FİNANS

'Ekonomik olarak da daha avantajlı' Avrupa ve Amerika'da yüzde 40 Türkiye'de yüzde 1... 'Yaygınlaştırılmalı' diyerek o sistemi anlattılar

Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından bölgeden acı haberler gelirken bir yandan da yapıların özellikleri araştırılıyor. Büyük kısmı deprem kuşağında olan Türkiye için bilinirliği düşük olan çelik yapı sistemi gündem oldu. Avrupa ve Amerika'da bu sistemin kullanım oranı yüzde 40 iken Türkiye'de yüzde 1 civarında. Türk ihracatçılar, bu modelin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtirken yapım süresi kısa olan sistemin ekonomik olarak da diğer yapılara göre daha avantajlı olduğunu aktardı.

'Ekonomik olarak da daha avantajlı' Avrupa ve Amerika'da yüzde 40 Türkiye'de yüzde 1... 'Yaygınlaştırılmalı' diyerek o sistemi anlattılar

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana... Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde bu 10 il büyük yıkım yaşadı. Türkiye, kaybettiği canlarına ağlarken bir yandan da ülkedeki yapıların özellikleri tartışılmaya başlandı. Türkiye'nin büyük bölümünün deprem kuşağında yer alması nedeniyle Türk ihracatçılar ise çelik yapı sistemine vurgu yaptı. Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan Türkiye'de ise hem bilinirliği hem de kullanımı oldukça düşük olan bu sistemin avantajları da aktarıldı. İşte detaylar...

AW827657_01

"AYNI DEPREM İSTANBUL'DA OLSAYDI TÜRKİYE 50 SENE GERİYE GİDERDİ"

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “6 Şubat’ta yaşanan depremde maalesef birçok vatandaşımızı kaybettik, onları rahmetle anıyoruz. Aynı deprem İstanbul’da olsaydı tahribat daha büyük olurdu ve Türkiye 50 sene geriye giderdi. Ülkemizde lokomotif sektörlerden biri inşaat. Dünyada Endüstri 4.0’a öncülük eden üç ülke Almanya, ABD ve Japonya’da lokomotif sektör sanayi. Ipsos’un 2022 yılındaki bir araştırmasına göre Türkiye, yüzde 77 ile insanların doğal afet beklentilerinin en yüksek oranda olduğu ülkeler arasında. Ancak ne toplum ne de devlet buna hazırlıklı değil. Japonya’da ise bu oran yüzde 85 ama Japonya buna hazır. Türk çelik sektörümüz know-how olarak son derece gelişmiş ve her türlü malzemeyi üretebilir durumda” dedi.

AW827657_06

"ÜLKEMİZDE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ALGISININ BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"

Türkiye’nin 30 yılda bir büyük depremlerle sarsıldığına değinen Eskinazi, “Bizdeki can kayıpları on binleri aşarken dünyadaki can kayıpları çok az. İnşaat sektöründe yanlışlar yapılıyor ve biz yanlış yapmaya devam ettikçe kayıplar artacak. Devletin milletiyle barışması sağlam yapılarla olur. Ülkemizde inşaat sektörünün algısının baştan aşağı değişmesi gerekiyor ve ivedilikle yeni bir yol haritası ortaya koyulması gerekiyor. Bilim insanları ile hareket edilerek imar planı hazırlanmalı. Türkiye’nin başlıca hedeflerinden biri bu olmalı.” diye konuştu.

AW827657_02

"ÇELİK YAPI MODELİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKİYOR"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Deprem değil bina öldürür sözünün üzülerek doğruluğu ile tekrar yüzleşmek durumunda kaldık. Artık deprem olduktan sonra çare üretmek yerine yapılarımızı depreme dayanıklı halde inşa edilmesi için biz üstümüze düşen çalışmaları yapmaya hazırız. Güvenlik için binalarda kırılgan olmayan esnek yapısı, dayanımı ve hafifliği ile depreme karşı son derece güvenli bir model olan çelik yapı modelinin yaygınlaştırılması gerekmekte. Betonarme yapılara kıyasla çelik konstrüksiyon yapıların özellikle deprem kuşağında yer alan bölgeler için birçok avantajı bulunmaktadır. Çelik yapı sisteminin maalesef ki Türkiye’de bilinirliği oldukça düşük. Avrupa ve Amerika’da çelik sistem kullanımı yüzde 40’lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 civarında seyrediyor” sözlerine yer verdi.

AW827657_05

"EKONOMİK OLARAK DA DİĞER YAPILARA NAZARAN DAHA AVANTAJLI"

Çelik konstrüksiyon yapıların imalat ve montajının çok daha kısa sürede tamamlandığının altını çizen Yalçın Ertan sözlerine şöyle noktaladı:

“Yapım süresinin kısa olması, binanın en kısa sürede oturulabilir/kullanılabilir hale getirilmesi açısından önem arz etmektedir. Hızlı yapılan ve aynı zamanda sürdürülebilir özellikte olan çelik konstrüksiyon yapılar ekonomik olarak da diğer yapılara nazaran daha avantajlıdır. Çelik konstrüksiyon yapılar betonarme yapılara göre oldukça hafiftir. Binanın hafifliği ve çelik yapıların betonarmeye kıyasla daha fazla esneme özelliğinin olması zemine gelen yükün azalması sebebiyle depremin etkisinin azalmasını sağlar. Deprem kuşağındaki ülkemizde yeni yapılacak bütün binalarda, kentsel dönüşüm projelerinde ve geçici konut yapımlarında deprem şartları da göz önüne alınarak çelik konstrüksiyona yönelmekte fayda görülmektedir. Korozyon ve çürüme riski bulunmayan yapı özelliğiyle yaygın kullanımdaki betonarme modeline göre uzun kullanım ömrüyle önemli avantaj sağlıyor. Çelik yapı sistemini daha fazla paydaşa anlatmak için önümüzdeki dönemde çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.” (İHA)

AW827657_03

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler