FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Perakende devi Tesco, Uyum Gıda’ya talip oldu

Perakende sektörünün önemli oyuncularından Uyum Gıda, Tesco ile flört ediyor.

Perakende devi Tesco, Uyum Gıda’ya talip oldu

2003 yılında Kipa’yı alarak Türkiye’ye adım atan Tesco, şimdi de 2011’de hisselerinin yüzde 30’u halka arz edilen Uyum Gıda’nın çoğunluk hisselerini alarak sektörde güçlü bir hamle yapmayı hedefliyor. Uyum Gıda’nın Türkiye genelinde 50’nin üzerinde mağazası bulunuyor.

Yıllık iznimin bir kısmını kullanmak için eşimle Çeşme’ye geldik. Yola çıkarken “Ohh! İş stresinden uzak 1 hafta beni bekliyor” düşüncesindeydim. Otele girip, sahile inene kadar da aynı duygular hakimdi. Ta ki tanıdık bir yüzün yüzme aktivitesinden sonra şezlonguna ilerdiğini gördüğüm ana kadar. Onu görünce ilk aklıma gelen şu oldu: “Yandık! Tatilde de çalışacağım galiba...”

Çünkü gördüğüm kişi, uzun yıllar tanıdığım ve bana çok güzel haberler veren bir ağabeyimdi.

Biraz havadan sudan konuşup bir el tavla attıktan sonra konu uzmanlığı olan perakende sektörüne geldi. Carrefour CEO’su Georges Plassat’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye’den çıkış sinyali verdiğini hatırlattım. Plassat, Haziran ayı ortasında Türkiye’deki faaliyetleri yönetmek için en iyi konumda olmadıklarını söylemişti. CarrefourSA’daki ortaklıktan Sabancı Holding tarafı da memnun değildi. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul da bu yıl yaptığı açıklamada, “CarrefourSA’daki mevcut durumu değiştirmek istiyoruz” demişti.

Haber kaynağım bunun üzerine CarrefourSA’daki ortaklığın kesin değişeceğinin üstüne basarak, “Ok yaydan çoktan çıktı. Benim tahminim Carrefour’un paylarını Sabancı tarafının alacağı yönünde. Ama ondan sonra hissedarlık yapısında yeni değişiklikler de olabilir. Zaten perakende sektöründe bu tür değişikliklere hazırlıklı olmakta yarar var” dedi.

Son cümlesi ağızından çıkarkenki imalı gülümsemesi bende “Yeni bir haber geliyor” hissini oluşturdu. “Acaba söyleyeceklerini tatil dönüşü mü yazsam?” diye düşünürken otelde yalnız olmadığımı farkettim. Benim dışında başka ekonomi gazetecileri de vardı. Eee su uyur, ‘şirket doktoru’ uyumaz! Neyse... “Sektörde yeni bir gelişme mi var?” sorum üzerine “Evet” yanıtını aldım. Sektördeki önemli oyunculardan Uyum Gıda yabancı bir şirket ile flört halindeymiş.

2011’de hisselerinin yüzde 30’u halka arz edilen Uyum Gıda (piyasa değeri 161.4 milyon TL), geçen yıl Ağustos ayında, finansal ve operasyonel konumuna katkı sağlayacağına inandığı yabancı bir yatırım fonu ile çeşitli potansiyel opsiyonların analiz edilebilmesi amacıyla 12 ay süreli gizlilik sözleşmesi imzaladığını açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından Avrupalı yatırım fonu Permira’nın adı geçmişti. Ancak şimdi görüşmelerin son aşamaya geldiği şirket Tesco’ymuş.

2003 yılında Kipa’yı alarak Türkiye’ye adım atan Tesco’nun yetkilileri her ortamda Türkiye’de büyümek istediklerini dile getiriyor. Tesco, 50 civarında mağazası bulunan Uyum Gıda’nın çoğunluk hissesini alarak sektörde güçlü bir hamle yapmak istiyormuş.

Perakende sektöründe önümüzdeki dönemde gelenleriyle gidenleriyle çok hareketli günlerin yaşanacağı kaçınılmaz gözüküyor.

Özyeğin, faktoring şirketlerini satıyor

NORMAL bir günde aradığım haberler tatildeyken beni buluyor. Uyum Gıda ile ilgili kulisten sonra bir başka kulis haberi de telefondan öğrendim. Telefondaki ses Hüsnü Özyeğin’in faktoring şirketlerini satışa çıkardığını söylüyordu. Çoğul ekini kullandım; çünkü Özyeğin’in 2 faktoring şirketi var: Girişim Faktoring ve Fiba Faktoring.

Her iki şirket ile ilgili teklifleri alan ve görüşmelere devam eden Özyeğin’in en iyi fiyatı bulmak istediği söyleniyor. Görüşme yapılan son talipli ABD’den gelmiş. 1997 yılında Fiba bünyesinde faaliyete başlayan 29 kişinin çalıştığı Girişim Faktoring, 2010 yılında 676 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdi. Grubun bir diğer faktoring şirketi Fiba Faktoring ise 1992 yılında kuruldu. 125 kişinin istihdam edildiği Fiba Faktoring’in 2011 yılının ilk yarısı itibarıyla işlem hacmi 1.2 milyar dolara ulaştı.

Finansbank’ı NBG’ye dönemin en yüksek çarpanı ile satan, yurtdışındaki bankası Credit Europe’u Rusya’da ilk 20’ye sokan, yine Rusya’daki Marks&Spencer mağazasına metrekare başına satış rekoru kırdıran Hüsnü Özyeğin, faktoring şirketlerini sattıktan sonra yepyeni yatırımlara imza atacaktır.(GAZETEVATAN)

Express


En Çok Aranan Haberler