Türkiye’de banka ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar tarafından devlete ödenmesi gereken vergiyi temsil eden BSMV ilgili mevzuata göre hesaplanır. Bu vergi türünün dolaylı bir vergi sınıfı olarak nitelendirildiği ve devlet bütçesine önemli bir katkıda bulunduğu söylenir. %5 ila %10 oranında değişkenlik gösteren BSMV işlem türüne göre ayrı olarak da hesaplanabilir. Bu gibi durumlarda BSMV oranı %5’in altında veya %10’un üzerinde de olabilir. Dolayısıyla BSMV uzman kişiler tarafından hesaplanıp beyan edilen işlemlere göre belirlenen zamanlarda ödenmelidir. Aksi takdirde BSMV ödemesinin yapılmamasından ötürü vergi kaçakçılığı olarak bilinen durum ortaya çıkar.
Türkiye’de finansal işlemlere yönelik olarak alınan bir vergi türü olan BSMV farklı alanlarda ortaya çıkabilir. Bu alanlar temelde bankacılık ve sigortacılık olarak sıralanır. Buna ek olarak ödeme sistemleri ve benzeri finansal işlemlerde de BSMV ödemekle yükümlü olan taraflar vardır. Bu vergi türünün tam olarak hangi yükümlülük doğrultusunda ve kimler tarafından ödendiği ile ne bakımdan önem arz ettiği ise “BSMV açılımı nedir?” sorusuna yanıt verildikten sonra açıklanabilir. İlk olarak BSMV olarak kısaltılan vergi türünün Banka ve Sigorta Muamele Vergisi şeklinde adlandırıldığı söylenmelidir. Açılımına değinilen bu vergi türüne yönelik olan ek bilgiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Türkiye’de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak adlandırılan BSMV’nin çeşitli finansal işlemlere göre hangi oranlarda hesaplandığı merak edilir. Bu bağlamda BSMV oranının finansal işlem türüne ve ilgili işlemin yürütüldüğü alana göre değişkenlik gösterdiği söylenmelidir. Ancak güncel mevzuata göre BSMV’nin bankacılık işlemleri için %5 oranında belirlendiği hatırlatılabilir. Yine sigortacılık alanında yürütülen finansal işlemler için de BSMV oranının %5 ila %10 arasında değişkenlik gösterdiği belirtilmelidir. Dolayısıyla Türkiye’de yürürlükte olan vergi kanunlarının içerdiği güncel veriler BSMV oranının net bir şekilde öğrenilmesini sağlayan temel kaynaktır. Bununla birlikte güncel mevzuata göre değişkenlik gösterebilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi oranları şu şekilde örneklendirilebilir:
Güncel mevzuata göre bankalar ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlar tarafından ödenen BSMV’nin nasıl hesaplandığı pek çok kişi tarafından sorgulanır. Bu vergi türünün hesaplanabilmesi için dikkate alınan temel noktalar ise BSMV oranı ve beyan edilen işlem tutarıdır. Dolayısıyla BSMV hesaplamasının sonucunda doğru bir sonuç elde edilmesi için ilgili mevzuata göre belirlenen net oranın bilinmesi gerekir. Bu konudaki işlemler yeminli mali müşavirler ve muhasebeciler gibi uzman kişiler tarafından yürütüldüğü için ise BSMV hesaplamaları güncel ve geçerli mevzuata göre yapılabilir. Ancak ele alınan bu vergi türünün hesaplaması oranlar üzerinden yapıldığı için BSMV tutarının nasıl bulunduğuna aşağıdaki gibi örneklerle açıklık getirilebilir: