FİNANS

E-ticarette yeni boyut!

Türkiye'de son birkaç yılda dev bir pazar haline dönüşen e-ticaret sektörünün geçmişi, aslında ülkemizde o kadar da yeni değil.

E-ticarette yeni boyut!

İnternet erişiminin şimdiki gibi kolay ve hızlı olmadığı 1990'lı yıllarda Demir Ali Toktaş, devekuşu yumurtasından evcil hayvan yemine kadar birçok ürününün internet üzerinden satışını gerçekleştirerek sektörün ilkleri arasına adını yazdırdı. Toktaş'ın şimdiki odağında ise mahalle esnaflarını sanal platforma taşımak var.

Demir Ali Toktaş, Türkiye’de e-ticareti ilk yapan isimlerden. Oluşan trende göre e-ticaret sitesi açan Toktaş'ın asıl mesleği ise bilgisayar network uzmanlığı. Kısa bir süre bu mesleği yaptıktan sonra yüreğinin sesini dinleyerek ticaret hayatına atılan Toktaş'a, bilgi teknolojilerine olan merakı ve bilgisi de bu yolda rehberlik ediyor. E ticaret serüvenine devekusu.com ile başlayan Toktaş, hikayesini şöyle anlatıyor: “Her şey 1998 devekusu.com ile başladı. O dönem devekuşu yetiştiriciliği çok popülerdi ve ben de bununla ilgili bir araştırma yaparken yumurtasının çok değerli olduğunu öğrendim. Türkiye’de yüzlerce devekuşu çiftliği vardı. Ben de ne yapabilirim diye düşünürken devekuşu yumurtası satmaya karar verdim.” Devekusu.com hala faaliyette ancak şu anda söz konusu sitede bitki ürünlerinin yanı sıra farklı hobi ürünlerinin tanıtımları yer alıyor.

ORTAKLIK TEKLİFİ YAĞIYOR
Bu dönemde askere gitmeye karar veren Demir Ali Toktaş, kısa bir molanın ardından bu kez Türkiye'de, sonradan çok fazla şirketin bu alanda faaliyet göstereceği internet üzerinden elektronik eşya ticareti işine onlinegsm.com ile giriyor. İlk ürün ise yine o dönemler ülkede yeni yeni popüler olmaya başlayan cep telefonu. Onlinegsm.com’u bahçe ve hobi ürünlerinin satıldığı gugukcuk.com adlı site takip ediyor. O dönem herkesin bahçeli ev hayali kurduğundan bahseden Toktaş’ın, çıkış noktasını da bu fikir oluşturmuş. Toktaş, “Devekuşu ve cep telefonu ticaretinden sonra hobi ürünlerinin satıldığı bir site açmaya karar verdim. Çünkü herkes bahçeli evi olsun istiyordu o yöne doğru bir özlem vardı. Bir anlamda insanların özlemine bir nebze de olsa katkım olsun istedim” şeklinde konuşuyor. Ülkede şu anda çığ gibi büyüyen evcil hayvan besinleri de ilk olarak Toktaş’ın dikkatini çekmiş. Zira bu alanda faaliyete başlattığı evcilbesinleri.com isimli site de alanında ilk sırada yer alıyor. Toktaş, evcilbesinleri.com’un ardından sırasıyla urunlistesi.com, gezihatiralari.com, otelharitasi.com, tatilacentesi.com ve mahalleesnafi.com sitelerini açıyor. Demir Ali Toktaş’a bir çok ortaklık teklifleri de geliyor. Malum son yıllarda e-ticaret siteleri ile yabancı fonlar ile evlilik de trend.

YENİ ODAK MAHALLE ESNAFI
Dünyada ve ülkemizde örneğine rastlanmamış bir girişim olanmhalleesnafi.com ise e-ticaret için gerekli alt yapısı olmayan esnafı da pazara dahil eden bir portal özelliği taşıyor. mahalleesnafi.comüzerinden 'sanal dükkan' açma imkanı bulan mahalle esnafı, bu sayede müşterilerine online olarak hizmet verebiliyor. Süpermarket büyüklüğünde işletmelerin de dahil olabileceği sistemde tüketiciler de en uygun fiyatın hangi işletmede olduğunu rahatlıkla görebiliyor. Bu proje ile sadece Türkiye sınırlarında kalmamayı hedefleyen Toktaş, gözünü dünya pazarına dikmiş durumda. Toktaş son olarak, “Kendimize ait bir model olarak tüm dünyada çalışacak bir internet girişimini de başarabiliriz” şeklinde konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler