FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gençlere GSS borç sorgulamasında büyük şok

Geçmişte Part time çalışan öğrenciler, GSS borcu sorgulamasında şok yaşıyor. 18 yaşından küçükler ya da 25 yaşından küçük üniversite öğrenciler, GSS prim borcuyla karşı karşıya geliyor.

Gençlere GSS borç sorgulamasında büyük şok

Ailesine yük olmamak için part time çalışanlar gençler, GSS borcu sorgulaması yaptıklarında büyük bir şok yaşıyor. 18 Nisan 2014 itibariyle part time çalışanların sigorta prim zorunluluğu kalktığı için GSS prim borcu çıkmıyor ancak 1 Ocak 2012- 18 Nisan 2014 arasında part time çalışan gençler, GSS borç sorgulama ekranında geçmişten gelen prim borçlarıyla karşı karşıya geliyor. Çeşitli yerlerde hafta sonları ya da haftanın belli günlerinde part time çalışan gençler, yasa gereğiyle GSS primlerinde büyük bir haksızlık yaşıyor.

YENİ BİR MEVZUAT ÇIKMASI GEREKİYOR

1 Ocak 2012 tarihi ile 18 Nisan 2014 tarihi arasında part time çalışan gençlerin GSS borcunun silinmesi için yeni bir mevzuat çıkarılması gerekiyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre 18 yaşından küçük gençler, ebeveynlerin sağlık hizmetlerinden faydalanabildikleri için GSS prim borcu sorunu yaşamıyor. Üniversite okuyan öğrencilerde ise 25 yaşına kadar GSS prim borcu ödeme yükümlülüğü gibi bir durum söz konusu değil.

YENİ MEVZUAT İLE DÜZELTİLDİ AMA

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası mevzuatıyla GSS primi ödemek zorunda olmayan söz konusu gençler, eğer harçlıklarını kazanmak için part time çalışırlarsa, o ayın çalışmadıkları günleri için GSS borçlarını ödemekle yükümlüydüler. Part time çalışan öğrencilerin sırtına yük olan bu durumu fark eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni bir mevzuat çıkararak durumu düzeltti. "Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği" ile 25 yaşın altındaki gençlerin GSS prim borcu yükümlülüğünü, ortadan kaldırdı.

SİGORTALI ÇALIŞANLARI KAPSIYOR

Fakat, Genel Sağlık Sigortası mevzuatının uygulamaya konulduğu 1 Ocak 2012'iden, 18 Nisan 2014 tarihe kadar geçen sürede part time çalışan gençler, eski uygulamaya tabi tutularak GSS borcu sorgulaması yaptıklarında borç şoku yaşıyorlar. Üstelik, gençlere yönetmelik 18 Nisan’da değiştiği için eksik kalan 8 günlük süre için de prim borcu çıkartılıyor. İlgili mevzuat, sigortalı şekilde part time çalışan gençleri kapsıyor. 1 Ocak 2012 tarihi ile 18 Nisan 2014 tarihleri arasında part time çalışanları, birikmiş bir GSS borcu bekliyor.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Vatandaşların geçmişte Genel Sağlık Sigortaları'ndan kaynaklanan bir borç olup olmadığını öğrenebilmesinin yolu GSS borç sorgulama işleminden geçiyor. Sorgulama işlemi www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden yapılabiliyor. GSS borç sorgulaması için herhangi bir PTT şubesinden E-Devlet şifresi edinilmesi ve sisteme şifre ile girilmesi gerekiyor. Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra SGK Borç Dökümü sayfasından sayesinde tüm Genel Sağlık Sigortası durumu görüntülenebiliyor. Online GSS borç sorgulaması sayesinde vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortasından toplam borcun ne kadar olduğu ve hangi tarihlerde yararlandığı gibi pek çok bilgiye kolayca ulaşabiliyor. GSS borç sorgulama işlemiyle geçmişe dair borçlar öğrenildiği gibi borçların ödemesi de yapılabiliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler