FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GSS primi ne kadar olacak? 2022 GSS prim hesaplaması!

Asgari ücretin yükselmesiyle 2022 yılında ödenecek GSS prim ücretleri de artacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hesaplaması, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı ile birlikte netlik kazanacak. GSS, vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanması için oluşturulmuş bir sistemdir.

Yılda 4 kez toplanan, 4. ve son toplantının ardından kararın açıklandığı asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin 4250 TL olduğunu belirtti. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte GSS prim hesaplaması da araştırılmaya başlandı.

GSS PRİMLERİ NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti kararlaştırmak için 16 Aralık'ta son kez toplandı. Asgari ücretin 4250 TL'ye yükseltilmesi ile GSS primleri de arttı. Ödenen aylık prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3'üne tekabül ediyor. 2021'de 107,32 TL'ye çıkan GSS primi 2022'de 161.55 TL olacak.

Genel sağlık sigortası; kişilerin ilk başta sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları hâlinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir.

Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamında yer alır. Sigortalı çalışan, devlet memuru olan, kendi nam ve hesabına çalışan, Kurumdan aylık ve gelir alan, isteğe bağlı sigortalı olan, şeref aylığı alan, 65 yaş aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, asgari ücret zammının ardından değişecek ödenekler hakkında merak edilenleri yazdı. Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre herhangi bir işte çalışmayıp, anne veya babasından dolayı “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar genel sağlık sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. Primini kendileri ödeyenlerin sayısı 7.2 milyon kişiye ulaşıyor. GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında. 2021 yılında aylık 107.3 TL olan GSS primi, asgari ücret yüzde 40 artarsa 150 liraya ulaşacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler