Altında bundan sonra ne olacak, ons için dip neresi? Mynet Finans Yazarı Aydın Eroğlu, altın fiyatlarıyla ilgili en güncel senaryoyu bizlerle paylaştı.
MYNET-EKONOMİ SERVİSİ
Son zamanlarda neredeyse her gün altınla ilgili haberler okuyoruz. Bunun nedeni son bir yıl içerisinde altın fiyatlarında şimdiye kadar görülmemiş dalgalanmalar.
Küresel krizin başlarından bu yana tüm politik ve ekonomik gelişmelerin altın fiyatlarını doğrudan etkilediğini söylesek yalan olmaz.
Bu gelişmelerin altın fiyatları üzerindeki doğrudan ya da dolaylı etkilerini Mynet Finans yazarı stratejist Aydın Eroğlu 2 yıl önce 'Altın Yatırımcılarını Çok Üzebilir!' başlığıyla kaleme almıştı .
Yazıyı okumak için tıklayınız
Eroğlu 2012 Aralık ayında kaleme aldığı bu yazısında, dünyanın enerji kaynaklı bir büyüme sürecine gireceğini öngörüyor. Ayrıca, olası bir büyüme sürecinin yaşanması halinde, bu sürecin finansal kaynakları için en büyük potansiyelin, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından piyasaya pompalanan paralar ile 2002'den beri yükseliş trendinde olan altın fonları olacağının belirtiyor.
Yazarımız aynı yazısında, altını güvenli bir yatırım aracı olarak görmediğini ve riskli bulduğunun altını çiziyor.
Peki altında bundan sonra ne olacak, altın(ons) için dip neresi? Yazarımız, altınla ilgili senaryoyu şöyle dile getiriyor:
Şimdi de zaman zaman filanca ülke merkez bankası, ya da filanca büyük fonlar altın rezervlerini arttırma kararı aldılar gibi açıklamalarla hala zamanında alınmış altınların başka ellere yıkılması operasyonu sürüyor. Eğer düşüncelerim doğru ise, altın için gerçek dip oluşumu ABD merkez bankası FED'in faiz artışı sürecine başlayıp da, faizleri % 3,5 - 4 seviyelerine getirdiği zaman netleşecektir. Hatta o zamanki ortamda düşmüş olduğu seviyelerde daha da düşecek paniği yaratmak için, FED'in bankalara tahvil geri satımını başlatmasını bekliyorum. Bana göre FED faiz artışını başlattıktan muhtemelen iki yıl gibi bir süre sonrasında dünya ekonomilerinin de büyüme trendinin içinde olduğu görüntüsü nedeniyle FED'in tahvil geri satımı ile beş yıldır piyasaya verdiği ve 4.6 Trilyon Dolar'a ulaşmış olan fazla likiditeyi geri çekme süreci başlatılacaktır. Bu sefer bankalara zorunlu tahvil satılacaktır. Bankalar bu tahviller için nakit kaynaklarını kullanacaklarından, kredi imkanları kısılacaktır. Bankalar dünya ekonomilerinin büyüme ortamında kendilerine likidite yaratma düşüncesi ile altın varlıklarından satışa geçmek zorunda kalacaklardır. İşte o zaman altın hangi fiyatta ise, gerçek dip fiyatlarını bulmuş olacaktır. Sanırım iki sene önce bir soruya verdiğim cevapta altın ons fiyatı olarak ABD faiz artışı ve sonrasında tahvil geri satımı süreci başladığında 900$ - 1.000$ düzeyini görebilir beklentimi paylaşmıştım. Ons fiyatı 1.400 $'ın üstüne çıkarsa, bu beklentim geçerliliğini kaybeder. Ama ons fiyatının özellikle 1.200$'ın altında kalması halinde bu düşüncem daha da güçlenerek geçerliliğini koruyacaktır.
Teknik analize bakarak destek seviyesi vermek gerekirse, ons altın için sırası ile 1.090 $ - 1.035 $ - 865 $ seviyelerini söylemek mümkündür. İki sene evvel altın için bu görüşlerimi paylaştığım zaman, yapılan ilk basma kalıp itiraz; altının çıkarma maliyetlerinin 1.300$'larda olduğu ve daha altını görmesinin mümkün olmadığıydı. Oysa şimdi dikkat ediyorsanız, ons fiyatı düştükçe yapılan yorumlarda bazı yerlerdeki çıkarma maliyetinin 1.000$'ın da altında olduğu söylenmeye başlandı.
Peki o zaman soruyorum; gerçekten altın çıkartma maliyeti 1999 yılında 250$'ın daha mı altına inmişti ki, ons 1999 yılında 250 $ değerindeydi? Ya da farklı bir şekilde soruyu sorarsak; 1999 yılında 250 $ olan altının, çıkartma maliyeti 2011 yılına kadar beş katı artış mı gösterdi?