Özellikle düğünlerin yoğun olduğu ve çokca altının satıldığı bu günlerde mağdur olmamaları için vatandaşları uyaran Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, sahte altının mıknatıs ile anlaşılamayacağını bildirdi.
Çavuşculu, altının gerçek mi sahte mi olduğunu mıknatısla kontrol etmenin vatandaşları yanıltacağını, sahte altını bu yöntemle ayırt etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Çavuşculu, "Mıknatıs çekerse altın değil, çekmezse altın gibi yalan ifadeler kullanılıyor, bu doğru değil. Vatandaşlar, alacakları ürünleri mıknatısla kontrol etmesinler, yanılırlar. Mıknatısla, bir metalin altın olup olmadığını anlamak mümkün değil. Mıknatıs, metal eğer iyi bir altınla kaplanmışsa bunu da çekmez. Vatandaşlara tavsiyem, altınlarını faturası ve belgesiyle kuyumcudan alsınlar" diye konuştu.
"Büyüteçle inceleyin"
Sahte altının kuyumcular tarafından bile zor anlaşılabildiğine dikkati çeken Çavuşculu, şüphe uyandıran metalin eğeleyerek, keserek, mihenk taşı kullanarak ve kezzap dökerek test edildiğini ifade etti. Çıplak gözle sahte altını ayırt edebilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşculu, özellikle çeyrek altında iyi bir kalıp kullanılmışsa, çeşitli yöntemlerle sınanmadan sahte olduğunun anlaşılamayacağını dile getirdi.
Sahte çeyrek altını anlayabilmek için öncelikle gerçeğini alıp, büyüteçle tek tek incelemek gerektiğine vurgu yapan Çavuşculu, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
"Atatürk resminin orijinalinde kafası, burnu, kaşı ne ise şüphelenilen metal ile tek tek kontrol edilmeli. Atatürk resmini çevreleyen yıldızlar ve sarmaşık desenlerinin de mukayese edilebilmesi için gerçek bir çeyrek altın çok iyi bir şekilde gözlemlenmeli. Desenlerin ortasında da küçük içiçe yazılmış Türkiye Cumhuriyeti yazısı, hemen altında yine bir Türkiye Cumhuriyeti yazısı daha var. Eğer sahte ise bu noktalar tek tek incelendiğinde, mutlaka hata görülüyor. Tabi bunu anlamak için de orijinalinde Atatürk resmi, sarmaşık ve yıldız deseni ile Türkiye Cumhuriyeti yazısını iyice incelemek lazım."
Şüphe duyulan 22 ayar altın kaplama bir bileziğin, mihenk taşına sürtülse, kezzap sürülse bile kaplaması kalın ve kaliteli olduğu için anlaşılamayabileceğinin altını çizen Çavuşculu, "Altın kaplaması inceyse, kezzap değen yer yeşerecek. Kalın bir altın kaplama kullanılmışsa gerçek mi, sahte altın mı anlamanın tek yolu bileziği kesmektir" ifadesini kullandı.