Enflasyonun tam tersi olarak nitelendirilen deflasyon, olumlu bir durum gibi algılansa da bir ülkenin ekonomisini bozabilir. Dolayısıyla mikro ve makro etkileri görülebilen deflasyonun hangi nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı sıklıkla araştırılır. Buna ek olarak deflasyonun bir ülkenin ekonomisi üzerindeki etkileri ile nasıl önlenebildiği de pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu nedenle deflasyonun tetikleyicileri, etkileri ve ne gibi uygulamalarla önlenebildiği üzerine detaylı açıklamalar yapılmalıdır.
Bir ülkede piyasadaki fiyatların sürekli olarak düşüş göstermesi durumuna deflasyon denildiği söylenebilir. Deflasyon sürecinin yaşandığı bir ülkede bu duruma bağlı olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının gün geçtikçe düşmeye devam edeceği düşünülür. Bu da deflasyon yaşanan ülkenin ekonomisinde kısır döngü yaratarak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla deflasyon olumlu bir durum gibi algılansa da aslında enflasyona benzer olarak mikro ve makro etkileriyle ekonomiyi durgunlaştırabilen bir para birimi hareketidir. Mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak düşmesini temsil eden deflasyonu tetikleyebilen durumlar ise aşağıdaki gibidir:
Bir ülkede yaşanan deflasyon süreci temel olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli düşüş görülmesi ile kendini belli eder. Ancak bu sürecin deflasyon sarmalı olarak adlandırılan bir kısır döngüye de yol açabildiği ve ülke ekonomisi üzerinde farklı olumsuz etkiler bırakabildiği bilinir. Bu bağlamda deflasyonun farklı alanlarda görülebilen etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediği bilinen deflasyonun nedenleri ve sonuçları gibi nasıl önlenebildiği de sıklıkla araştırılır. Bu bağlamda deflasyonun önüne geçilmesi için devlet tarafından uygulanan yaptırımların incelenmesi mümkündür. Deflasyon sürecinin engellenmesi veya sonlandırılması için alınabilen çeşitli önlemler aşağıdaki gibi belirtilebilir:
Çeşitli teşvik uygulamalarının gündeme getirilmesi sayesinde özel sektördeki yatırımcılar desteklenebilir.