FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gayrinakdi kredi nedir, nasıl kullanılır? Kimler gayrinakdi kredi çekebilir?

Gayrinakdi kredilerin temel özellikleri, türleri ve kullanım yöntemleri bakımından nakdi kredilerden ayrıldığı bilinir. Bu nedenle şirketlere özel olarak hazırlanan gayrinakdi kredilerin nakit para aktarımı olmadan hangi amaçla kullanıldığı açıklanmalıdır. Ardından bu kredi türlerinin sıralanması ve hangi ticari işlemlere yönelik olarak kullanıldığı belirtilmelidir. Böylelikle gayrinakdi kredilerin şirketlerin ticari ilişkileri bakımından ne öneme sahip olduğu ortaya çıkacaktır.

Gayrinakdi kredi nedir, nasıl kullanılır? Kimler gayrinakdi kredi çekebilir?

Temelde iki ayrı türü bulunan krediler bankalar tarafından kişilere ya da kurumlara yönelik olarak hazırlanan bankacılık ürünleridir. Gayrinakdi krediler de şirketler arası ticaret faaliyetlerinin güvence altına alınmasını ve finansal işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamak üzere oluşturulur. Bu kredilerin farklı türleri mevcut iken dönem ücretleri, faiz oranları ve vade süreleri de değişkenlik gösterir. Dolayısıyla gayrinakdi kredi türleri incelendiği zaman bu bankacılık ürünlerinin ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı daha iyi anlaşılacaktır.

Gayrinakdi kredi nedir?

Kredilerin temelde nakdi ve gayrinakdi olmak üzere 2 ayrı başlık altında ele alındığı söylenmelidir. Bu bağlamda bankalar tarafından şirketlere sunulan ve ticari faaliyetlerin sorunsuz bir şekilde ilerletilmesini mümkün kılan kredilere gayrinakdi kredi adı verildiği belirtilebilir. Gayrinakdi kredi temelde bankaların şirket sahibi kişilerin hesaplarına herhangi bir para aktarımı yapılan sunulan hizmetlerdendir. Dolayısıyla “Gayrinakdi kredi ne demek?” diyenlere bu bankacılık hizmetinin nakit para akışı yerine ödeme güvencesi ve taahhütleri içerdiği açıklanmalıdır.

Gayrinakdi kredi nasıl kullanılır?

Birden fazla türü olan gayrinakdi kredilerin kullanılması için tercih edilebilen çeşitli yöntemler mevcuttur. Dolayısıyla gayrinakdi kredi kullanımı tercih edilen bankacılık hizmetinin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte incelenen kredi türünden yararlanmak isteyen şirket sahiplerinin temelde çalıştıkları bankaya başvurmaları gerektiği söylenebilir. Ardından ihtiyaca uygun olan gayrinakdi türü hakkında bilgi edinilmesi ve kredi notunun göz önünde bulundurulmasıyla birlikte başvuru yapılması mümkündür.

Bu süreçte bankalardan gayrinakdi kredi dönem ücreti, vade süresi, taksit tutarı ve faiz oranı gibi hususlar hakkında da bilgi alınmalıdır. Çünkü bu kredilerin özellikle dönem ücretleri hesaplamalarının %4-%7 gibi oranlar arasında değişkenlik gösterdiği bilinir. Son olarak ise gayrinakdi kredi başvurusunun tamamlanması için şirkete ve şirket yetkilisine ait olan resmi evrakların hazırlanması gerekir.

Kimler gayrinakdi kredi çekebilir?

Nakit para aktarımını içermeyen gayrinakdi kredilerin şirketler için oluşturulan bir bankacılık hizmeti olduğu bilinir. Dolayısıyla özel bir bankacılık hizmeti olan gayrinakdi kredi türlerinin bireysel müşteriler tarafından kullanılması mümkün değildir. Bu bağlamda gayrinakdi kredi yalnızca KOBİ’ler ile şirketlerin kullanımına sunulur.

Gayrinakdi kredi türleri nelerdir?

Şirketler arası ticari ilişkilerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması amacıyla bankalar tarafından hazırlanan gayrinakdi kredi türleri 6 ayrı başlıkta ele alınabilir. Bunlar teminat mektupları, akreditifler, harici garanti mektupları, teyitli ihracat akreditifleri, prefinansman kredileri ve kabul kredili ihracat işlemleri olarak sıralanır. Söz edilen bu gayrinakdi kredi örnekleri üzerine detaylı bilgi edinilmesi için aşağıdaki açıklamalar incelenebilir:

  • Teminat mektupları: Bu gayrinakdi kredi ile borçlu tarafın alacaklıya karşı olan sorumluluğunu üstlendiği ve yerine getireceğini garanti ettiği bilinir. Alacaklıya yönelik olarak düzenlenen bu taahhüt ile borçlu herhangi bir itiraza başvurmadan teminat mektubunda belirtilen tutarı vadesi geldiğinde karşı tarafa öder.
  • Akreditifler: Dış ticaret bağlamında kullanılan akreditifler ithalatla ilgili koşulları içerirken hazırlandığı banka tarafından yurt dışında faaliyet gösteren ihracat firmasının bankasına gönderilir. Bu gayrinakdi kredi ile yurt dışındaki ihracatçı firmanın sözleşmeye konu olan mal/ hizmeti ithalatçıya teslim ettiği zaman ödemesini alacağı garantilenir.
  • Harici garanti mektupları: Yine yurt dışındaki şirketlere yönelik olarak düzenlenen bu garanti mektuplarında karşılıklı ticaret yapan taraflar belli başlı taahhütleri yerine getireceğini belirtir. Taahhüt süresi boyunca mektupta belirtilen koşullar yerine getirildiği takdirde yine önceden planlanan ödeme bankalar tarafından hesaplara aktarılır.
  • Teyitli ihracat akreditifleri: Bu gayrinakdi kredi türünde bir firmanın lehine oluşturulan ihracat akreditifine banka teyidinin eklenmesi söz konusudur. Teyitli ihracat akreditiflerinde belli başlı koşullara göre politik ve ekonomik risklerin üstlenildiği belirtilirken bir yandan da ödeme güvencesi sağlanır.
  • Prefinansman kredileri: Yurt dışında yer alan alıcılardan veya uluslararası piyasalardan temin edilen bu krediler ihracat, döviz kazandırıcı faaliyetler ya da ihracata dahil olan satış ve teslimler gibi alanlarda kullandırılır. Maksimum bir yıl vadesi olan bu krediler döviz olarak sunulmazken yurt içindeki bankalar aracılığıyla yurt dışından temin edilir.
  • Kabul kredili ithalat işlemleri: Bu gayrinakdi kredi türünde ihracatçının ithalat yapan firma üzerine kredi çekmesi söz konusu iken satıcı mal bedeli olarak alacağı ödemeyi garantiler.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler