FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

7 dev firma 'Fatih' için yarışacak

Eğitimde yeni bir dönemi başlatacak FATİH Projesi’nin ihalesi 29 Nisan’da yapılacak.

7 dev firma 'Fatih' için yarışacak

11 milyon tablet bilgisayar dağıtımının öngörüldüğü ihale için Apple, General Mobile, Samsung gibi bilişim devleri şartname aldı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, İlköğretim çağındaki çocukların eğitimlerinde teknolojinin tüm imkanlarından istifade etmesini amaçlayan FATİH Projesi’nde ihale heyecanı yaşanıyor. Proje çerçevesinde 11 milyon tablet bilgisayarın dağıtılması öngörülüyor. Hem yerli hem de yabancı firmaların iştahını kabartan organizasyonun ihalesi için 7 firma 29 Nisan’da yarışacak. Apple, General Mobile, Samsung gibi dünya bilişim devleri çoktan başvuruda bulundu. Başvuranlar arasında iki Çinli firma ile Vestel ve Arçelik de var. Yetkililer en az 10 firmanın teklif için başvuracağını belirtiyor. MEB’in tablet ihalesi bugüne kadar dünyada tek kalemde yapılacak en büyük ihale. Firmalar, teklif dosyası için 100 bin TL ödedi.

MEB'İN KASASINA 700 BİN TL GİRDİ
Firma ihaleyi kaybetse ya da çekilse de bu para kendisine geri verilmeyecek. Bu nedenle MEB’in kasasına ihale şartnamesinden 700 bin TL girdi. Çalışma kapsamında tablet bilgisayar set alımı, iki ayrı LOT halinde toplamda 10 milyon 600 bin adet üzerinden yapılacak. Tabletler okulların adreslerine firmalar tarafından teslim edilecek. Tablet bilgisayar yapımına sözleşmenin imzalanmasını takip eden 5 iş günü içinde başlanacak ve işe başlama tarihinden itibaren 36 ay sonra sona erecek. İhale tüm isteklilere açık olurken yerli firmalara fiyat avantajı uygulanmayacak. İhaleye girecek olan isteklilerin 350 milyon liradan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunlu olacak.

85 BİN ADET AKILLI TAHTA
Bakanlık yetkilileri, bu ihaleyi kazanan firmanın tartışmasız dünya tablet devi haline geleceğine işaret etti. Yetkililer, “Bu ölçekte bir satış, ardından da her yıl 1,2 milyon sipariş alacak firmayla hiç kimse boy ölçüşemez. Bu nedenle dünya bilişim devleri arasında bu ihaleyi kazanmak için çok büyük yarış yaşanacak.” ifadelerini kullandı. Bu arada, firmalar arasındaki büyük çekişme nedeniyle tablet fiyatlarının bir hayli düşmesi bekleniyor. FATİH Projesi kapsamında bugüne kadar 85 bin adet akıllı tahta yerleştirildi. Pilot uygulama kapsamında 62 bin 800 adet tablet dağıtıldı. 120 binin üzerinde öğretmen de hizmet içi eğitime tabi tutuldu. Proje için 2013’te 1,4 milyar TL bütçe ödeneği ayrıldı. 350 bin adet akıllı tahta ihalesi ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler