FİNANS

Bakan Zeybekçi: Piyasa bu faize 'hayır' diyor

Zeybekci, büyüme rakamları başta olmak üzere ekonomik gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, faiz oranlarına yönelik soruları yanıtladı.

Bakan Zeybekçi: Piyasa bu faize 'hayır' diyor

Zeybekci, büyüme rakamları başta olmak üzere ekonomik gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, faiz oranlarına yönelik soruları yanıtladı.

Reel, katlanılabilir faiz oranlarına reel sektörün karar verdiğini dile getiren Zeybekci, yatırımcı, üretici ve esnaf-sanatkarın mevcut cari faiz oranlarını katlanılabilir görmediklerini ifade etti.

Faizlerin aşağı doğru inmesinde sıkıntı görenlerin, enflasyonun yüzde 9,54 olduğu bir ortamda faizlerin teknik olarak daha fazla inmesinin mümkün olmadığı yönünde yorum yaptığına dikkati çeken Zeybekci, şöyle konuştu:

"Maalesef burada biraz eksik bilgi veriliyor. Kasıtlı olarak eksik bilgi veriliyor demek istemiyorum ama eksik bir bilgi var ortada. 9,54 olan enflasyon 365 gün geriye ait enflasyondur. Katlanılan faizler 365 gün geleceğe aittir. Dolayısıyla faizleri kıyaslayacaksak enflasyonla, reel faizle beklenti enflasyonu ancak kıyaslanabilir. Ağustos 2015 sonu itibarıyla beklenti enflasyon yüzde 6'lar seviyesinde. aynı dönemde vadesi gelen borcun faiz reel sektör için yüzde 14'ler seviyesinde. Bu normal bir faiz değildir. Beklenti enflasyonu bundan düşürdüğünüzde ortaya yüzde 7-8'lik rakamlar çıkıyor."

Bu faizle kimsenin yatırım yapmayacağını, üretimini geliştirmeyeceğini, istihdamını artırmak istemeyeceğini dile getiren Zeybekci, "Piyasa, bu faize 'hayır' diyor. Piyasanın 'evet' diyeceği, makul bulduğu, kabul edebileceği faiz oranına ulaşıncaya kadar Merkez Bankamızın cesur bir şekilde piyasayı önden yorumlaması lazım" dedi.

Zeybekci, enflasyonla mücadelede talebi, iç piyasayı daraltma ve likiditeyi azaltma yönünde yöntem izlendiğini belirterek, "Enflasyonla şu anda piyasayı soğutarak, talebi daraltarak yaptığımız mücadele ateşli hastalıklarda ataş düşürücü şurup kullanmak. Kalıcı olan bu rahatsızlığı bulup, ortadan kaldırmak. Türkiye olarak bunu böyle yorumlamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu asla hükümet disiplinimizin, koordinasyonumuzun dışındaki yorumlarımız değildir. Piyasaları daha çok içinde olan bir kurum olarak algıların doğru olarak anlaşılmasına çalışıyoruz. Kredinin içindeki bu yüksek oran ki buna 'tefeci faizi' diyorum, bunun maliyetler içindeki oranının düşük olduğunu kimse söyleyemez" diye konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler