FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hedge fonlar ve etkileri

Finans piyasalarındaki iyimserlik rüzgarı sürüyor. Özellikle Latin Amerika ülkelerinde eurobond takasına gidilmesi ile eurobond spreadlerinin gerilemesi, gelişmekte olan ülkelere önemli para girişlerinin yaşanmasını sağlıyor.

Dünya borsaları henüz düşüş trendine girmedikleri için de İMKB hisse senetleri yabancı yatırımcıların alımları ile yükselişini sürdürüyor.

Endeks dolar bazındaki tarihi seviyesi olan 37,000 dolara çok yaklaştı ve kar satışları geldi. Bugün Avrupa borsalarında %0.5 dolayında seyreden düşüşler olmasaydı büyük bir ihtimalle 37,000 dolara ulaşacaktık. Bono bileşikleri %13.40 lara gerilerken, eurobondlar 160 USD ye yaklaştı.

Yurtdışı sermaye akışlarında büyük bir dengesizlik olmadığı sürece Türkiye piyaslarına para girişi devam edecektir. Yabancı borsalarda yükselişler yaşandığı sürece bizim trendimiz de onlarınkine benzeyecektir. Sermaye akımlarında terse dönüş başladığında ise ne bono da, ne eurobon da ne de İMKB de bu seviyeler hatırlanmayacaktır bile. Düşüş herkesin beklediğinden daha da sert olacaktır.

Dolar 1.310 ların altına geriledi. Bu hafta açıklanacak olan Ocak 2006 dış ticaret verileri bile herhalde dövizin değer kaybını durduramayacaktır. Ülkenin sanayide büyümeye ihtiyacı olduğu bir dönemde, yerli malların ithal malları karşısında rekabet gücünü kaybetmesi tehlikenin artmasına neden olmaktadır. Bu konuyu henüz önemseyen yok.

Kısa vadede geçinme endeksinin ve alım gücünün yükseldiğini gören halk, vadeler de uzayınca borçlanmaya yöneldi. Borçla ev, araba, elektronik eşya, mobilya vb. ürünlerin alımını artırdı. Borcunu artıran ve ithalat yapan bir halk var. Son bir senede bankaların verdikleri krediler 34 milyar USD artış göstermiş durumda. İki yıldaki artış ise 65 milyar USD. Bankaların bundan 2 sene önce aktiflerinin %35 ini krediler oluştururken, bu oran 23/02/2006 tarihinde %46 ya yükselmiş durumda. Son iki aydır kredilerde büyüme yok.

Kredilerin büyümesi, dış ticaret açığının artması ve cari açık fonlandığı sürece problem yok mantığının piyasada kabul görmesi tehlike işaretidir. Piyasalar yüksek getiri uğruna yüksek risk almaya devam etmektedirler. Kısa vadeli para girişleri “hedge fonlar” tarafından yapılmaktadır. Bu fonlar tehlike gördüğünde fiyat ayırt etmeyecek biçimde yönetilen fonlardır. Açtıkları pozisyonu fiyat gözetmeksizin kapatırlar. Ama o fonların girişine bakarak verilen cari açıkların, artan kredilerin cezasını bir gün “halk” öder. Öderken de ciddi bedeller öder...

28/02/2006 17.30

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler