FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB, dış borsaların gazıyla güne hızlı başladı

Selçuk Altun
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 626 puan artışla 52 bin 374 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.21 oranında değer kazandı.

İMKB, beklentilerin üzerinde gelen 2009 yıl sonu mali tabloları yanı sıra Yunanistan'la ilgili endişelerin azalması sonrası yurt dışı borsalar vites yükseltti. Amerika Borsaları’nda yüzde 1,5’i, Asya borsalarında ise yüzde 3’e varan yükselişler olmasının, bugün İMKB’deki alıcılı seyrin devamını sağlayacağı düşünülüyor.

Hareketini 52.500 - 52.800 aralığına taşıması beklenen endekste, gerilemelerde ise 51.300 seviyelerinin korunacağı öngörülüyor. Son günlerde hacimde görülen daralmanın devam etmesi halinde yükselişlerde kar satışları beklenmeli.

Bununla birlikte, MB Para Politikası Kurulu’nun dünkü faiz toplantısının ardından faizleri sabit tutmasının beklentiler dahilinde olması nedeniyle piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı düşünülüyor. TCMB para kurulu toplantısında 3'üncü kez faizlerde değişim olmadığı kararı açıklandı. Ancak ilginç mesajlar verildi.

Ekonomideki iyileşme için daha iyimser olan TCMB enflasyon konusunda ilk yarı için artış bekliyor. Özellikle Şubat ayında belirgin bir yükselişin altını çizen TCMB, yıllık bazda enflasyonun hedefin altında kalacağını belirtti.

BUGÜN İZLENECEK DATALAR
11:30 - İngiltere ocak ayı işsizlik başvuruları değişimleri
12:00 - Euro Bölgesi aralık ayı inşaat üretimi
12:00 - Euro Bölgesi aralık ayı dış ticaret dengesi
14:00 - ABD MBA haftalık mortgage kredisi başvuruları
15:30 - ABD ocak ayı konut başlangıçları
15:30 - ABD ocak ayı imar izinleri
15:30 - ABD ocak ayı ithalat fiyat endeksi
16:15 - ABD ocak ayı sanayi üretimi
16:15 - ABD ocak ayı kapasite kullanımı
21:00 - ABD FED 27 ocak tarihli FOMC toplantısı tutanakları

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

PARA VE DÖVİZ PİYASALARI
İstanbul serbest piyasada dolar 1,5100, avro 2,0740 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5040 liradan alınan dolar 1,5100 liradan satılıyor. 2,0670 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0740 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,5150 lira, avronun satış fiyatı ise 2,0680 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesinde ise beklenen tepkinin gerçekleştiği ve paritenin tekrar 1.3750 - 1.3800 seviyelerine atak yaptığı görülüyor. Sabahın ilk saatlerinde 1.3770 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyeler doların yönü adına büyük önem taşıyor.

Küresel mali piyasalarda dünbaşlayan hareketin Euro/dolar paritesi merkezli olduğunu ve bu nedenle geleceğe ilişkin tahminde bulunmak için de paritenin analiz edilmesi gerektiği düşünülüyor. Uzmanlar, pozisyon kapamalar sonucu başlayan hareketi düzeltme olarak görüyor ve temellerden şimdilik uzak olduğunu düşünüyor.

Kısa vadede teknik anlamda 1.3770–1.3840 seviyesinin görülebileceğini, ancak üzerinin şimdilik pek de mümkün olmadığı öngörülüyor.

Bu bağlamda dolar/TL kuru da 1.5000 seviyesine doğru bir hareket yapabilir. Ancak, 1.50’nin altına doğru bir hareket karşısında kısa vadeli alım denenebilir. Faiz ve hisse senedi piyasalarındada bir miktar iyimserlik olabilir."

Teknik olarak bakıldığında; dolar/TL 1,5050 seviyesindeki 200 günlük ortalamasının üzerine tutunmaya devam ediyor. 200 günlük ortalama teknik analizde orta ve uzun vadeli değişimleri tetiklediğinden çok önem verilen bir gösterge. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başaran doların önündeki önemli direnç, daha önce de geçmekte zorlandığı 1,53 seviyeleri idi ve 1,53’ü geçemeyerek geri döndü.

Dolar, 200 günlük hareketli ortalamasına değdikten sonra, bu ortalamanın üzerinde, 1,51 bölgesinde bir taban oluşumu çabasına girdi. Dolar, 200 günlük ortalamanın üzerinde tutunamaz ve tekrar 1,50’nin altına geri çekilirse 1,48 desteğine kadar sert bir geri çekilme beklenmelidir.

Uzmanlar, 1.53 - 1.50 bandında hareket eden doların, bu bandın dışına çıktığı yönde pozisyonların artırılmasını öneriyor.

Öte yandan Merkez Bankası beklendiği gibi gösterge faizini yüzde 6.5’te tutarken enflasyon beklentilerini yönetmek için açıklamalarda bulundu. Bu gelişmeler ışığında ve de yurtdışındaki olumlu havanın desteğiyle para piyasalarında yatay seyrin devam etmesi bekleniyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA SON DURUM
Pazartesi günü kapalı olan ABD borsa endeksleri dün son üç ayın en güçlü yükselişini göstererek geri döndü. Yüzde 1.6’yı geçen yükselişleri ilk tetikleyen haber, beklentilerden iyi gelen Empire states imalat endeksi olurken, diğer önemli sebep, doların uluslararası piyasalarda yaşadığı değer kaybı nedeniyle emtiaya gelen yükseliş emtia ve madencilik şirketlerinin hisselerine alımlar getirmesi oldu.

Diğer yandan geçen sene battı, batacak diye spekülasyonlara konu olan Barclays Bank’ın açıkladığı 4. çeyrek bilançosunda karını yüzde 92 artırması da finans sektörü hisselerine alım getiren sebepti. Ayrıca ABD Senatosunda demokratların güç kaybının süreceği beklentileri nedeniyle bankacılık reformunun çıkamayacağına ya da çıksa da Obama’nın istediği kadar katı tedbirler içermeyeceğine dair spekülasyonlar da bankacılık ve finans sektörüne gelen alış dalgasını olumlu yönde etkiledi.

Borsanın temel göstergesi Dow Jones, 169 puan yükselerek günü 10,268 puandan kapatırken, teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin izlendiği Nasdaq, 30 puan artarak 2,214 puana çıktı.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, değer kazandı.

Nikkei Endeksi, 272,58 puan (yüzde 2,72) değer kazanarak 10,306.83 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının, global piyasalardaki olumlu havayı takip ederek güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

BGC Partners analistleri FTSE 100'ün 23, Dax'ın 24 ve Cac-40'ın 29 puan artıda açılacağını tahmin ediyorlar.

InvestNews.ch analistleri, piyasaların bugün şirket haberlerineve ekonomik verilere bakacağını, yatırımcıların finans sektörü ile ihracatçı şirketlere yöneleceklerini tahmin ediyorlar.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler