FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İKİNCİ ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN? 2024 asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? Masadaki rakamlar ve kuvvetli senaryolar

Asgari ücret toplantısının ilki 11 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleştirdi. Ocak 2024 asgari ücret zammı için toplantıda rakam dile getirilmedi. Şimdi gözler ikincisi gerçekleştirilecek olan kritik toplantıya çevrildi. Bilindiği üzere Temmuz ayında yapılan zamla bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 TL 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 TL 32 kuruş olarak uygulanıyor. Peki, 2. asgari ücret toplantısı ne zaman, saat kaçta? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar..

İKİNCİ ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN? 2024 asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? Masadaki rakamlar ve kuvvetli senaryolar

Asgari ücret 2024 zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Asgari ücret toplantısının ilki TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada "Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu süreçte temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmek. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak tespit yapmaktadır. Kimseyi mağdur etmeyecek en makul nokta belirlenecek" ifadelerini kullanmıştı. Şimdi gözler ikinci asgari ücret toplantısına çevrildi. İşte merak edilenler...

P1

2. ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

İkinci asgari ücret toplantısı 18 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İlk toplantının ardından açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, "Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek" ifadelerini kullanmıştı.

P2

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, KAÇ TL?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SENARYOLARI:

Eğer komisyon yüzde 40 artış yönünde karar verirse asgari ücret net 15 bin 963, brüt asgari ücret de 18 bin 780 lirayı bulacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 liraya ulaşacak.

Yüzde 45'lik artış halinde net asgari ücret 16 bin 533, brütü de 19 bin 451 lirayı bulurken, işverene maliyeti ise 22 bin 854 lira olacak.

Burada en çok konuşulan oran ise yüzde 50. Bunun nedeni ise memurlar ve memur emeklileri için beklenen Ocak ayı zam oranının bu seviyelerde olması. Asgari ücret yüzde 50'lik artış yansıtılırsa da net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 liraya yükselecek, işverene maliyet ise 23 bin 643 lira olarak gerçekleşecek.

P3

2024'TE ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM MI YAPILACAK?

Asgari ücrete 2024 yılında tek zam yapılacağı belirtildi.

869

ASGARİ ÜCRET HANGİ KALEMLERİ ETKİLEYECEK?

Asgari ücret ile işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, geçici işgörmezlik ödeneği, asgari ücretlinin kıdem tazminatı, engelli aylıkları da artmış olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler