FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika | Bugünden itibaren operasyona hazır! Irak'la yapılan görüşmeler sonuç verdi: Petrol boru hattı bu hafta faaliyete geçiyor

Son dakika haberi: Irak ile yürütülen görüşmeler sonucu Irak-Türkiye petrol boru hattında yeni aşamaya geçildi. Bugün itibarıyla önemli bir gelişme yaşandı: Boru hattı artık operasyona hazır. Bu hafta içi faaliyete geçecek olan boru hattından küresel piyasalara 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek.

Son dakika | Bugünden itibaren operasyona hazır! Irak'la yapılan görüşmeler sonuç verdi: Petrol boru hattı bu hafta faaliyete geçiyor

Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bugün itibarıyla operasyona hazır hale geldiğini ve bu hafta içinde faaliyete geçeceğini bildirdi.

İKİ BAKANIN GÖRÜŞMESİNDEN SONRA İLK ADIM GELDİ

Bakan Bayraktar ile Irak Petrol Bakanı Abdul-Ghani, petrol boru hattını 22 Ağustos'ta Ankara'da yaptıkları görüşmede masaya yatırmıştı.

thumbs_b_c_50aa3fce0c85810b47edcb0ea98c8f4d

Bakanlıktan görüşmeye dair yapılan açıklamada "Bakanlar, Irak-Türkiye ham petrol boru hattı başta olmak üzere muhtelif ikili ve bölgesel meseleleri ele almıştır. Irak-Türkiye ham petrol boru hattının iki ülke için önemini vurgulayan Bakanlar, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yapılan muayene, kontrol ve bakım çalışmaları sonrası hattan petrol akışının en kısa zamanda devam etmesinin önemini ifade etmişlerdir" ifadeleri kullanılmıştı.

thumbs_b_c_6978a01d347caaf52a3a396cdd8dcc21

500 BİN VARİLLİK PETROL TEDARİKİ

Bakan Bayraktar bugün, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı'nın açılış oturumunda konuştu.

Türkiye'nin petrol ve doğal gaz konusunda öteden beri güvenilir bir güzergah olduğunu belirten Bayraktar, bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil petrolün Türkiye'nin boğazlarından geçtiğini ve yaklaşık 45 yıldır aktif olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın da günlük 500 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Bayraktar, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ile sel ve benzeri felaketler nedeniyle bakıma alınan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'na yönelik, "Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı bugün itibarıyla operasyona hazır. Hattı bu hafta içinde faaliyete geçireceğiz. Boru hattı faaliyete geçtikten sonra küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek." ifadelerini kullandı.

"TANAP İLE AVRUPA'YA ÖNEMLİ MİKTARDA GAZ SEVK EDİYORUZ"

Türkiye'nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Avrupa'ya önemli miktarda gaz sevk ettiğini dile getiren Bayraktar, "Bugün itibarıyla Batı Balkan Boru Hattıyla Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova'ya gaz gönderiyoruz. Doğal gazda giderek daha fazla merkez haline geliyoruz." diye konuştu.

Bayraktar, ayrıca enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Türkiye'nin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ağırlık verdiğini ve karbon emisyonları azaltmak için nükleer enerji yatırımlarını da önemli bir araç olarak gördüğünü anlattı.

Bakan Bayraktar'ın forum kapsamında BAE hükümet yetkilileri ve dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşmesi bekleniyor.

(AA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler