FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pasaport harcı 2020 ne kadar? Pasaport harcı 2020 zammı ne kadar oldu?

Pasaport harcı 2020 zammı ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi gazetede yayınlanan tebliğe göre Pasaport harcı 2020 yılında yüzde 22,58 oranında zamlandı. Peki, pasaport ücretleri ne kadar oldu ve yeni rakamlar neler?

Pasaport harcı 2020 ne kadar? Pasaport harcı 2020 zammı ne kadar oldu?

Pasaport harcı 2020 zamları açıklandı. Pasaport harçları enflasyona göre her sene değişiklik gösterebilir. Son olarak 2020 yılı pasaport harçları ve defter bedelleri de enflasyon oranında zamlandı. Harçlar pasaportun geçerli olacağı süreye göre değişmektedir. Pasaport süreleri de en az 6 ay, en çok da 10 yıldır (hizmet ve hususi için 5 yıl). Aşağıdaki pasaport bedelleri 2020 yılı için geçerli olup yıllık enflasyona göre 2021 yılında zamlanabileceğini dikkate alın.

PASAPORT HARCI 2020 ZAMMI

29.12.2017 tarihli ve 30285 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 80 nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve 30.12.2017 tarihli ve 30286 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 56 no lu Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliğine göre;01.01.2018 tarihinden geçerli olmak üzere:

Pasaport cüzdan bedeli: 133 TL

6 aya kadar: 208.8 TL

1 yıl için: 304.5 TL

2 yıl için: 497 TL

3 yıl için: 705.9 TL

3 yıldan fazla süreli: 995 TL

Defter Bedeli: 160 TL

Yıl sonunda enflasyon rakamlarına göre 2021 yılında geçerli olacak pasaport harçları ve cüzdan bedelleri yeniden belirlenecektir. 2021 yılı ücretleri belli olduğunda mynet.com'un pasaport harçları yazısında güncel ücretleri görebilirsiniz.

UZUN SERELİ ALIM DAHA HESAPLI

2020 yılı pasaport harçlarına göre 3 yıldan daha uzun süreli pasaport defter bedeli hariç 995 lira ödemeleri gerekiyor. Harçlara bakıldığında pasaport ne kadar uzun süreli alınırsa yıl başına düşen ücretin daha hesaplı olduğu görülüyor. Örneğin 3 yıllık umumi pasaport alırsanız yıl başına 235 lira harç bedeli öderken 995 lira verip 10 yıllık alırsanız yıl başına 99.5 lira ödemiş oluyorsunuz.

Memurlar ve devlet görevlilerinin aldığı hususi pasaportta ise harç bedeli uygulaması yoktur sadece defter bedeli alınmaktadır.

PASAPORT HARÇLARI HANGİ BANKALARA YATIRILIR?

Pasaport alımı ile merak edilen konulardan biri de pasaport harçlarının nereye yatırılacağı meselesi. Bunun için vatandaşlara pek çok seçenek sunuluyor. Pasaport alacaklar vatandaşlar, Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi olan bankalara harç ve cüzdan bedeli yatırılabilirler.

Pasaport harcı ve cüzdan bedeli yatırılabilen bankalar:

Akbank
Aktif Yatırım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatifbank
Anadolubank
Arap Türk Bankası
Citibank
Denizbank
Burgan Bank
Fibabanka
Finansbank
HSBC Bank
ICBC Turkey Bank
ING Bank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Odea Bank
Şekerbank
T.C. Ziraat Bankası
Turkishbank
Turkland Bank
Türk Ekonomi Bankası
Türkiye Finans Katılım Bankası
Türkiye Garanti Bankası
Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
Vakıf Katılım Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Ziraat Katılım Bankası

Bankaların dışında vatandaşlar PTT şubelerine, Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerin defterdarlık veya malmüdürlüklerine, veznelerine de harç bedeli yatırabilirler.

DEKONTA DİKKAT

Pasaport harcını yatırdığınız bankadan alacağınız dekontta mutlaka adınız ve soyadınızın ve T.C. kimlik numaranızın doğru olarak geçtiğine dikkat ediniz. Ayrıca dekontta "tahsil edilmiştir" kaşesinin ve tahsilatı yapan görevlinin imzasının bulunması gerekmektedir.

HARÇSIZ ÖĞRENCİ PASAPORTU NEDİR?

Yurtdışındaki bir okula kayıt yaptıracak öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. Bunun için öğrenci olduklarını belirten belge ile T.C Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Eğitim Müşavirliğine başvurmaları gerekiyor. Öğrenci yurtdışında okuyor durumda ise başvurusunu T.C. Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu, Eğitim Müşavirliğine yapabilir.

pasaport ve damgalar

PASAPORT HARCI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Pasaport başvurunuzu, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden yapabilir, başvuru randevusu alabilir ve başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgileri alabilirsinii.

PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

  • Öncelikle başvuru işlemini şahsen yapmanız gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  • 2 adet biometrik fotoğraf (Fotoğraf stüdyosuna pasaport için demeniz yeterli)
  • Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzu (Randevuya gitmeden önce pasaport harç ve cüzdan bedelini anlaşmalı kurumlardan yatırmanız gerekiyor)
  • Varsa eski pasaport
  • Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi (Eğer 18 yaşından küçük iseniz ebeveyniniz (kanuni temsilci) ile başvurmanız gerekmekte. Kanuni temsilcinizin T.C. kimliğinin aslı başvuru sırasında yanında olmalı ve randevuya gitmeden önce noterden muvafakatname alınması gerekiyor)
  • Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)

PASAPORT TÜRLERİ

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo): Türk Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşları ile Haymatlos (vatansız) vatandaşlarımızın alabilecekleri pasaport türüdür.

Hususi Pasaport (Yeşil): Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Hususi pasaport için gerekli belgelerin başvuranın durumuna göre farklılık göstermektedir.

Hizmet Pasaportu (Gri): Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir.

Diplomatik Pasaport: Türkiye Büyük Millet meclisi üyelerinden valilere, büyükşehir belediye başkanlarından bakanlık müsteşarlarına, dış temsilciliklerdedeki görevlilere kadar diplomatik çalışmalar için yurtdışına gitmesi gereken pek çok hükümet ve devlet görevlisine diplomatik pasaport verilmektedir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler