SGK, kamu, serbest meslek çalışanları ile farklı sigorta sistemlerinden emekli olmuş kişiler belirli durumlarda gelir belgesine ihtiyaç duyabilir. Bu belgeye genellikle finansal işlemlerin başvurularında gereksinim duyulurken gelir belgesinin maaş bordrosu olarak da adlandırıldığı söylenmelidir. Gelir belgesini e-Devlet veya çalışma kurumlarından temin edebilen kişiler bu evrakta şahsi bilgilerinin yer aldığını görebilir. Genellikle kişiye özel olarak hazırlanan gelir belgesi ile vatandaşların prim ödeme koşullarının incelendiği gelir testi ise birbirine karıştırılmamalıdır.
Aile gelir belgesi ve maaş bordrosu gibi isimlerle de bilinen gelir belgesi temelde bir bireyin aylık gelir durumunu yansıtır. Genellikle kişiye özel olan gelir belgesinde evrak sahibinin ayrıntılı bilgileri yazılıdır. Resmi gelir sahibi olan bir bireyin istediği zaman bu belgeyi talep etme hakkı bulunur. Finansal işlemlerde yaygın olarak kullanılan bu belgeye özellikle başvuru süreçlerinde ihtiyaç duyulur. Gelir belgesinin kullanıldığı ve talep edilebildiği çeşitli işlemler ile durumlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Gelir belgesi SGK veya kamu çalışanları tarafından çeşitli kurumlardan talep edilebilir. Yine BAĞ-KUR çalışanları ve emekliler için gelir belgesinin alınmasını mümkün kılan farklı başvuru kanalları mevcuttur. Bu bağlamda gelir belgesinin nasıl temin edilebildiğini merak eden kişiler farklı seçenekleri aşağıdaki listeden öğrenebilir:
Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların mevcut gelirlerinin tespit edilmesi ile GSS yani genel sağlık sigortası primi ödemelerinin mümkün olup olmadığı belirlenir. Bu işleme verilen isim de gelir testi olarak öne çıkar.
Gelir testi yaptırmak isteyen kişiler adres kayıt sisteminde mevcut olan ikametlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı merkezlerine başvurmalıdır. Buna ek olarak e-Devlet platformu kapsamında yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri arasındaki Gelir Testi Sonucu Sorgulama seçeneğiyle bu incelemenin sonuçları kolay bir şekilde görüntülenebilir.