Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Olivier Blanchard, Fon'un Internet dergisi IMF Survey'de yer alan söyleşisinde, ülkelerin bir yandan borçlarını kontrol altında tutacak adımlar atarken bir yandan da kurların serbestçe düzenlenmesine imkan vererek ekonomilerini yeni bir dengeye oturtmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Blanchard, "Bu küresel yeniden dengelenme olmadıkça sağlıklı bir iyileşme de olmaz" dedi.
IMF, krizden önce büyümesi tüketici harcamalarına dayanan ülkelerin daha çok tasarruf ve daha çok yatırım yapmasını istiyor. Çin gibi ihracata bağımlı ülkelerin ise iç tüketimi teşvik etmesini öneriyor.
Blanchard her ne kadar Çin'in adını kullanmadıysa da, bu ülkenin parası yuanın daha özgürce değerlenmesine izin vermesi gerektiğine inandığını belli etti.
Blanchard "Dengeyi yeniden kurmak karmaşık bir iştir. Bir tek önlemi yoktur ve hiçbir ülke tek başına buna çare bulamaz... Ancak kur ayarlaması, bu sürecin bütünleyici bir parçasıdır" dedi.
Birkaç Avrupa ülkesinin zor bir ayarlama süreciyle yüz yüze olduklarını belirten Blanchard, bu ülkelerin 2007-2009 finans krizi önlenmiş olsaydı bile, sorun yaşayacaklarını söyledi ve ekledi:
"Bu ülkelerde aşırı iyimser olduğu sonradan anlaşılan beklentiler vardı, iç talebi aşırı ölçüde yükselttiler ve bazıları çok büyük cari açıklar verdi. Euro Bölgesi'nde oldukları için sabit kur rejimi kullanan ülkeler için bu dönem uzun ve zorlu olacak."
Euro ülkelerinden Yunanistan ve İrlanda, Avrupa Birliği ve IMF'den yardım alıyorlar ve borçlarını denetleyebilmek için yapısal düzenlemelere gidiyorlar.