FİNANS

BSMV nedir? BSMV oranı nasıl hesaplanır?

BSMV Türkiye’de bankacılık ve sigortacılık gibi alanlarda yürütülen finansal işlemlere yönelik olarak ortaya çıkan bir vergi türüdür. Bahsedilen bu vergi türünün yüzde kaç oranında tahsil edileceği ise ilgili alanlarda gerçekleştirilen işlemlerin kapsamına göre değişebilir. Dolayısıyla güncel mevzuata göre hesaplanması gereken BSMV zamanında ödenmelidir.

BSMV nedir? BSMV oranı nasıl hesaplanır?

Türkiye’de banka ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar tarafından devlete ödenmesi gereken vergiyi temsil eden BSMV ilgili mevzuata göre hesaplanır. Bu vergi türünün dolaylı bir vergi sınıfı olarak nitelendirildiği ve devlet bütçesine önemli bir katkıda bulunduğu söylenir. %5 ila %10 oranında değişkenlik gösteren BSMV işlem türüne göre ayrı olarak da hesaplanabilir. Bu gibi durumlarda BSMV oranı %5’in altında veya %10’un üzerinde de olabilir. Dolayısıyla BSMV uzman kişiler tarafından hesaplanıp beyan edilen işlemlere göre belirlenen zamanlarda ödenmelidir. Aksi takdirde BSMV ödemesinin yapılmamasından ötürü vergi kaçakçılığı olarak bilinen durum ortaya çıkar.

BSMV nedir?

Türkiye’de finansal işlemlere yönelik olarak alınan bir vergi türü olan BSMV farklı alanlarda ortaya çıkabilir. Bu alanlar temelde bankacılık ve sigortacılık olarak sıralanır. Buna ek olarak ödeme sistemleri ve benzeri finansal işlemlerde de BSMV ödemekle yükümlü olan taraflar vardır. Bu vergi türünün tam olarak hangi yükümlülük doğrultusunda ve kimler tarafından ödendiği ile ne bakımdan önem arz ettiği ise “BSMV açılımı nedir?” sorusuna yanıt verildikten sonra açıklanabilir. İlk olarak BSMV olarak kısaltılan vergi türünün Banka ve Sigorta Muamele Vergisi şeklinde adlandırıldığı söylenmelidir. Açılımına değinilen bu vergi türüne yönelik olan ek bilgiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Banka ve Sigorta Muamele Vergisi temelde bankacılık işlemleri için %5 oranındadır. Sigorta işlemleri gibi finansal faaliyetlerde ise BSMV oranının %5 ila %10 arasında değişkenlik gösterebildiği söylenir. Bu verginin oranı bankacılık ve sigortacılık alanlarında yürütülen finansal işlemlerin detaylarına ve kapsamına göre daha yüksek veya daha düşük oranlarda da hesaplanabilir.
  • Bu bağlamda BSMV’yi ödemekle yükümlü olan taraflar da bankalar ve sigorta şirketleri olarak belirtilmelidir.
  • Bununla birlikte benzeri finansal işlemleri yürüten kuruluşlar ve şirketler de aynı vergi türünü devlete ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi özellikle devlet bütçesine önemli miktarda katkı sağladığı belirtilen bir gelir kaynağıdır.
  • Yine vergi beyannameleri, vergi tahsilatı ve vergi matrahı gibi konuların BSMV mevzuatına göre düzenlendiği belirtilebilir. Bu bağlamda “BSMV ne demek?” diyen kişilere ilgili vergi türünün dolaylı bir vergi sınıfı olarak ele alındığı da söylenmelidir.
  • BSMV devlet tarafından yasal olarak bu vergiyi ödemekle yükümlü olan ilgili kurumlardan tahsil edilir.
  • BSMV’nin zamanında ödenmemesi durumunda ise vergi kaçakçılığı olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Dolayısıyla BSMV’nin zamanında ödenmesi ve doğru bir şekilde beyan edilmesi önem arz eder.

BSMV oranı nasıl hesaplanır?

Türkiye’de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak adlandırılan BSMV’nin çeşitli finansal işlemlere göre hangi oranlarda hesaplandığı merak edilir. Bu bağlamda BSMV oranının finansal işlem türüne ve ilgili işlemin yürütüldüğü alana göre değişkenlik gösterdiği söylenmelidir. Ancak güncel mevzuata göre BSMV’nin bankacılık işlemleri için %5 oranında belirlendiği hatırlatılabilir. Yine sigortacılık alanında yürütülen finansal işlemler için de BSMV oranının %5 ila %10 arasında değişkenlik gösterdiği belirtilmelidir. Dolayısıyla Türkiye’de yürürlükte olan vergi kanunlarının içerdiği güncel veriler BSMV oranının net bir şekilde öğrenilmesini sağlayan temel kaynaktır. Bununla birlikte güncel mevzuata göre değişkenlik gösterebilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi oranları şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Para yatırma ve para çekme işlemleri: %1
  • Havale işlemleri: %1
  • EFT işlemleri: %0,2
  • Bireysel tüketici kredisi işlemleri: %15 (Cumhurbaşkanı kararı ile tüketici kredileri için tahsil edilen BSMV oranının %10’dan %15’e yükseltildiği bilinir. Bu örnek BSMV oranının finansal işlemlerin kapsamına göre şekillendiğini kanıtlar.)
  • Kambiyo muameleleri: %0,2
  • Kredi kartı ve mevduat hesabı işlemleri: %5 (Taksitli işlemler veya vadeli işlemler için değişkenlik gösterebilen BSMV oranı bazı finansal eylemlerde ayrı olarak da hesaplanabilir.)
  • Hayat sigortası ve DASK primleri: %5
  • Zorunlu trafik sigortası primi: minimum %3
  • Kasko, deprem, yangın, sağlık veya seyahat sigortası gibi diğer sigortalar için ödenen primler: %5

BSMV hesaplama işlemi nasıldır?

Güncel mevzuata göre bankalar ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar tarafından ödenen BSMV’nin nasıl hesaplandığı pek çok kişi tarafından sorgulanır. Bu vergi türünün hesaplanabilmesi için dikkate alınan temel noktalar ise BSMV oranı ve beyan edilen işlem tutarıdır. Dolayısıyla BSMV hesaplamasının sonucunda doğru bir sonuç elde edilmesi için ilgili mevzuata göre belirlenen net oranın bilinmesi gerekir. Bu konudaki işlemler yeminli mali müşavirler ve muhasebeciler gibi uzman kişiler tarafından yürütüldüğü için ise BSMV hesaplamaları güncel ve geçerli mevzuata göre yapılabilir. Ancak ele alınan bu vergi türünün hesaplaması oranlar üzerinden yapıldığı için BSMV tutarının nasıl bulunduğuna aşağıdaki gibi örneklerle açıklık getirilebilir:

  • Bankacılık alanında para gönderme işlemine konu olan tutarın 100 Türk lirası olduğu düşünüldüğü zaman BSMV oranı %1 olarak ele alınırsa vergi miktarı da 1 TL olarak bulunur. Bu tutar ilgili banka tarafından devlete ödenmesi gerekli olan vergiyi temsil ederken işlemi gerçekleştiren banka müşterisinin hesabına da banka tarafından yansıtılır.
  • Sigortacılık alanında yürütülen bir işlemde BSMV vergisinin hesaplanacağı matrahın 2.000 TL olduğu varsayılır. Bu örnekte BSMV oranı %5 olarak dikkate alındığında ödenecek vergi tutarı da 100 TL olarak bulunur.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler