FİNANS

KOBİ nedir? KOBİ hangi işletmelere denir?

KOBİ terimi işletmelerin büyük ölçekli bir şirket olup olmadığını ifade etmektedir. Belirli şartların yerine getirilmesiyle işletmeler KOBİ özelliği gösterirler ve KOBİ fırsatlarından yararlanırlar. İşletmelerin KOBİ olup olmadıklarını anlamaları için birkaç veriye bakmaları yeterlidir. Vergilendirmede ve diğer yasal sorumluluklarda ayrıcalıklı olan KOBİ nedir? KOBİ'lere örnek işletmeler nelerdir?

KOBİ nedir? KOBİ hangi işletmelere denir?

İçindekiler

  • KOBİ Nedir?
  • KOBİ Hangi İşletmelere Denir?

KOBİ, işletmeler için sıklıkla kullanılan bir terimdir. KOBİ terimi bir kısaltmadır ve açılımıyla birlikte ne ifade ettiği de merak edilmektedir. Özellikle bankaların KOBİ’lere özel avantajlı imkanlar sunması ve bunun reklamının yapılması pek çok kişinin KOBİ kelimesini duymasına neden olmuştur. İşletmelerin büyüklüğünü ifade eden KOBİ tanımı nedir? KOBİ hangi işletmelere denir?

KOBİ Nedir?

Finans ve işletme alanında kullanılan bir terim olan KOBİ, aslında kısaltmadır. KOBİ aşılımı küçük ve orta büyüklükte işletmeler anlamına gelmektedir. İşletmeler, büyüklüklerine göre sınıflandırılmaktadır. Mikro, küçük, orta ve büyük ölçekteki işletmeler büyüklüklerine göre farklı yasal süreçlere ve vergilendirmelere tabi tutulurlar.

İşletmelerin büyüklüklerini belirleyen en önemli üç unsur çalıştırdıkları çalışan sayısı, yıllık net hasılatları ve yıllık mali bilançolarıdır. 2022 yılı itibariyle bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için 250 kişiden az çalışan barındırması, yıllık mali bilançosunun veya net hasılatının 250 milyon TL’den az olması gerekmektedir. Bu şartlara uymayan işletmeler büyük işletme sayıldığı için KOBİ kapsamına girmez.

KOBİ Hangi İşletmelere Denir?

KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. İşletmelerin büyüklükleri bankadan alacakları kredileri, hangi vergi oranına tabi olduklarını ve diğer mali fırsat ve sorumlulukları belirlemektedir. KOBİ sayılan işletmeler bu durumu belgelendirmek için KOBİ beyannamesi almalıdırlar. KOBİ beyannamesi veya KOBİ belgesi almak için öncelikle KOSGEB veri tabanına kaydolmak gereklidir. Ardından online form ve diğer belgelerle birlikte KOSGEB’e başvurulmalıdır.

KOBİ olup olmadığını anlamak isteyen işletmeler için KOSGEB web sitesinde “KOBİ miyim” isimli bir test bulunmaktadır. KOBİ’lere örnek işletmeler: 72 çalışanı olan ve yıllık 190 milyon TL hasılat yapan orta ölçekli bir şirket, 5 çalışanı olan ve yıllık 3 milyon TL hasılat yapan bir mikro işletme veya 27 çalışanı olan ve yıllık 70 milyon TL hasılat yapan bir işletmedir. KOBİ sayılan işletmeler ve türleri:

  • Mikro büyüklükteki işletmeler (10’dan az çalışanı olan ve yıllık 5 milyon TL’den az net hasılat yapan işletmeler)
  • Küçük ölçekli işletmeler (10-50 arası çalışanı olan ve 50 milyon TL’den az yıllık hasılat yapan işletmeler)
  • Orta büyüklükteki işletmeler (50-250 arası çalışanı olan ve 250 milyon TL’den az yıllık hasılat yapan işletmeler)

Bir işletmenin KOBİ sayılıp sayılmadığı yukarıda açıklanan maddelerdeki özelliklere bakarak anlaşılabilir. Ayrıca bir işletmenin KOBİ sayılıp sayılmadığını anlamak için 250’den fazla çalışanı olmasına ve yıllık 250 milyon TL hasılat yapmasına bakılması yeterlidir. Bu şartları karşılayan işletme KOBİ değildir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler