FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları 1 ayın zirvesini gördü! Piyasalarda büyük telaş! Gözler ABD enflasyon rakamlarına çevrildi

Altın, ABD Merkez Bankası Fed’in 50 baz puanlık hareket potansiyelini fiyatlamaya başladı. Ayrıca ülkede bugün açıklanacak enflasyon rakamları da yatırımcıların gündemine yerleşti. Bu gelişmelerle altın fiyatları son bir ayın zirvesini görürken analistlerden ‘rekor’ tahmini geldi. Gram altın fiyatı da yükselişe geçti. "Bugün gram altın, ons altın ne kadar? Düşecek mi, yükselecek mi?” İşte piyasalara ilişkin anlık, canlı, güncel rakamlar ve son dakika gelişmeleri...

Altın fiyatları 1 ayın zirvesini gördü! Piyasalarda büyük telaş! Gözler ABD enflasyon rakamlarına çevrildi

Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesinde tahvil ve pay piyasalarında artan satış baskısıyla karışık seyrediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mayısta 50 baz puan faiz artışına gideceği ve senenin devamında da şahin tutumunu sürdürebileceği beklentisi varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.

Dün açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerinde 50 baz puanlık faiz artışına olumlu yaklaşırken, Fed üyesi Christopher Waller, politikaları sonucu oluşacak istenmeyen hasarları en azına indirmeye odaklandıklarını ancak para politikasında esnemeye izin veremeyeceklerini söyledi.

iStock-1207344944

Para politikasının azalan destekleyici duruşu ve artan resesyon riskleriyle tahvil piyasalarında satış eğilimi derinleşirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi üst üste sekiz gün artarak yüzde 2,83'le Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Tahvil piyasalarında yüzde 84 ihtimalle Fed'in mayısta 50 baz puanlık faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başladı.

Analistler, mart ayında enflasyonun yıllık yüzde 8,4 ile tepe noktasına ulaşmasının beklendiğini belirterek, New York Fed'in tahminlerine göre Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin de yüzde 6,6 ile yeni zirveye ulaştığını kaydetti.

iStock-1264928464

ONS ALTIN

Fed'in para politikasında daha agresif olacağı mesajları gelmeye devam etse de yatırımcılar enflasyona karşı bir korunma, güvenli liman olarak gördükleri altına ilgi göstermeyi sürdürüyorlar. Öte yandan Ukrayna’daki savaş da piyasaları desteklemeye yardımcı oluyor.

Bu gelişmelerle ons altın 14 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1968 dolara ulaştıktan sonra 1948 dolardan günü kapattı. Bu sabah ise 1960 dolardan değerleniyor. Analistler, bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece 1975 dolar/ons seviyesine doğru bir atak beklenebileceğini ifade ediyorlar. Aşağı hareketlerde destek noktaları ise 1941 ve 1924 dolar/ons…

GRAM ALTIN

Küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişten destek bulan gram altın ise dün 928 liraya yükselmesinin ardından 920 liradan kapanış gerçekleştirdi. 12 Nisan Salı günü altının gram fiyatı 923 lira seviyelerinde bulunuyor.

iStock-969575406

ANALİSTLERDEN ALTIN TAHMİNİ

Equiti Capital’in piyasa analisti David Madden yakında bir kopuş görmeyi beklemediğini dile getirdi. Ancak altının ons başına 2000 dolara geri dönmesi için, Rusya’nın Ukrayna ile savaşında büyük bir tırmanma olması gerektiğini belirtti. Rusya’nın Avrupa’nın petrol ve gaz arzını tehdit etmesi durumunda önemli jeopolitik belirsizliğin hisse senetlerini aşağı ve enerji fiyatlarını yukarı çekebileceğini kaydeden Madden, şunları söyledi:

iStock-1185390660

“Hisse senetleri düşerse, yatırımcılar çabucak sağlam bir şey tutmak isteyecek ve bu da altın fiyatlarını rekor seviyelere geri çekecek.”

Blue Line Futures baş piyasa stratejisti Phillip Streible ise, “Çok fazla risk almak istemeyen yatırımcılar altına yöneliyor Altında temel bir konumu korumak istiyorsunuz, her zaman pazarın içinde ve dışında ölçeklenmeye bakın. Aralığın en üstünde biraz kar elde etmek için, fiyatlar 1.900 doların altına düştüğünde satın almalısınız” ifadelerini kullandı.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler