FİNANS

Son Dakika: EPDK'dan elektrik ücretleri ile ilgili açıklama! İddia sosyal medyada gündem olmuştu

Son dakika haberine göre; EPDK'dan, sosyal medyadaki, belirlenen elektrik tarifelerinde, dağıtım şirketlerinin kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisi üzerine yöneltilen iddialara dair önemli bir açıklama geldi. EPDK'dan yapılan açıklamada "Tüketicilere elektriği dağıtım şirketi değil, tedarik şirketleri satar, tarifeyi de EPDK belirler." ifadeleri kullanıldı. EPDK, sosyal medyadaki dağıtım şirketlerinin elektrik satışı yaptığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

Son Dakika: EPDK'dan elektrik ücretleri ile ilgili açıklama! İddia sosyal medyada gündem olmuştu

Son dakika haberi: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan elektrik ücretleri ile ilgili son dakika açıklamasında "Tüketicilere elektriği dağıtım şirketi değil, tedarik şirketleri satar, tarifeyi de EPDK belirler." denildi. EPDK, sosyal medyada yer alan dağıtım şirketlerinin elektrik satışı yaptığı iddiasını yalanladı. İşte elektrik fiyatları ve sosyal medyadaki iddialara dair son dakika gelişmesinin detayları...

İŞTE EPDK'DAN SOSYAL MEDYADAKİ İDDİALARA YÖNELİK AÇIKLAMA

EPDK tarafından, son günlerde EPDK tarafından belirlenen elektrik tarifelerinde dağıtım şirketlerinin bu süreçteki kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisi hakkında yöneltilen iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, dağıtım şirketinin ve görevli tedarik şirketinin (GTŞ) iki farklı tüzel kişilik olduğu hatırlatılarak, "Dağıtım şirketi elektrik satışı yapmaz. ’Kargo işi’ yani taşımacılık ile görevlidir. Dağıtım Şirketleri; dağıtım şebekesini işletmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak, arıza bakım ve onarım yapmak, bağlantı taleplerini karşılamak, gerekli şebeke yatırımlarını gerçekleştirmek ve tüm sistem kullanıcılarına ayrım gözetmeyen elektrik dağıtım ve bağlantı hizmetleri sunmakla görevlidir. Dolayısıyla dağıtım şirketi elektrik satışı yapmamaktadır. Dağıtım şirketi kargo işi yani taşımacılık ile görevlidir. Şebekenin işletilmesinden sorumlu şirkettir. Bu şirketler 21 adet olup özelleştirme ile verilen şirket isimleri ile devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Tüketicilere elektriği dağıtım şirketlerinin değil, GTŞ’lerin sattığı bilgisi verilen açıklamada, "Bu şirketlerin tarifeleri EPDK tarafından belirlenir. Bu tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar" değerlendirmesi yapıldı.

thumbs_b_c_07b6afc1955692f9b87e835395f929a4

"BU ŞİRKETLER, EPDK'NIN BELİRLEDİĞİ FİYATTAN FARKLI BİR FİYAT UYGULAYAMAZ"

Açıklamada, GTŞ’lerin serbest piyasadan veya Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) üzerinden satın aldıkları enerjiyi serbest olmayan tüketicilere veya ikili anlaşması bulunmaya tüketicilere düzenlenen tarife üzerinden satmak zorunda olduğu kaydedilerek, "Bu şirketler, EPDK’nın belirlediği fiyattan farklı bir fiyat uygulayamaz" denildi.

"ŞİRKETLERİN, EPDK'NIN BELİRLEDİĞİ ORANLARIN ÜZERİNDE KÂR ETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Şirketlerin 32 kuruşa satın aldığı elektriği vatandaşa astronomik karlar ile satılıp satılmadığının ve gerçek rakamların ne olduğu sorusunun cevaplarına yönelik şu ifadeler yer aldı:

"Sosyal medyada çokça atıf yapılan aşağıdaki Kurul kararında açıkça dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp için yaptığı satışlarda fiyatın 31,8592 kuruş/kWh olduğu ifade edilmiştir. Ancak söz konusu fiyat, sadece enerji fiyatıdır. Herhangi bir vergi dahil değildir. GTŞ’ler nihai tüketicilere yaptığı elektrik satışının sadece yüzde 20’sini EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa almaktadır. 2022 yılı için yapılan perakende satış tarifelerinde GTŞ’lerin yaklaşık 125 milyar kWh’lik bir elektrik satışı olacağı öngörülmüştür. Bu elektriğin 25 milyar kWh’lik kısmı EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa alınacağı, geri kalan 100 milyar kWh’lik kısmı ise spot piyasadan yaklaşık 150 kuruştan alınacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla ağırlık ortalama enerji alım fiyatı 125 kuruş/kWh civarındadır. Devlet sübvansiyonu ile GTŞ’ler vatandaşlarımıza daha ucuza elektrik satmaktadır. Şirketlerin, EPDK’nın belirlediği oranların üzerinde kar etmesi ise mümkün değildir."

"ASTRONOMİK DÜZEYDE KÂR ELDE EDİLMESİ KESİNLİKLE SÖZ KONUSU OLAMAZ"

"Şirketlerin astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz"
Açıklama şöyle devam etti: "GTŞ’lerin, EÜAŞ’tan 32 kuruşa elektrik alıp sanayiye 1 lira 75 kuruş, ticarethane 2 lira 74 kuruş, hanelere 1 lira 37 kuruş, 2 lira 6 kuruş fiyatlar ile satış yaparak yüzde 330-yüzde 546 kar yaptığı şeklindeki bilgi doğru değildir. GTŞ’ler, düzenlenen tarife içindeki müşterilere yapacakları enerji satışından elde edecekleri kar oranı ’Net Kar Marjı’ ile sınırlandırılmış olup bu oran 2021-2025 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmiştir. Yani iddia edildiği gibi 32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz."

Açıklamada ayrıca, vatandaşların elektrik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin çalışmaları konusunda en iyi düzeyde ve gereken şeffaflıkla bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapılarak, şirketlerin, tüketicilerin en doğru şekilde bilgilendirmek için gereken hassasiyeti göstermesinin beklentileri arasında oldukları aktarıldı. (İHA)

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler