FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘2024 için durum iyi, 2025 zor geçecek…’ S&P’den Türkiye’nin kredi notu ile dolar/TL kuru için açıklama: Tarih ve rakam verdiler

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de tek haneli enflasyonun 3 yıl uzakta olduğunu söyledi. Ayrıca kredi notu konusunda da yeni bir artışı yıl sonundan önce gözden geçireceklerini duyurdu. Dolar/TL kuruna ilişkin de tahminde bulunan Gill, “Dolar yılı 32,5 seviyesinde tamamlar” dedi.

‘2024 için durum iyi, 2025 zor geçecek…’ S&P’den Türkiye’nin kredi notu ile dolar/TL kuru için açıklama: Tarih ve rakam verdiler

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CNBC-e’ye verdiği özel röportajda Alara Akgün'e verdiği röportajda Gill, Türkiye’nin yeni bir kredi not artışına dair açıklamasında, “Kredi notunuzun görünümü pozitif. Türkiye'nin B+ olan notunu yıl sonundan önce gözden geçireceğiz. Üçte bir olasılıkla yükselebilir. Türkiye'nin rezerv birikimini ve cari açığındaki trendi izliyoruz. 2023'te bütçe açığı oldukça büyüktü. Ancak bu yıl sonuna doğru bunun yaklaşık olarak bir puan kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu süreç ayrıca altın talebine de bağlı. Piyasa, para politikasına ve yüksek seviyede kalan enflasyonun gelişimine son derece duyarlı olacak” ifadelerini kullandı.

ghmf

“ZORLUK DAHA ÇOK 2025’TE OLACAK”

“Politika faizinin yüzde 50'ye çıkması, birikimlerinizi TL'ye kaydırmayı oldukça cazip kılıyor. Böylelikle döviz mevduatlarının TL'ye kaydırılması eğilimini görüyoruz” diyen Gill, “Sanırım zorluk daha çok 2025'te olacak çünkü döviz kurundaki artış enflasyonun altında. Bu da giyim, tekstil gibi önemli ihracat sektörlerinin rekabet gücünü gerçekten olumsuz etkilemeye başlayabilir, ayrıca turizmi de bir dereceye kadar etkiler. Şu anda döviz kuru, enflasyonun düşmesindeki referans noktası. Mevcut politika veya strateji, döviz kurunun reel anlamda oldukça güçlü tutulması gibi görünüyor. Bu da rekabet gücünü etkileyebilir” şeklinde yorum yaptı.

5

“ÖNEMLİ OLAN İÇERİ GİREN PARANIN KALICI OLMASI”

Gill sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teoride, bu, sadece hükümetin değil, şirketlerin de borçlanma maliyetinin sürekli olarak düşmesi gerektiği anlamına gelmelidir. Türkiye'nin yerel piyasalarına yabancı ilgisinin arttığını görüyoruz. Şirket tahvili piyasasında aşağı yönlü faiz eğrisi var. Bu da şirketlere daha uzun vadeli ve daha düşük faizli borçlanma fırsatı verebilir. Ancak bu paranın çoğu oldukça spekülatif para. Yabancılar, Türkiye'ye taşıma oranı çok çekici olduğu için geliyor. Bu durum, 2025'te sonlanabilir ve yabancı çıkabilir. Önemli olan içeri giren paranın kalıcı olması... Sanırım bu büyük bir zorluk. Daha fazla doğrudan yatırımı nasıl çekersiniz? Bu, gelecekteki kredi notunu etkileyebilir.”

DOLAR (36)

“ENFLASYONDA YAVAŞ VE KARMAŞIK DÜŞÜŞ SÜRECİ YAŞANABİLİR”

Yıl sonu enflasyon tahminlerine ilişkin, “Bizim bu yıl için ortalama enflasyon tahminimiz, yanılmıyorsam, evet, yüzde 56 ile 57 arasında. Biz, bu yıl için ortalama olarak yüzde 57'ye bakıyoruz. Gelecek yılın ortalama tahmini ise yüzde 28. Yani enflasyonda çok yavaş ve karmaşık bir düşüş süreci yaşanabilir. Tek haneli enflasyonu 2027 sonuna kadar görmüyoruz. Bu da üç yıl uzakta ve açıkçası, dünya komplike bir yer” açıklamasında bulunan Gill, “Türkiye başka bir dış şok da alabilir. Bunun yanı sıra diğer izlediğimiz şey elbette gelir politikası. Asgari ücret politikası çünkü bu enflasyon için oldukça kritik. Yani, varsayılan olarak, 2024'te başka bir asgari ücret ayarlaması olmazsa, enflasyon daha hızlı düşebilir. Ancak aynı zamanda, 2025'te alınan ücret ayarlama kararlarına da bağlı olacaktır” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI (5)

FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYORLAR

Faiz politikasında erken indirim riski görüyor musunuz?” sorusuna da yanıt veren S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, “Yani, bunun büyük ölçüde tasarrufların dolarizasyon eğilimleri ve açıkça enflasyon trendlerine bağlı olacağını düşünüyorum. Ancak belki Merkez Bankası'nın 2025'in başlarında faizleri düşürmeyi düşünebileceğini bir fırsat görebilirsiniz. Bana göre, 2024'te bu çok olası görünmüyor. Tabii, enflasyonda ciddi bir düşüş yaşanmadığı sürece” dedi.

iStock-1357629543

“DOLAR YILI 32,5 SEVİYESİNDE TAMAMLAR”

Dolar/TL kurunda yaşanan sakin seyire ilişkin de soru yöneltilen Gill, kur tahminini de açıkladı. “TL'nin dolar karşısında 2024'te oldukça istikrarlı olacağını düşünüyoruz” diyen S&P Global Kıdemli Direktörü, “Yıl sonunda 32,5 seviyesinde sonlanabilir ve şu anki seviyeye oldukça yakın. Bunun bir numaralı nedeni, haziran ve eylül aylarındaki turizm sezonu ile güçlü bir döviz girişinin olması. Asıl soru, doların çıkacağı zamanlarda ne olacak? Yılın sonuna doğru normalde, daha yüksek döviz çıkışları ve enerji ithalatı için daha fazla döviz talebi olur. Bu nedenle, yıl sonunda biraz daha fazla volatilite olabileceğini hissediyorum. Ancak hala portföy girişlerinin çok güçlü olduğunu izliyoruz. Merkez Bankası aslında dolar alıyor, dolar satmıyor. Bu nedenle, 2024 için durum iyi görünüyor. 2025 ise daha büyük bir ayarın yapılıp yapılmayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Çünkü 2025 yılı zor geçebilir ve özellikle ihracatçılar için bazı sektörlerin kar marjları oldukça sıkıntıya düşebilir” ifadelerini kullandı.


Express


En Çok Aranan Haberler