FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuver nedir, kuver ücreti neden alınır? Kuver ücreti zorunlu mu?

Türkçeye Fransızcadan ödünçlenen kuver sözcüğüyle genellikle restoranlarda karşılaşılır. Çünkü bu sözcüğün iki ayrı tanımıyla restoranlarda yapılan servisle ilişkili olan hususları ifade ettiği bilinir. Kuver ücretinin neden alındığı, zorunlu olup olmadığı ve nasıl hesaplandığı ise pek çok kişi tarafından merak edilen konulardandır. Bu nedenle kuver ücretinin hangi durumlarda alındığı üzerine detaylı bilgi sunulmalıdır.

Kuver nedir, kuver ücreti neden alınır? Kuver ücreti zorunlu mu?

İçindekiler

  • Kuver nedir?
  • Kuver ücreti nedir?
  • Kuver ücreti neden alınır?
  • Kuver ücreti yasal mı?

Fransızca kökenli kuver sözcüğü ait olduğu dilde couvert şeklinde yazılır. İsim türündeki bu sözcüğün Türk Dil Kurumu çevrim içi sözlüğünde iki ayrı şekilde tanımlandığı görülür. Temelde restoranlarda yemek servisi öncesinde masaya serilen örtüyü temsil eden kuver, aynı zamanda müşterilere yapılan servise karşılık olarak alınan ücreti de belirtir. Dolayısıyla bir restoranda yemek yedikten sonra adisyona kuver ücretinin yansıtıldığını fark eden kişilere bu uygulamanın yasal olup olmadığı ve neden yapıldığı açıklanmalıdır.

Kuver nedir?

Bir restorana giderek hizmet alan kişilerin hesap öderken kuver sözcüğüyle karşılaşmaları olağandır. Bu bağlamda adisyona baktığı zaman kuver başlığı ile ek ücret alındığını gören kişilere ilgili sözcüğün ne anlama geldiği açıklanmalıdır. Yani kuver ücreti üzerine açıklama yapılmadan önce Fransızcadan dilimize geçen bu kavramın TDK kapsamındaki tanımlarına yer verilebilir. Fransızcada couvert şeklinde yazılan ilgili ifadeye yönelik olarak ortaya çıkan “Kuver ne demek?” sorusuna cevap olan güncel tanımlar sıralı olarak aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

  1. Kuver (isim): Lokantalarda yemeklerin servisi yapılmadan önce masaya serilen örtü.
  2. Kuver (isim): Yukarıdaki tanımda belirtilen örtüyle beraber bıçak, kaşık, çatal, şamdan, tuzluk gibi gereçler servise sunulduğu için müşterilerden alınan ücret.

Kuver ücreti nedir?

Kuver ücretinin ne olduğunu keşfetmek isteyen kişilere bu kavramın TDK güncel sözlüğündeki ikinci tanımını dikkate almaları önerilir. Yani bu ücretin temelde restoranlar tarafından müşterilerin masalarına sunulan sabit ürünlerin servis edilmesi karşılığında alındığı belirtilebilir. Bununla birlikte “Kuver ücreti ne demek?” diyen kişilere iki farklı servis türünden söz edilmelidir. Türüne göre kuver ücretiyle ilişkilendirilen servisler aşağıdaki gibidir:

  • Tabldot Kuver: Bu servis çeşidinde menünün önceden belirlenmesi söz konusu iken yemekler buna uygun olacak şekilde sunulur. Dolayısıyla önceden belirlenen menüye göre çatal, bıçak, kaşık, örtü ve sofra takımı gibi ürünler hazırlanır. Bunun karşılığında da restoranda hizmet sunulan kişilerden kuver ücreti alınır.

  • Alakart Kuver: Bu servis çeşidinde ise geniş bir menü içeriği mevcut iken müşteriler tüketmek istedikleri yemekleri kendileri belirler. Müşterinin belirlediği menüye göre ise masaya servis açılır. Alakart kuverde hedeflenen temel husus, müşterinin seçtiği yemeklere uygun olan her bir malzemenin serviste yer almasıdır. Yine söz edilen bu hizmet karşılığında restorana gelen müşterilerden kuver ücreti talep edilmesi mümkündür.

Kuver ücreti neden alınır?

Bir restoranda müşteriler için hazırlanan servisin yapılması karşılığında alınan kuver ücreti farklı şekillerde hesaplanabilir. Bazı durumlarda masaya oturan kişi sayısı kadar kuver ücreti alındığı bilinirken bu ücret ayrı veya toplu olarak adisyona yansıtılabilir. Yine servis esnasında kullanılan malzemelerin hazırlanması ve menüye uygun olarak sunulması için alınan kuver ücreti pek çok ülkede su bedelini de içerecek şekilde hesaplanır. Ayrıca bazı restoranlarda kuver ücretinin su haricinde ekmek gibi gıda ürünlerini de içerecek şekilde alındığı bilinir.

Kuver ücreti yasal mı?

Kuver ücretinin her bir restoran tarafından müşterilerden alınması söz konusu değildir. Dolayısıyla “Kuver ücreti zorunlu mu?” sorusunun yanıtını belirleyen ana unsur, restoranların kendi tercihleri çerçevesinde belirlediği uygulamalardır.

Türkiye’de restoranların çoğunda kuver ücretinin talep edilmediği bilinir. Ancak pek çok dünya ülkesinde ve Türkiye’de bulunan prestijli restoranlarda adisyona kuver ücretinin yansıtıldığı görülebilir. Bu ücretin restoranlar tarafından yasal olarak alınabilmesi için karşılanması gereken koşullar ise aşağıdaki gibidir:

  • Bu ücret restorana gelen müşteriler tarafından sipariş esnasında talep edilmeyen herhangi bir ürüne karşılık olarak alınamaz.
  • Kuver ücretinin gerek menüde gerek ise servis öncesinde yapılan bilgilendirmede müşterilere açık olarak belirtilmesi gerekir.
  • Söz edilen ücretin yasal olarak alınması için müşterilere kuver ücretinin toplam hesap tutarının yüzde kaçı oranında hesaplandığı da belirtilmelidir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler