kadar geçmesi gerekecek.

Yunanistan parlamentosunun ayrıca anlaşmayla kabul edilen bazı önlemleri hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmesi gerekiyor.

İstenen önlemler arasında Yunanistan hükümetinin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını kısması da var.

Tsipras: Şimdi evdeki mücadele başlıyor

Başbakan Tsipras "reformlar" diye nitelenen adımları uygulamanın çok güç olacağını kabul etti ama "Dışarda savaştık, şimdi eve dönüp çıkar gruplarına karşı orada da mücadele etmemiz gerekecek" diye konuştu.

Tsipras "Bunlar ekonomide durgunluk getirecek önlemler fakat anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle yatırımların akmaya başlamasını ve durgunluğu bu şekilde aşmayı umuyoruz" diye konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler