FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kontrol ufku nedir?

Kontrol ufku, politika faizlerinde gerçekleştirilen bir değişiklik sonucunda enflasyonda görülen etki arasındaki süreyi gösteren bir terimdir. Türkiye’nin kontrol ufku olarak belirlenen süre bir yıldır.

Kontrol ufku nedir?

Control Horizon adı ile de bilinen kontrol ufku süre belirten bir ifadedir. Politika faizlerinde yapılan değişikliklere göre oluşan enflasyon üzerindeki etkisinin süresini ifade eder. Kontrol ufku Türkiye için bir yıl olarak belirlenmiştir.

Kontrol ufku nedir?

Para politikası arası olan politika faizinin kullanılması ile etkileyeceği dönemi anlatan bir ifadedir. Politika faizlerinde değişiklikler yapılır. Bu değişiklikler enflasyonda bazı etkilere neden olur. Neden olduğu bu etki ile yapılan değişiklik arasındaki süreyi ifade eden terim kontrol ufkudur. Control Horizon olarak da anılır.
Türkiye’nin kontrol ufku bir yıldır. İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) 2022 yılının Ekim ayında yayınladığı bir raporda Türkiye’yi değerlendirmiş ve bazı önerilerde bulunmuştur.

Buna göre OECD merkez bankaları için para politikalarını esnek tutmalarını önerir. Enflasyonda görülen artışın engellenmesi ya da idare edilebilmesi için kontrol ufku konusunda da daha açık olmasını tavsiye etmiştir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler