FİNANS

Finansal istikrar nedir? Finansal istikrarın göstergeleri nelerdir?

Finansal istikrar, finans sisteminde dengeleri bozma potansiyeli olan beklenmedik durumlara karşı ekonominin dayanıklılığı olarak tanımlanabilir. Dünya üzerinde yaşanan krizler, ekonomik gelişmeler ve benzeri durumlar ülke ekonomisini etkiler. Bu etkilerin en aza indirilmesi için finansal istikrar politikası yürütülür. Bu yol izlenerek olası ekonomik çöküşler ve dalgalanmalar önlenebilir ya da bu gibi durumlarda alınan etkiler minimuma indirgenir.

Finansal istikrar nedir? Finansal istikrarın göstergeleri nelerdir?

İçindekiler

  • Finansal İstikrar Nedir?
  • Finansal İstikrarı Kim Sağlar?
  • Finansal İstikrarın Göstergeleri Nelerdir?
  • Finansal İstikrarsızlığa Neden Olan Unsurlar Nelerdir?

Ekonomide olası sorunların önlenmesi ve ciddi hasarlar bırakmaması için çeşitli tedbirler alınarak piyasa dalgalanmaları önlenmeye çalışılır. Bu tedbirler ile ülke ekonomisindeki denge bozulmalarının en aza indirgenmesi hedeflenir. Finansal istikrar, para politikasının etkinliğini önemli ölçüde artırır. Finansal istikrar sağlanmadığında toplum refahında bozulmalar ve ülke ekonomisinde dalgalanmalar görülür. Merkez bankasının takibini sağladığı finansal istikrar, ülkenin ekonomisini güvence altına almakta önemli bir role sahiptir.

Finansal İstikrar Nedir?

Finansal piyasalarda şok karşı dayanıklılık, ödeme sistemlerindeki istikrar ve krizi önleme yeteneği finansal piyasalardaki istikrarı gösterir. Finansal sistemin düzgün ve sağlıklı bir şekilde işlemesi için istikrar sağlanması şarttır. Finansal istikrarsızlık ekonomide ciddi problemlere neden olacağı ve bu krizlerin uzun vadeli sorunlar doğuracağı belirtilir. Oldukça önemli ve gerekli olan

Finansal İstikrarı Kim Sağlar?

Ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir role sahip olan Merkez Bankası temel görevleri arasında finansal sistemde istikrarı sağlayan ve para, döviz piyasalarıyla alakalı düzenleyici tedbirler almak yer alır.

Özellikle son dönemlerde yaşanan finansal krizler finansal istikrar konusunun önemini vurgulamıştır. Merkez bankalarındaki para politikası ile alakalı gündemin en önemli konusu olan finansal istikrarın göz ardı edilmemesi gerektiği anlaşılmıştır.

Finansal İstikrarın Göstergeleri Nelerdir?

Finansal sistemin istikrarlı bir şekilde sürmesi için tutarlılık gerekir. Merkez bankalarının temel gündemi genellikle finansal istikrardır. Kurumlarda, piyasalarda ve ödeme sistemlerinde istikrar sağlandığı takdirde sistemin sorunsuz işlediği görülür. Birbirleri ile içsel bağlantı halinde olan üç unsur finansal istikrarın temel öğeleridir.

  • Finansal istikrarın göstergeleri arasında fiyatlar makroekonomik politikaları yansıtır. Fiyatlardaki yüksek enflasyon uzun vadeli sözleşmelerin olanağını zayıflatarak olumsuz sonuçlar doğurur.
  • Piyasaların sağlıklı ve kurallarına bağlı şekilde hareket etmeleri sistemin iyi işlemesini sağlar.
  • Davranışların belirli kurallar dizisine sokmak için düzenlemeler yapılması yani finansal istikrarın yasal çerçevesinin çizilmesi sistemin işleyişine yardımcı olur.
  • Finansal sistemler ile alakalı bilgiler almak ve gelişmeleri takip etmek için denetimlerin yapılması sürecin işleyişini anlamaya yardımcı olur.

Finansal İstikrarsızlığa Neden Olan Unsurlar Nelerdir?

Finansal istikrarsızlık yaşandığında ülke ekonomisinde dalgalanmalar, artan enflasyon ve yüksek faiz oranları gibi durumlar görülür. Bu durumlara neden olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Küresel finansal hareketlerin dünya ticaretinin oldukça üzerinde olması,
  • Uluslararası talebin yetersiz olması

Küresel alanda finansal istikrarsızlığa neden olan maddeler yukarıdaki şekildedir. Ülkelerdeki finansal iktidarsızlık ise pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler