FİNANS

Altınınıza altın katın

Likidite bolluğuna bağlı olarak altının orta ve uzun vadeli yükseliş trendini koruması bekleniyor.

Altınınıza altın katın

Yastık altındaki altını toplamak için yarışan bankalar, mevduatından kredisine, depo hesabından harcadıkça biriktiren kredi kartına hemen her gün yeni bir altın ürünü çıkarıyor...

Para dergisinden Esin Çetinel'in haberine göre; altın, son iki yıldaki hızlı yükselişi ve göz kamaştıran getirisiyle hemen herkesi kendine çekiyor.

Global krizin derinleşmesiyle güvenli liman arayanların vazgeçilmezi haline gelen bu yatırım aracı, zaman zaman soluklansa da son yıllarda sürekli yeni zirveler deniyor.

Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde de altın parlamaya ve yeni rekorlar kırmaya devam edecek. Özellikle Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 2014 yılına kadar parasal genişlemeye devam edeceğini açıklaması, altının kısa dönemde olmasa bile orta ve uzun vadede çıkışını koruyacağı konusundaki görüşleri güçlendirdi. Avrupa bölgesini kasıp kavuran ekonomik krizin kısa vadede sonlanmayacağına ilişkin tahminler ve Ortadoğu’da artan savaş riski de altını destekleyen diğer unsurlar olarak görülüyor.

BANKALAR YARIŞIYOR
Bankalar, altın ve altına dayalı enstrüman çıkarmaya devam ediyor. Vadesiz altın mevduat hesabının yanı sıra artık vadeli altın mevduatı, altın ve altına dayalı fonlar, altın depo hesapları, altın kredi, altın biriktiren kredi kartları gibi çok sayıda ürün var. Altına dayalı ticaretle uğraşan altın ithalatçıları, ihracatçıları, kuyumcular için de çok sayıda ürün çıkarılıyor. Bankalar, bir yandan da altın opsiyonu ve forward işlemleri için de düğmeye basmış durumda...

İşte altın bankacılığında iddialı bankaların ürünleri ve yakın dönem planları...

VADELİ ALTIN HESABI YOLDA
Bu yıl altın bankacılığı konusunda çok sayıda ürün çıkaran Akbank, bu alanda ilk olarak şubat ayında altın mevduat hesabını hayata geçirdi. Temmuz 2012’de Altın Hediye Çeki’ni müşterilerine sunan banka, ekim ayında da Akbank Altın Davetleri’ni düzenlemeye başladı. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Akbank Altın Daveti ile müşterilerinin ellerinde bulunan farklı ayarlardaki altınların Akbank Altın Hesabı’na aktarılmasını sağladıklarını söylüyor. “Müşterilerimiz Altın Mevduat Hesabı ile günün her saati altın alım ve satımı yapabiliyor” diyen Tözge, isterlerse altın hesaplarındaki altınları sevdiklerinin özel günlerinde Altın Hediye Çeki vasıtasıyla hediye de edebileceklerini belirtiyor.

Akbank, bu ay da altın ve altına dayalı birçok yeni ürün çıkarmayı planlıyor. Banka bu kapsamda şu anda sadece vadesiz olan altın mevduat hesabına vadeli mevduatı da ekleyecek. Lansmanını şubat ayında yapmasına rağmen altın mevduat hesabında kısa sürede yaklaşık 60 bin kişiye ulaşan Akbank’ın kıymetli maden hesaplarında haziran sonu itibarıyla yer alan bakiye ise yaklaşık 400 milyon doları aşmış durumda.

250 GRAM ALTINA VADE İMKANI
2009 yılından bu yana altın bankacılığına yoğunlaşan Bank Asya, altın cari hesabı uygulamasının hemen ardından altına yönelik yeni ürünlere odaklandı. Bu yılın mart ayı itibariyle Altın Kabul Günleri düzenlemeye başlayan banka, bugüne kadar şubeleri kanalıyla 3.2 ton hurda altını ekonomiye kazandırdığını açıkladı.

Önümüzdeki günlerde şubelerinden 1 gramdan başlayan ve üzerinde seri numarası olan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) logolu fiziki altın alım satımı yapacaklarını söyleyen Bank Asya Bireysel Ürün ve Satış Müdürü Gökhan Çeviker, “Bu yeni ürünle birlikte artık müşterilerimiz fiziki altın ihtiyaçlarını şubelerimizden karşılayabilecek” diyor.

Bank Asya’nın altın bankacılığında iddialı olduğu bir diğer alan ise altın hesapları. Halen sektördeki payı yüzde 7.7 olan Bank Asya, bu kapsamda müşterilerinin 250 gram ve üzerindeki altın birikimlerini 3 aydan başlayan vadelerle katılma hesaplarında değerlendiriyor.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YOK
İş Bankası, 1997 yılından bu yana 1 gram, 1 cumhuriyet altını, yarım cumhuriyet altını dengi altın alım-satımı yapıyor. Bu ürünün, sektörde müşterilere sunulan ilk altın ürünü olduğunu söyleyen iş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, “Ayrıca şubelerimiz ve alternatif dağıtım kanallarından 7/24 kolayca işlem yapılabiliyor. 2008 yılında hayata geçirdiğimiz altın mevduat hesaplarında şubelerimiz, internet şubemiz, çağrı merkezi ve İşCep ile işlem yapılabiliyor. Bu hesaplardan hesap işletim ücreti alınmıyor. Ayrıca altın mevduatından faiz elde edilebilen ‘Vadeli Altın Mevduat Hesabı’ ve ‘Altın Kredisi’ ürünlerimiz var” diyor.

İş Bankası, altın biriktirmek isteyenler için düzenli alım talimatı da alıyor. Halen B Tipi Altın Fonu bulunan İş Bankası, kısa dönemde altına dayalı anapara korumalı yeni bir yatırım fonu için çalışıyor. Haziran ayından bu yana şubeleri kanalıyla yastık altı olarak tabir edilen hurda altın toplayan banka, yoğun talepten memnun. Bugüne kadar toplam 39 ilde 98 şube kanalıyla “Altın Buluşmaları” düzenlediklerini hatırlatan Erdal Aral, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu sayede yastık altı olarak tabir edilen fiziki altınları ekonomiye kazandırdık. Önümüzdeki günlerde başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere diğer illerimizde de buluşmalarımız artarak devam edecek.”

İş Bankası, Gülaylar Grubu’yla imzaladığı sözleşme çerçevesinde 4 Ekim’den bu yana “Kuyumcularda Altın Buluşmaları” düzenliyor. Banka, ilk olarak İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Konya ve Mersin’deki 35 Gülaylar mağazası kanalıyla hurda altın toplamaya başladı. Gülaylar mağazalarına teslim edilen fiziki altınların gram karşılığı, İş Bankası’ndaki Vadesiz Altın Mevduat hesaplarına MaxiPara Altın Kart kullanılarak POS cihazları aracılığıyla aktarılabiliyor.

0.01 GRAM ALTIN SATIYOR
Şekerbank, altın bankacılığı kapsamında müşterilerine vadesiz altın hesabı açıyor. Banka, hesaplarında TL olan müşterilerine her ay düzenli gram altın alma imkanı da sağlıyor. Halen 1 gram ve katları şeklinde altın hesabı açan Şekerbank’ta 0.01 gram ve katları şeklinde de işlem yapılabiliyor. Böylece Şekerbank müşterileri 5 TL ile bile altın hesabı açabiliyor. Vadesiz TL hesaplarından her ay düzenli altın talimatı vermek isteyenlere “1 gram ve üzeri” ya da “100 TL ve üzeri” seçenekleri sunuluyor.

İsteyen müşterilerine internet bankacılığı sayesinde günün her saati altın alım satım imkanı sağlayan Şekerbank’ın Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, önümüzdeki dönemde döviz, altın, emtia gibi enstrümanlar üzerinden anapara korumalı fonlar çıkarmak için çalışmaları sürdürdüklerin açıklıyor.
Şekerbank, yıl sonuna kadar şubeleri kanalıyla Altın Kabul Günleri düzenleyip hurda altın toplamaya da başlayacak.

FORWARD VE OPSİYONLAR YOLDA
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), altın bankacılığı alanında hem bireylere hem de işletmelere yönelik ürünler sunuyor. Altın Kredisi, Taksitli Altın Kredisi ve Kuyumcu Paket Sigortası’yla işletmelere; Vadesiz Altın Depo Hesabı, Vadesiz Gümüş Depo Hesabı, Vadeli Altın Depo Hesabı, Altın Damla Hesabı ve B Tipi Altın Fonu’yla da altına yatırım yapmak isteyen bireysel müşterilere hizmet veriyor. Halen altın mevduatına yüzde 1.75 faiz uygulayan TEB’in Vadesiz Gümüş Depo Hesabı da bulunuyor.

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, şu sıralar özellikle ihracat yapan kuyumcular ve altın risklerini hedge etmek isteyen yatırımcılar için altına dayalı forward ve opsiyon işlemlerini başlatmak için çalıştıklarını söylüyor.

TEB’de altın alım-satım işlemleri sadece banka şubeleri değil internet, telefon bankacılığı ve ATM’lerden de yapılabiliyor.

ALTIN KAZANDIRAN KREDİ KARTI
Altın bankacılığı konusunda yıllardır çok aktif olan Garanti Bankası, 2007 yılından bu yana müşterilerine Vadesiz Altın Hesabı ve Birikimli Altın Hesabı olmak üzere iki farklı vadesiz altın depo hesabı seçeneği sunuyor. Haziran ayından bu yana “Altın Salısı” uygulaması kapsamında belli şubelerden fiziki altın toplayan banka, ekim ayı itibariyle de müşterilerine Vadeli Altın Hesabı açmaya başladı. Söz konusu hesap en az 100 gram bakiyeli ve 1 yıl vadeli açılabiliyor.

Altın hesaplarına banka şubelerinin yanı sıra internet şubesi, Alo Garanti, Garanti Paramatiklerinden de ulaşılabiliyor. Bu sayede müşteriler 24 saat boyunca hesaplarındaki altın bozdurup anında nakde çevirebiliyor. Hesaplardaki alt limit ise 1 gram. Garanti Bankası, diğer tüm altın hesaplarına (vadesiz ya da birikimli altın hesabı) altın havalesi yapıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, altın yatırımcıları için çıkardıkları ürünlerin özelliklerini şöyle anlatıyor:

“Altın hesabımız haricinde müşterilerimize farklı yatırım, kredi kartı ve tasarruf ürünleri de sunuyoruz. Yatırım ürünlerimiz arasında tamamen altına dayalı ilk altın fonu olan Osmanlı Altın Fonumuzu ve dönemsel olarak ihraç ettiğimiz anapara korumalı altın fonlarımızı (altının düşüşü/yükselişine endeksli) sayabiliriz. Kredi kartı ürünümüz Altın Bonus ise sektörde yapılan alışverişlerde altın kazandıran ilk ve tek kredi kartı. Önümüzdeki dönemde müşterilerimize hesaplarındaki altınlar, şubelerimizden altın olarak çekme imkanı da sağlayacağız.”

Altın hesaplarındaki tutarın 50 bin TL’ye kadar devlet güvencesinde olduğunu hatırlatan Genç, hesap işletim ücreti almadıklarını da vurguluyor.

Garanti Bankası “Altın Salısı” kapsamında her hafta salı günü 36 ilde 95 şube kanalıyla altın topluyor. Kampanyayla ilgilenen Garanti Bankası müşterileri, uygulama şubelerini 444 0 333’ü arayarak ya da 3383’e ALTIN boşluk İL PLAKA KODU’nu yazıp SMS atarak öğrenebiliyor.

Garanti Bankası, rakiplerinden farklı olarak altın konusunda uzman eksperleri şube şube gezdirmek yerine belli şubelerde her salı günü kalıcı olarak bu hizmeti veriyor. Bankanın hedefi, önümüzdeki dönemde bu şubelerin sayısını artırmak.

Garanti Bankası kadın girişimcilere ise “Altın Teminatlı Kredi” sunuyor. Bu kampanya sayesinde kadın girişimciler, altınlarını teminat göstererek kredi alabiliyor.

ALTINA KREDİ VERİYOR
25 yıldır altın bankacılığı hizmeti sunan VakıfBank, müşterilerinin İstanbul Altın Borsası işlemlerinde aracılık hizmeti veriyor. Müşterileri için altın mevduat hesabı açıp altın kredisi de veren banka, aynı zamanda Altın Yatırım Fonu satıyor. Bankanın Anapara Korumalı Altın Alt Fonları, anaparadan kayıp riskini göze almayan ve altın getirisinden yararlanmak isteyen yatırımcılar için ihraç ediliyor. VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, altın yatırımına yönelik ürünlerle ilgili şu bilgiyi veriyor:
“Bu yılın başında yeni altın ürünümüz ‘Altın Çağı’nı piyasaya sunmuştuk. Bu, vadesiz altın mevduatı niteliğinde ve altın alım satımında müşteri lehine çok dar fiyat marjı uyguladığımız bir hesap. Bunun yanı sıra ‘yastık altı’ olarak tabir edilen ziynet altınlarının şubelerimiz aracılığıyla toplanmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda 1 yıllık süreçte 2-3 ton arasında altın toplamayı planlıyoruz.”

VakıfBank, 2 gramdan 100 grama kadar 995 ve 999 saflıkta ve uluslararası standartlarda yurtdışında bastırılmış sertifikalı külçe altın, Sinan, GAP ve Osmanlı Hatıra Altın adıyla altın alıp satıyor. Banka, altınla ilgili iş yapan kuruluşlara altın kredisi de veriyor.

ALTIN ATM’Sİ KURUYOR
Son yıllarda altın talebindeki artışa bağlı olarak müşteri sayısını bin kişiden 30 bine çıkaran DenizBank’ın altın mevduatı da 500 kilodan 6 tona ulaştı. Bankanın aynı süreçte verdiği kredilerse 400 kilodan 1.5 tona çıktı.

Türkiye’de yastık altında bulunan altının bin 500-3 bin ton civarında olduğunu tahmin eden DenizBank Altın Bankacılığı Grup Müdürü Cem Turgut Gelgör, “Bu altınların ekonomiye kazandırılması adına DenizAltın Günleri düzenliyoruz. Müşterilerimizin yastık altı altınlarını mevduat hesaplarında güvenceye alıyor, üstelik faiz getirisi elde etmelerini sağlıyoruz” diyor.

Mayıs ayında başlayan “DenizAltın Günleri”nde, İstanbul Altın Rafinerisi eksperliğinde bugüne kadar 1.5 ton altın toplanmış. Gelgör, ekim ayı itibariyle geniş kapsamlı ikinci bir altın toplama kampanyasına başladıklarını hatırlatıyor.

Yıl sonuna kadar Türkiye genelindeki 280 yetkili DenizBank şubesinde haftanın beş günü fiziki altınlarını mevduata dönüştürmek isteyenlere hizmet verilecek.

DenizBank, altın ticaretiyle uğraşan müşterilerine Altın Kredisi de veriyor. Gelgör, DenizBank’ın altınla ilgili diğer hizmet ve ürünlerini şöyle anlatıyor:
“Vadesiz Altın Hesabı’nın yanı sıra Vadeli Altın Hesabı, Vadesiz Gümüş Depo Hesabı ve düzenli altın biriktirmeye imkan sağlayan Altın Biriken Hesabı başlattık. Ayrıca internet şubemizden de altın ve gümüş işlemleri yapıyoruz. Müşterilerimiz altın ve gümüş alım-satımı ve altın havalesi gibi işlemlerini de yine bu kanallar üzerinden yapabiliyor. Yıl sonuna kadar hizmete sunmak üzere üzerinde çalıştığımız yeni projelerimiz var. Örneğin Altın ATM projesiyle özellikle evlenme dairelerine yakın noktalarda DenizBank ATM’lerinden gram altın alma imkânı sunacağız.”

1 TL’YE ALTIN SATIYOR
Yapı Kredi, müşterilerine minimum 1 TL karşılığı döviz işlemi yapar gibi altın işlemi yapma imkanı sağlıyor. Bu sayede yatırımcılar, miligram bazında altın alma ve hesaplar arasında altın havalesi yapma şansına kavuşuyor. Banka kartı veya kredi kartını tanımlatabilenler, altın alım satımı ve havale işlemlerini ATM’ler kanalıyla da yapabiliyor. Yapı Kredi, şubeleri kanalıyla fiziki altın teslimi de yapıyor.

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, “Vadesiz ve vadeli altın hesabı da açıyoruz. Altın mevduatıyla müşterilerimiz, 31 günden 365 güne kadar vade seçenekleriyle faiz kazancı elde edebiliyor. Daha çok kişisel bankacılık müşterilerimizin ilgisini çeken bu ürünümüzün ortalama hesap büyüklüğü 40 bin TL” diyor.
Cemalcılar, piyasa şartlarının uygun olduğu dönemlerde müşterileri için dayanak varlığı altın olan anapara garantili fonlar ve mevduat ürünleri sunmaya devam edeceklerini söylüyor. Yapı Kredi’nin küçük tasarruflara imkan sağlayan Yapı Kredi B Tipi Altın Fonu da bulunuyor.

ALTIN HAVALESİ YAPTIRIYOR
Altın bankacılığındaki geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken Kuveyt Türk, bu alandaki faaliyetlerine altın cari hesapla başlamıştı. Ardından vadeli altın katılım hesabını çıkardı. ATM ve nikah salonlarında hizmet veren altın kioskları ise bankanın sektöre kattığı yeni ürünlerden biri...

Kuveyt Türk Bireysel Pazarlama ve Ürün Geliştirme Grup Müdürü Mustafa Dereci, şubeler kanalıyla sertifikalı gram altın satışı yaptıklarını, ayrıca hediye amaçlı altın ihtiyacını karşılamak isteyenlere altın çek verdiklerini söylüyor. Ardından da Kuveyt Türk’ün diğer altın ürünleriyle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Kıymetli Madenler Depo Hesabımızı 24 ayar saf altın, gümüş ya da platine yatırım yapmak isteyenler için tasarladık. Bu hesaplar sayesinde müşterilerimiz, tıpkı dövizde olduğu gibi TL veya dolar karşılığı kıymetli maden alıp satabiliyor. Altına Altın Katılma Hesabı ise 10 gram altınla açılıyor. Üç, altı ve bir yıl vadeli seçenekleri var. Müşterilerimiz şubelerimizden 1, 2, 5, 10, 20, 50 veya 100 gram altın alabiliyor. İstedikleri takdirde şubelerimizde veya kuyumcularda bozdurabiliyorlar.”

Kuveyt Türk’ün Altın Çek’i, hediye veya promosyon amacıyla 24 ayar saf altının çek haline getirilmiş şekli. Banka 1, 2, 5 ve 10 gram Altın Çek seçenekleri sunuyor.

Kuveyt Türk müşterileri, alım satım emirleriyle altının fiyatı istenilen seviyeye yükseldiğinde otomatik olarak alıp; beklenen seviyeye düştüğünde ise otomatik olarak satabiliyor. Altın havalesiyle kendi veya başkasının altın hesabına gram olarak altın transfer edebiliyor. Santigram gibi çok daha küçük işlemler de yapılabiliyor.

Kuveyt Türk, Altın Forward ürününü, altın sektöründe faaliyet gösterenlerin veya altını olan yatırımcıların altın fiyatlarındaki değişimden oluşacak risklerden korunması amacıyla çıkardı. Burada “Altın Destek” ile kuyumcu ve sarraflara piyasa fiyatının altında alım yapma imkanı sunuluyor. Aradaki fark içinse teminat isteniyor. Anlaşılan vade sonunda altın müşteriden geri alınıyor. Böylece müşteri altın hammaddesi için daha az nakit bağlamış oluyor.

Altın Borsa Yatırım Fonu (Gold Plus), Kuveyt Türk’ün borsada işlem gören yatırım fonu.

Altın Endeksli Finansman ise altın ticareti yapanların altına endeksli kullanabildikleri bir finansman türü. Banka müşterileri ödemelerini hem altın hem de TL hesabından yapabiliyor.

Kuveyt Türk’ün yeni nesil kredi kartı Sale Plus (altın veren kredi kartı), dünyanın her yerinde taksit yapıyor, anlaşmalı üye işyerlerinde sürekli indirim sağlıyor, kazanılan altın puanları miligram altına çevirip hesaba aktarıyor.

Altın Köşe ise Kuveyt Türk’ün İstanbul Altın Rafinerisi’ne ürettirdiği ve aynı zamanda şubelerinde sattığı gram altınları satan özel bir cihaz.
Kuveyt Türk, yastık altındaki altını şubeleri kanalıyla toplayan ilk bankalardan biri. Bugüne kadar 3.3 ton altın topladıklarını açıklayan Mustafa Dereci, altın toplama günlerini internet şubesinden ilan ettiklerini hatırlatıyor.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler