FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar nedir?

Finans sektöründe kurallar, durumlar ve diğer tüm alanlar için çeşitli terimler kullanılır. Bu terimler arasında kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar yer alır. Merkez Bankasının uyguladığı stratejiler arasında yer alan kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar makro finansal risklerin azaltılabilmesi için uygulanır.

Kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar nedir?

Kaldıraç oranı bankaların borçluluk düzeyini gösterir. Ana sermayenin bilanço içi ve dışı yükümlülüklerinin toplamının bölünmesi ile hesaplanır. Zorunlu karşılıklar ise para politikası aracı olarak bilinir. Merkez Bankasının 2010 yılının son çeyreğinden bu yana uygulanmaya başlayan bu strateji bankaların borçlanma seviyelerini düşürmeye ve belirli bir oranda tutmaya yardımcı olur.

Kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar nedir?

Ana sermayenin bilanço içi ve bilanço dışı yükümlülükleri toplamına bölünmesi ile bulunan kaldıraç oranının artması borçluluğun düştüğünü gösterir. Oranın azalması ise borçluluğun arttığına işarettir. Kaldıraç oranı, "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ"de belirtilen eşik kaldıraç oranının altında kalmış olan bankalar, tebliğde belirlenmiş olan oranlarda ilave zorunlu karşılık tesis eder. Bu uygulama ile bankaların borçluluk oranlarının yüksek seviyelere çıkmasının engellenmesi hedeflenir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler