FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kripto para nedir? Kripto paranın özellikleri nelerdir?

2008’de Bitcoin adı verilen kripto para türünün piyasaya sürülmesiyle birlikte birçok yatırımcı için yeni bir dönem başlamıştır. Buna ek olarak kripto paranın geleneksel bankacılık sistemine getirilen ilk alternatif olmasıyla da dikkat çektiği söylenmelidir. Bu nedenle kripto para mantığının kavranması sayesinde dijital ödeme sistemine yönelik bilgi edinilmesi kolaylaşır. Bahsedilen bu para biriminin yakından tanınması için ise nasıl işlendiği ve hangi türlere sahip olduğu keşfedilmelidir.

Kripto para nedir? Kripto paranın özellikleri nelerdir?

Dijital ödeme yöntemlerinin gelişmeye devam ettiği 21. yüzyılda önemli bir yer tutan finansal olaylar arasında kripto paranın ortaya çıkışı yer alır. 2008 yılında Bitcoin adı verilen kripto para biriminin piyasaya sürülmesiyle beraber bu ödeme sisteminin nasıl çalıştığı merak yaratmaya başlamıştır. Dolayısıyla günümüzde de kripto para mantığını çözmeye çalışan ve bu dijital ödeme sisteminde kullanılabilen para birimlerini öğrenmek isteyen pek çok kişi vardır. Bu bağlamda kripto paranın ne olduğu ve nasıl çalıştığı açıklandıktan sonra bu dijital para biriminin öne çıkan türlerinin sıralanmasında fayda vardır.

Kripto para nedir?

Günümüzde neredeyse herkesin adını duymuş olduğu kripto para bir tür dijital ödeme sistemi olarak tanımlanabilir. Çünkü kripto para biriminde finansal işlemlerin doğrulanması için herhangi bir bankanın kullanılması zorunlu değildir. Dolayısıyla bu para biriminin herhangi bir konumdaki bireylerin ödeme göndermelerini veya alabilmelerini mümkün kılan bir sistem olduğu söylenmelidir. Buna ek olarak "Kripto para mantığı nedir?" diyen kişilere aktarılması gereken temel hususlar mevcuttur. Söz edilen bu para biriminin temel özelliklerini oluşturan hususlar aşağıdaki gibidir:

  • Kripto para fiziksel değil dijital bir para birimi olarak nitelendirilir.
  • Bu para biriminin gerçek dünyada el değiştiren ve taşınabilen para birimlerinin aksine yalnızca çevrim içi veri tabanında kayıtlı olduğu belirtilebilir.
  • Bir kişi kripto para birimiyle işlem yürüttüğü zaman bu işlemlerin kamuya açık haldeki açık bir kayıt defterine kaydedildiği söylenmelidir.
  • Kripto para biriminin saklandığı yere dijital cüzdan adı verilir.
  • Bu para biriminin adı şifreleme yönteminden gelir. Çünkü kripto para birimiyle yapılan işlemlerin doğrulanması amacıyla şifreleme yöntemi kullanılır.
  • Söz edilen bu para biriminin en önemli özelliklerinden biri de alternatif bankacılık sistemine yönelik olarak ortaya konulan ilk alternatif yöntem olmasıdır.

1 kripto para ne kadar?

Kripto paranın ne olduğunu araştıran kişiler genelde Bitcoin para birimine yönelik olan hususları sorgular. Çünkü bu para biriminin popülerleşmesine yol açan ilk kripto para Bitcoin olarak adlandırılır. 2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin zaman içerisinde büyük değer kazanarak kripto para sisteminin popülerleşmesine zemin hazırlamıştır. Ancak günümüzde Bitcoin’in yanı sıra piyasa hacmi ile dikkat çeken Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin gibi pek çok kripto para birimi mevcuttur.

Az önce sıralanan kripto para birimlerinin daha yüzlerce örnekle buluşturulabildiği söylenmelidir. Bu bağlamda 1 kripto paranın değerinin açıklanabilmesi için farklı örneklere değinilmesi gerektiği de hatırlatılmalıdır. Ayrıca döviz kurunda ve borsa hisselerinde olduğu gibi kripto para birimlerinin değerlerinde de anlık değişimler oluşur. Dolayısıyla popülerlik kriteri göz önünde bulundurularak çeşitli kripto para örnekleri ile bu para birimlerinin yaklaşık olarak kaç TL değerinde olduğu şu şekilde belirtilebilir:

  • 1 Bitcoin= 80.815 TL
  • 1 Ethereum= 1.672 TL
  • 1 Tether USDt= 1.000 TL
  • 1 USD Coin= 0,9 TL
  • 1 BNB= 219,30 TL
  • 1 XRP= 0,53 TL
  • 1 Toncoin= 2,15 TL
  • 1 Filecoin= 3,52 TL
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler