FİNANS

Kapat

Ayda 120 bin TL kazandıkları iddia ediliyordu! İş bıraktılar: Her şey artıyor, kazanç değişmiyor

Kurye maaşları zaman zaman tartışma konusu olan konulardan biriydi. Son zamanlarda ayda 120 bin TL kazandıkları iddia edilen kuryeler bunun gerçek olmadığını belirterek 3 günlük iş bıraktılar. Adana'da görev yapan kuryeler ise eylem yaparak zam istedi. Açıklamadan sonra şehir turu atan kuryeler, "Her şey artıyor, kazanç değişmiyor" diyerek ay sonunda ellerinde kalan maaşı açıkladı.

Ayda 120 bin TL kazandıkları iddia ediliyordu! İş bıraktılar: Her şey artıyor, kazanç değişmiyor

Adana'da bir yemek sipariş firmasıyla çalışan motosikletli kuryeler, yetersiz ücret zamlarına karşı kontak kapatarak eylem yaptı. Açıklama yapan kuryeler daha sonra şehir turu attı.

Ayda 120 bin TL kazandıkları iddia ediliyordu! İş bıraktılar: Her şey artıyor, kazanç değişmiyor 1

3 GÜN İŞ BIRAKTILAR

İnternet sitesi üzerinden yemek siparişi alan bir firmayla çalışan motosikletli kuryeler, yeni yıla girdikten sonra çalışma şartlarının kötüleştiğini öne sürerek, eylem yapma kararı aldı. 3 günlük iş bırakan yaklaşık 200 kurye, Bülent Angın Bulvarı’ndaki Gençlik Meydanı'nda toplandı.

"BİZ ROBOT DEĞİLİZ"

Grup adına basın açıklamasını okuyan Adana Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yalçın Parmak, yeni yılda zam almadıklarını ifade etti. Parmak, "2025 yılında aldığımız ücretlerle 2026 yılında da çalışmamız isteniyor. Firma, günlük bonusları kaldırıp paket başına yansıtarak bunu 'zam yaptık' diye sunuyor. Bu bir zam değil, açıkça kuryeyi kandırma ve emeğimizi gaspetme girişimidir. Biz robot değiliz. Hesap yapmasını bilen insanlarız. İçimizde üniversite mezunları, lisans eğitimi almış bilinçli bireyler var. Eğitimli insanları rakam oyunlarıyla kandırmaya çalışmak kabul edilemez" dedi.

Ayda 120 bin TL kazandıkları iddia ediliyordu! İş bıraktılar: Her şey artıyor, kazanç değişmiyor 2

120 BİN KAZANIYOR İDDİASI

Halk arasında 'Esnaf kuryeler 120 bin TL kazanıyor' diye bir algı olduğunu ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yalçın Parmak, "Günde en az 12 saat çalışan bir kurye ay sonunda brüt ciro olarak 85-90 bin TL kazanç sağlamaktadır. Bunlardan BAĞKUR, muhasebe, KDV, yemek, yakıt, bakım-lastik-amortisman ve trafik cezaları düşüldüğünde elimizde kalan rakam asgari ücrete tekabül ediyor.

"HER ŞEY ARTIYOR, KAZANÇ DEĞİŞMİYOR"

Kilometrelerce uzaklıktaki siparişleri götürüyoruz ama ay sonu hesaplamaları yapıldığında ortalama olarak mesafe ücretlerin değişmediğini görüyoruz. Yakıt artıyor, zaman uzuyor, risk büyüyor ama kazanç değişmiyor. 2025 yılında 44 kurye trafik kazalarında hayatını kaybetti. 4’ü çocuk yaşta çalışan kuryelerdi. Hayatını kaybedenlerin yüzde 61’i gençlerden oluşuyor. Bu kader değil, denetimsizliktir. Devlet sürekli bizi denetliyor ama dijital platformlara aynı yaptırımlar uygulanmıyor" diye konuştu.

Kuryeler, açıklamanın ardından motosikletleriyle şehir turu attı.Kaynak: DHA   |   Bu içerik Ufuk Dağ tarafından yayına alınmıştır

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 4 yorum
Eskiden kuryemi vardı bıraksınlar insanlar kendi alışverişini yapar kargolar ne güna var
daha önce de bir yorumumda bahsetmiştim. e-ticaret platformları çaresiz vatandaşları köle gibi kullanıyor fahiş komisyon masraflarıyla adeta eziyor. komisyon bedeli hizmet bedeli kargo bedeli platform kullanım bedeli yanlış ürün bedeli kusurlu ürün bedeli iade bedeli.... say say bitmiyor... ve bununla beraber gereksiz bir enflasyona sebep oluyor... aklını kullanan zamanını ve parasını başka şekilde kazanır harcar vs..
asgari ücret kalıyor diye yalan konuşmak eğitimli lisans mezunu insanlara yakışıyor mu peki. işiniz zordur dedikleri kadar belki kazanmıyorsunuzdur ama senin dediğinde yalanın kralı. eğri oturup doğru konuşmadığın için hesap yapamadığın anlaşılıyor. keşke toplanan 200 kişi içinden daha mantıklı konuşma yapacak bi sözcü bulsalarmış. ortalama 50 ila 80 bin arasında ellerine kalan rakamlar inkar eden varsa hodri meydan şehire göre bu değişkenlik gösterebilir ama paket sayısı iyi olan 100 ü de buluyordur. birazcık gerçekçi olalım

En Çok Aranan Haberler

Kapat