FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akaryakıtçıya marker şoku!

Maliye Bakanlığı, devlete milyonlarca dolar Özel Tüketim Vergisi borcu olan akaryakıt dağıtım şirketlerini yakın takibe aldı

Akaryakıtçıya marker şoku!

16 dağıtım şirketi hakkında denetim başlatan Maliye, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) ÖTV borcu bulunan dağıtım şirketlerine ‘ulusal marker’ verilmemesini istedi. Zaman'ın haberine göre, EPDK kaynakları, uyarının dikkate alınarak gerekli işlemlerin başlatıldığı bilgisini verdi. Buna göre EPDK, şirketlere marker vermeden önce ÖTV borcunun bulunmadığı yönünde Maliye’den resmi yazı getirmesini istiyor. ÖTV borcu olan şirketlere (denetim kapsamında ya da dışında) marker verilmiyor. Akaryakıtın piyasaya sürülmesi için marker eklenmesi gerekiyor.

Maliye ve EPDK tarafından yapılan denetimlerde bazı şirketlerin, gümrüklerde gösterdikleri düşük teminatla ithal ettikleri binlerce ton akaryakıtı piyasaya sürdükleri tespit edildi. Denetimlerde, piyasaya sürülen akaryakıtın ÖTV’sini devlete ödemedikleri belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, devleti milyonlarca liralık ÖTV kaybına yol açan vurgunun önünü kesmek için mevzuatta kritik bir değişiklik yaptı. Gümrük Bakanlığı, Gümrük Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle ithal edilen akaryakıt miktarı kadar teminat şartı getirdi. Zaman, 17 Kasım ve 27 Kasım 2013 tarihli yayınlarında, ÖTV vurgununu kamuoyunun gündemine taşımıştı.

EPDK kaynakları, kısa bir süre önce Maliye Bakanlığı ile akaryakıttaki ÖTV kaybı konusunda bir toplantı yaptıklarını da belirterek, toplantıda EPDK’nın da sorunun çözümüne yönelik önerisini aktardıklarını söyledi. EPDK, ithalat sırasında teminat almak yerine doğacak ÖTV ve KDV’nin doğrudan tahsil edilmesini gündeme getirdi. Toplantının ana konusu ‘Bazı şirketlerin Türkiye’ye ithal ettikleri akaryakıta ulusal marker ekleyerek yasallaştırmaları ve piyasaya sürülen bu akaryakıtın ÖTV’sinin Maliye’ye ödenmemesi’ oldu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler