FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar Trump'ın Oyuncağı Oldu!

İşler iyiye gidiyor derken bir bakıyorsunuz Trump bir tweet atıyor Çin ile görüşmem diyor haydii iyi giden piyasa bir anda bozuluyor. Aynı şekilde kar satışları gelirken de yine bir Trump tweeti bu sefer tam tersi Çin ile ilgili pozitif bir açıklama içerebiliyor. Dün Trump'tan yine benzer şekilde Çin ile ilgili gelen pozitif bir tweet dış piyasaları pozitif etkilemiş durumda.

BİST ise gördüğünüz gibi bazen yukarı dirençleri zorluyor olsa da kar satışları yaşanmaya devam ediyor. Olası yükseliş halinde endeks olarak destek-direnç tablosunda üst dirençleri görüyorsunuz. Lütfen ara seviyeler geçildiği takdirde daha üstteki sıralı hedefleri bekleyiniz. Dirençler kırılmadan gördüğünüz daha üst dirençlere gidecek beklentileri erken olur. Gelecek kar satışları maliyetli yakalanmanıza neden olabilir.

Bu nedenle hisse bazlı pozitif yükselişleri kollamak ve bu yükselişleri yakaladığınız zaman direnç hedeflerine gelince de kar satışlarını yapmak doğru olur. Çünkü tamam bankaların karları gayet iyi geldi ve geliyor ama bunun dışında otomotiv ve demirçelikte riskli gelişmeler yaşanıyor. Otomotiv üretiminde rakamlarda ciddi düşüşler yaşanıyor. İç pazar satışlarında da ciddi düşüşler var. Bu önemli çünkü otomotiv üzerinden elde edilen vergi gelirlerinde de eş değer düşüşler yaşanacak demektir. Diğer taraftan demirçelik sektörümüz şimdiden AB kotalarını doldurmuş durumda. Eğer AB'nin diğer ülkelere verdikleri kotaları bir şekilde kullanma yolunu bulurlarsa ne ala, yoksa ihracatta sıkıntı yaşarlar. ABD'nin de getirdiği ek vergiler zaten sorun yaratmışken, bir de AB kotaları sektörde ileriki dönem için kar kayıpları yaratabilir.

İşte tüm bu konuları dikkate alarak ve önümüzdeki seçimlerin risklerini de düşünerek temkinli duruşu bozmamak doğru olabilir. Devlet seçimler yaklaştıkça her alanda bir teşvik ve harcama yaratan kararlar açıklıyor. Bunların faturası seçimlerden sonra netleşecektir.

DTH Hala Artıyor!
Seçimler sonrası ekonomik ve finansal yeni bir kriz dalgası korkuları nedeniyle halkın elindeki döviz tevdiat hesapları devamlı ve ciddi artış gösteriyor. Eğer seçimler sonrası korkulduğu gibi bir gelişme yaşanmazsa, o zaman bu DTH lardan çıkış başlayacaktır. Bu durum döviz ve faizlerde hızlı düşüşler ve borsada ise ciddi yükselişler yaşatır. Yabancı fon girişleri her alanda artar. Dövizdeki düşüşün önünü kesmek için TCMB hızlı bir faiz indirimine gidebilir. Bu şekilde dövize tepki yükselişi gelmesi ve belli bir kurun altına inmesi engellenmek istenebilir. Ama bu sayede faizlerde ciddi indirim imkanı çıkar.

Lakin böyle olmaz da, seçim öncesi açıklanan kararların faturası seçimlerden sonra ciddi ve yeni bir finansal kriz yaratacak olursa, o zaman bu ekonomiyi derinden etkiler. Tabi bu da kurlarda ve faizde yeni sert yükselişler ve borsada da sert düşüşler demek olur. Siyaseten de yeni gerilimli gündemleri yaşamaya başlarız. Ben pozitif gelişmeler yanındayım. Umarım da öyle olur. Yoksa aksi durum çok sıkıntılı bir sürecin başlayacağı demek olur.

İşte bu belirsizlikler oldukça ciddi olduğu için, seçimler sonrası görülene dek temkinli duruşu bozmamak konusunda uyarmak istiyorum. Yani bu şu demek, kar satışları yaptıkça yeniden full hisseye girmeyip, % 50 nakit durmak doğru bir karar olabilir.

Bugün Trump tweeti ile güne yükselişle başlarız ama devamında yeniden kar satışları görebiliriz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler