Forfaiting terimi, vadeli mal ve hizmet ihracından ortaya çıkan ve belli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilecek alacakların, daha önce bu hakkı elinde tutanlardan rücu hakkı olmaksızın bir banka yahut bu alanda uzman bir kurum tarafından kayıtsız şartsız alınmasıyla iskonto edilmesidir.
Forfaiting tam olarak yatırımı yapılmış malların ihracatına göre belirlenmiş olan ödeme periyodunda, vade zamanı geldikçe ödemesi yapılacak ve aynı zamanda alacakların doğrudan olarak bir banka ya da finansman kuruluş tarafınca satın alınması süreci olarak ifade edilir. Burada yer alan finansman kuruluş veya satın alacak olan bankaya forfaiter adı verilir. Alacakların doğrudan olarak satıcısı ise Forfaitist olarak adlandırılır. Forfaiting avantajları ve dezavantajları da vardır.
İhtacatçının likiditesinin artması, kredi alabilme kapasitesinin artması ve riski bulunmaması bu finansmanın sağladığı avantajlardır. Avantajlarının yanı sıra forfaiting finansmanında riskler de bulunur. Ticari risk, kur riski faiz oranı riski ve ülke riski gibi riskler vardır.
Forfaitingin en temel amaca dış ticaret yapılırken işlemler vade süresinden dolayı uzun sürer. Bu sürelerin daha kısa vadede ulaşabilme süresi, "Forfaiting ne için kullanılır?" sorusunun cevabıdır. Temel amacı olarak kısa vadede ulaşabilme süreci, ihracat yapan kişilerin uzun süreli yurt dışına dayalı olan ticaretteki risklerden kurtulmaktır. Doğrudan olarak istediği tutara kısa vadede ulaşmak forfaiting sayesinde gerçekleşir. Ayrıca forfaiting yapan kişiler bu sayede birçok faktörden de kurtulmuş olur. Bunlardan ilki ve en önemlisi ise yurt dışında yapılan işlemlerde var olan temel risklerdir. Döviz riski, kur riski, faiz oranı ya da ticari risk bunlara örnektir.