FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkincil piyasa nedir? İkincil piyasa işlemleri nelerdir?

Elindeki maldan kurtulmak isteyen ve acil nakit ihtiyacı duyan yatırımcılar ikincil piyasaya başvurur. İkincil piyasa ile ilgili bilinmesi gerekenleri; "İkincil piyasa nedir, işlemleri nelerdir?" sorularını yanıtlayarak bu yazıda derledik.

İkincil piyasa nedir? İkincil piyasa işlemleri nelerdir?

İçindekiler

  • İkincil Piyasa Nedir?
  • İkincil Piyasa İşlem Saatleri
  • Birincil Piyasa İle İkincil Piyasa Arasındaki Fark Nedir?

İkincil piyasa, adından da anlaşılacağı üzere birincil piyasadan sonra gelmektedir. Burada asıl amaç yatırımcıların sahip oldukları menkul kıymetleri satmak ve kazançları ile yeni yatırımlara yönelmektir. İkincil piyasa çoktan halka arz edilmiş menkul kıymetlerin tekrar işlem gördüğü piyasadır.

İkincil Piyasa Nedir?

İkincil piyasa, yatırımcıların halihazırda sahip oldukları menkul kıymetleri alıp sattıkları yerdir. İkincil piyasa işlemleri, yalnızca söz konusu menkul kıymetleri orijinal olarak oluşturan işlemden bir adım sonraki işlem oldukları için ikincil olarak adlandırılır. Yani ikincil piyasada bir alım-satım döngüsü söz konusudur.

Bu piyasadaki alım-satım, üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilir. Artık bir menkul kıymeti birincil piyasada arz etmiş şirketin o menkul kıymet ile bir alakası kalmamış olur.

İkincil piyasanın olumlu etkilerinden biri, içeride gerçekleşen tüm alım-satım işlemleri ile arz-talep oluşturmasıdır. Bu durum ise birincil piyasaya yansıyarak oradaki hareketliliği arttırır. Talep artmış olduğu için birincil piyasada satılan menkul kıymetler de önem kazanmış olur.

Bir satıcıya karşılık, ikincil piyasada birden fazla alıcı bulunur. Yatırımcılar, herhangi bir dış müdahale ya da aracı olmaksızın menkul kıymetleri burada satarlar. Bir mal, hisse ya da senet burada bir yatırımcıdan diğerine geçmiş olur. Bu doğrultuda, bu amaca hizmet eden her işlem ikincil piyasa işlemleri kategorisine girecektir.

Yatırımcıların buradaki amaçları genellikle birincil piyasada satın aldıkları menkul kıymeti tekrar paraya çevirmektir.

İkincil piyasa işlemleri için verilebilecek örneklerden birisi Borsa İstanbul ve Tahvil Bono piyasasıdır. Birincil piyasada Hazine Müsteşarlığı’nın ihaleyle sattığı devlet iç borçlarına ait senetler ile Borsa İstanbul ikincil piyasada ilgilenmiş olur. Bu senetler ikincil piyasada alınıp satılmaya devam eder.

İkincil piyasada met bir satış fiyatı bulunmaz. Bunun yerine bir menkul kıymetin fiyati ekonomik olan ya da olmayan birçok farklı sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterir. İkincil piyasada bir mülke talep ne kadar fazla ise fiyat da ona göre şekillenecektir.

İkincil Piyasa İşlem Saatleri

Borsada işlemler sürekli işlem olanağı sayesinde 10.00 - 18.00 arasında kesintisiz olarak devam ederler. Seans bitiminden sonra ise beş dakikalık bir kapanış ve fiyat belirleme süreci söz konusudur.

Birincil Piyasa İle İkincil Piyasa Arasındaki Fark Nedir?

Birincil piyasa senetlerin, fonların ve mülklerin ilk defa yatırımcılara tanıtılıp satıldığı yerdir. Burada satın alınmış mülk ise yatırımcı tarafından daha sonra tekrar satılmak istenirse ikincil piyasada sarılır. Birincil piyasa ile ikincil piyasa arasındaki fark ilk önce burada görülür.

Birincil piyasada fiyatlar nettir ve satışa sunulmadan önce belirlenir. İkincil piyasada ise fiyatların değişkenlik göstermesi mümkündür ve önceden belirlenemez. Örneğin bir şirketin yatırımcılarıyla sıkıntı yaşaması durumunda o şirketin öne sürdüğü mülklerin fiyatı da bu sıkıntıdan etkilenecektir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler