FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasarsızlık indirimi nedir, nasıl uygulanır?

Araç sahibi olan kişiler, hem can hem de mal güvenliklerini sağlamak amacıyla çeşitli sigorta güvencelerine başvurabilirler. Bir aracın herhangi bir kaza, çalınma gibi farklı durumlara bağlı olarak görebileceği hasarlara karşı araç sahibini çeşitli masraflardan koruyan sigortaların farklı çeşitleri ve avantajları bulunur. Peki, hasarsızlık indirimi nedir, nasıl uygulanır?

Hasarsızlık indirimi nedir, nasıl uygulanır?

İçindekiler

  • Hasarsızlık indirimi nedir?
  • Hasarsızlık indirimi nasıl uygulanır?
  • Hasarsızlık indirimi oranları nasıl belirlenir?

Sigorta türleri arasında yer alan kasko, aslında Kara Taşıtları Sigortası ifadesinin kısaltılmış hâlidir. Bir aracın başka bir araca ya da bir cisme çarpma ihtimali, aracın yanması, çalınması ya da buna teşebbüs edilmesi gibi farklı durumlarda araçta oluşan hasarı gidermek ve aracı güvence altına almak için yapılan ve yaptırılması da gerekli olan bir sigorta türüdür.

Hasarsızlık indirimi nedir?

Kasko sigortası bulunan araçların 1 yıllık sigorta süresi boyunca hiçbir hasar görmeme durumu söz konusu olur ise poliçenin yenilenme tarihi geldiğinde bir indirim hakkı oluşur. Bu indirim hakkı hasarsızlık indirimi olarak isimlendirilmiştir.

Bir aracın hasar almadan geçirdiği süre ne kadar fazla olursa alacağı indirim oranı da o kadar yüksek olur. Hasarsızlık indirimi oranı belirlenirken göz önünde bulundurulan bazı kriterler vardır.

Hasarsızlık indirimi nasıl uygulanır?

Kasko hasarsızlık indirimi, kasko fiyatlarını düşürme konusunda avantaj sağlayan bir uygulamadır. Ayrıca kurallara uygun olarak araç kullanan kişiler için de çeşitli avantajlar sunar. Belirtilen bu imkânlardan yararlanabilmek için aracın belirli kriterleri karşılaması önemlidir.

Hasarsızlık indirimi oranları belirlenirken indirim kriterleri göz önünde bulundurulduğundan oranlar çeşitlilik gösterebilir. Trafik sigortası hasarsızlık indirimi belirlenirken ayrıca sigorta şirketinin kendine ait imkânları da dikkate alınır.

Hasarsızlık indirimi oranları nasıl belirlenir?

Bazı durumlarda kasko hasarsızlık indirimi bozulabilir. Ancak bu durumlarda da hasar araç sahibi tarafından ödenirse sonraki yıl için yine hasarsızlık indiriminden yararlanmak mümkün olabilir. Kasko hasarsızlık indirimi şu durumlarda ise bozulmaz:

  • Yaşanan kaza sonucunda karşı tarafın tamamen hatalı olması durumunda
  • Küçük bir onarım gerektiren hasarlar söz konusu olduğunda
  • Cam kırılması varsa
  • Radyo-teyp hasarı varsa

Hasarsızlık indirim oranları belirlenirken araç ile ilgili belli kriterler önemlidir. Bu kriterler aracın modeli, markası, yaşı ve kasko değer listesindeki durumu olarak ifade edilebilir.

Trafik sigortası tutarları belirlenirken hasarın durumu, basamağı, yaşanılan şehir ve araç tipi de hesaba katılır. Yapılan hesaplamada 8 bölge ve 15 kadar araç tipi bulunur. Poliçenin tarihine göre hasar oranları da artar.

Sonuç olarak, hasarsızlık indirimi, araç sahiplerine çeşitli açıdan avantajlar sağlarken, sigorta poliçelerini de daha cazip hâle getirir. Araç sahiplerinin düzenli olarak kasko poliçelerini gözden geçirmeleri ve hasarsızlık indirim oranlarından yararlanmaları da sigorta maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olabilir.

Express


En Çok Aranan Haberler