FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Global tedirginlik devam ediyor

Eski ABD Merkez Bankası Başkanı Greenspan’in mortgage piyasası hakkında yaptığı konuşmada; ABD’ de geri ödeme riski olan mortgage türünde yaşanan taahütlerin yerine getirilmemesi durumunun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu. Sub-prime olarak adlandırılan bu kötü mortgage kredilerindeki sorunun özellikle konut fiyatlarının düşmesi halinde ekonominin diğer alanlarına da yayılabileceği uyarısında bulundu. Ancak henüz yayılma problemi görmüyorum dedi.

Greenspan bu ay başında yaptığı bir diğer konuşmada ise 2008 yılından itibaren ABD’de resesyon endişesine sahip olduğunu belirtmişti. Burada da bir ekleme yapmış ve bunun bir ihtimal olduğunu söylemişti.

Görünen o ki ABD 2007’de mortgage ile 2008’de ise resesyon nedeniyle dünya finans piyasaları üzerinde baskı kuracak. Değer kaybeden bir ABD doları ise gerek Japon yenine karşı, gerekse Euro’ya karşı ABD’nin cari açığını toparlayacak. Dolar zayıfladıkça cari açık kapanacak, ancak “carry trade” duracak. Japonya’nın para musluklarındaki kısılma gelişmekte olan ülke piyasalarına para girişini azaltacak.

Zayıflayan dolar ABD’yi biraz daha “hırçınlaştıracak” gibi görünüyor. Güç kaybına uğraramamak için Ortadoğu’da güç gösterisinde bulunabilir.

İMKB’de bant hareketi, dünya borsalarına bağlı olarak devam ediyor. Ancak fiyatların ayı seviyelerde kaldığı inancına kapılmayın. Tabanlar henüz oluşmadı. Dikkat ederseniz bir çok senet artık 10 ve 21 günlük ortalamarını yukarı kıramadan aşağı dönüyor. Global piyasalardaki tedirginlik devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE ve sanayi üretimi kısa vadede piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Orta vadeli seyir ise Dolar/yen paritesine göre şekillenecektir.

16/03/07 10:40

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler