Çeşitli mal ve hizmetlerden yararlanmak amacı ile alınabilen krediler bazı şartlara uygun olan kişilere ya da kurumlara verilebilmektedir. Krediler borç veren adı ile de anılan bir kreditör tarafından, borçlu olan tarafa açılmaktadır. Özellikle son yıllarda dünya genelinde meydana gelen ekonomik gelişmeler kredi taleplerinin artmasına ve dolayısı ile kredi türlerinin de çeşitlenmesine neden olmuştur. Verilen krediler kişilerin yaşlarına, cinsiyetlerine, gereksinimlerine, sosyal statülerine, gelirlerine vb. farklı durumlarına bağlı olarak verilmektedir. Belli kredi çeşitlerinde uzman hale gelmiş olan bankalar da vardır. Kredi türleri genel olarak ise şu ana başlıklarda verilmektedir:
Ev kredisi alırken dikkat edilmesi gereken durumların başında kredi notu gelir. Kişilerin kredi notları başvurdukları kredi türü taleplerinin değerlendirilmesi sürecinde son derece önemlidir. Bu tür kredilerde belirlenmiş olan özel faiz oranları geçerli olur. Kullanıcılar uzun sürekli taksitlendirmeler ile ev sahibi olma imkanı bulurlar.
Kredi faiz oranları da ev kredisi alınacaksa iyice araştırılmalıdır. Çünkü kredi faiz oranları bankadan bankaya değişkenlik gösterebilmektedir. Bütçe planı da iyi yapılmalı ve gelir ile giderler doğru hesaplanarak ödeme planına sadık kalınmalıdır.
Ev kredisi alırken dikkatle incelenmesi gereken ve göz ardı edilmesi ileride bazı sorunların meydana gelmesine neden olabilecek olan bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar şunlardır:
Konut kredisi başvurusu yaparken bazı belgeleri de tamamlamak ve kredi talebinde bulunulan finans kurumuna ya da bankaya teslim etmek gerekmektedir. Gerekli olan başvuru belgeleri şunlardır:
T.C. kimlik kartı
İkametgah
Gelir belgeleri
Tapu fotokopisi
Belli şartları yerine getiren kişilerin bankalara yaptıkları konut kredisi başvuruları değerlendirilir ve sonuçlanır. Kredi başvurusu yapmadan önce gerekli araştırmaların yapılması ve bazı bilgilerin edinilmesi sürecin daha verimli ve hızlı olabilmesi için önemlidir.
Konut kredisi borcu bitene dek konut kredisi ile alınan evin banka tarafından ipoteği devam eder. Borç bittiği zaman ev satılabilir ya da tamamen alan kişinin olur, ipotek kalkar. Taksitler bittiği zaman konut kredisi ile alınan evin ipoteği de kaldırılır.
Önemli uyarı: Bu yazıda yer alan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Finansal kararlarınızı almadan önce mutlaka bir uzmandan destek alınız.