FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Asgari ücret 1300 TL olacak mı?' belli oluyor

Asgari ücretin kaderini belirleyecek komisyon ilk toplantısını dün yaptı. Asgari Ücret Komisyonu'nda hükümet cephesi "1.300 liralık zam 2016’da" dedi. İşte, Asgari Ücret Komisyonu'nda yaşananlar!

'Asgari ücret 1300 TL olacak mı?' belli oluyor

Milyonlarca asgari ücretlinin uzun süredir sorduğu "Asgari ücret 1300 TL olacak mı?" sorusunun yanıtı sonunda belli oluyor. Zam kararını verecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı. Çıkacak kararın büyük bir heyecanla beklendiği toplantıda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Pazarlıkta işçi sendikaları ve hükümet kanadının taleplerini görüşmesi ve 1300 lira konusunda anlaşmaya varması bekleniyor.

Sadece asgari ücret tutarının değil, zammın işverene getireceği yükün de tartışılması beklenen toplantıda hükümeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu temsil ederken, işveren ve işçi kesimini temsilen 5'er kişilik heyetler yer alıyor. Önceki yıllarda dört veya beş toplantının ardından belirlenen asgari ücret rakamının, bu yıl 1-2 toplantının ardından açıklanabileceği öngörülüyor.

1300 TL BÜTÜN BİR YILI KAPSIYOR

Uzun süredir konuşulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açılışını yapan Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücret konusunda tüm tarafların isteklerinin yerine getirilmesi için özenle çalışılacağına ifade etti ve soruları yanıtladı. Temmuz'da asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruya, "1300 liralık söz, bütün yılı kapsayan bir tahahüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok." cevabını verdi.

Soylu, asgari ücretin 1300 liraya çıkmasının başta perakendeciler olmak üzere iş dünyasında ekstra yük getireceği kaygısının hatırlatılması üzerine ise şu yanıtı verdi: "İstihdam dostu politikalar, bizim 13 yıllık temel politikalarımız olarak ortada durmaktadır, devam ettirmek zorundayız. Bir taraftan istihdamı öncelemeliyiz, iş alemimizin içinde durduğu durumu rasyonel şekilde gözetmeliyiz aynı şekilde işçiyi de gözetmeliyiz ama mali disipline de dikkat etmeliyiz. Bir taraftan hedeflerimize ulaşma gibi çok önemli bir misyonumuz var. Bir taraftan insan onuru gibi bir sorumluluğumuz var. İnanıyorum ki tarafların da kabul göstereceği bir sonucu hep birlikte ulaşacağız."

Asgari ücretin 1.300 TL olacak olması, milyonlarca asgari ücretli tarafından memnuniyet yaratırken, işveren tarafı maliyet artışı nedeniyle ciddi endişeler taşıyor. Asgari ücretin 1300 olması sadece işverenleri değil, sigorta primini kendisi ödeyen; esnaf, tüccar, doktor, avukat, mühendis, mali müşavir, şirket ortağı, isteğe bağlı sigortalılar, genel sağlık sigortası primi ödeyenler ile askerlik, doğum, yurtdışı hizmet borçlanması yapan vatandaşları da etkileyecek. Çünkü; sigorta primlerinin hesabı asgari ücrete bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Asgari ücrette meydana gelecek % 30’luk artış, ödenecek primleri de aynı oranda artıracak.


Express


En Çok Aranan Haberler