FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konut fiyat endeksi nedir? Konut fiyat endeksi nasıl hesaplanır?

Konut fiyat endeksi, bir konutun metrekare olarak ortalama değerini gösterir. Üç aylık dönemlere göre hesaplanarak bulunur. Her ayın verisi ortalama olarak doksan gün sonrasında belirlenmiş olur. Gayrimenkul sektöründe kullanılan bir terimdir.

Konut fiyat endeksi nedir? Konut fiyat endeksi nasıl hesaplanır?

Türkiye’deki emlak piyasasında gerçekleşen fiyat değişimlerini takip edebilmek için bir endeks serisi oluşturulmuştur. Bu seri konut fiyat endeksi olarak bilinir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hesapladığı konut fiyat endeksi tüm ülke genelinde geçerli olur.

Konut fiyat endeksi nedir?

Konut fiyat endeksi; ülke genelinde konutların gözlemlenebilen tüm özelliklerine bağlı olarak kalite etkisinin dışarıda bırakılarak belirlendiği fiyat değişikliklerini izlemek amacı ile oluşturulan bir fiyat endeksidir.
En önemli faydası, Türkiye’deki konut piyasasında gerçekleşen tüm değişikliklerin takibini kolaylaştırmasıdır. Yatırımlar için de oldukça faydalı bir uygulamadır.

Konut fiyat endeksi nasıl hesaplanır?

Konut fiyat endeksi hesaplaması yapılırken birden fazla değişken göz önüne alınır. Hesaplama işlemi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, tüm şehirler için ayrı ayrı belirlenmiş olan verileri göz önünde bulunarak bir hesap yapar.

Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin verileri hesaba dâhil edilir. Yetmiş dört şehir bu hesabın içindedir. Geri kalan şehirler yeterli ve sağlıklı veri oluşturamadığı için bu şehirlere konut fiyat endeksi hesaplaması yapılmaz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler