Cam kavanozda ve kütükte bal üretiyor
DİĞER ÜRETİCİLERDEN FARKLI ÇALIŞIYORLAR
Kayseri Pınarbaşı'nda bir bal üreticisi, cam kavanoz ve ağaç kütükleri arasında bal üretmeye başladı. Ürettikleri kara kovan balı ise görenleri şaşkına uğrattı
DİĞER ÜRETİCİLERDEN FARKLI ÇALIŞIYORLAR
Kayserili bal üreticilerinin cam kavanoz ve kütük içinde ürettikleri ballar görenleri hayrete düşürüyor.
DİĞER ÜRETİCİLERDEN FARKLI ÇALIŞIYORLAR
Bal hasadının başladığı Kayseri'de, iki bal üreticisi diğer üreticilerden farklı olarak cam kavanoz ve kütük içinde kara kovan balı üretti.
600 KAYITLI ÜRETİCİ VAR
Cam kavanoz ve kütük içinde üretilen ballar görenleri hayrete düşürürken, Pınarbaşı ilçesindeki bal üreticisi Aslan Candan, "Daha önceden sepet içinde de bal üretilirdi. Cam kavanozda olur mu diye düşündüm ve denemeye karar verdim. Çok da güzel bir üretim oldu" diye konuştu.
600 KAYITLI ÜRETİCİ VAR
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Bozdağ ise Kayseri'de Arıcılık Kayıt Sistemi ve Arıcılar Birliği'ne 600 kayıtlı üretici olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
OLUMSUZLUKLAR BU YIL YAŞANMADI
Bu yıl Kayseri'nin bütün ilçelerindeki zengin florayla birlikte mevsimsel şartlarında uygun geçmesi dolayısı ile 2017 yılı önceki yıllara nazaran bal hasadı ve arı ürünleri veriminin oldukça yüksek olduğu görülmüştür.
OLUMSUZLUKLAR BU YIL YAŞANMADI
Yapmış olduğumuz izlenimler sonucu bu durum bütün arıcılarımızı mutlu etmektedir. Önceki yıllarda yaşanılan hastalık ve iklim şartlarındaki olumsuzluklar bu yıl yaşanmadı, tüm üreticilerin edindikleri verimin bol kazançlara dönüşmesini diliyorum.
OLUMSUZLUKLAR BU YIL YAŞANMADI
Üreticilerimiz arasında sadece hobi için değil de bu işi meslek edinmiş genç arıcılarımız var. Çabalarını takdir ediyor ve kendilerini yetkilerim doğrultusunda destekliyorum."
KİLOGRAMI 11 TL'DEN SATILIYOR
Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada yaptığı açıklamada, arıcılığın en iyi dönemini geçirdiğini ve 2017 yılının ayçiçek balı için çok verimli bir sene olduğunu söyledi.
KİLOGRAMI 11 TL'DEN SATILIYOR
Ayçiçek balının Türkiye'de en fazla üretimi yapılan çiçek balı olduğunu vurgulayan Ada, çam balından sonra en çok ihracatı yapılan balın ayçiçek balı olduğunu ifade etti.
KİLOGRAMI 11 TL'DEN SATILIYOR
Ada, ayçiçek balında sağım işleminin tamamlanma aşamasına geldiğini ve beklentinin yüksek olduğunu belirterek şunları kaydetti:
KİLOGRAMI 11 TL'DEN SATILIYOR
"Ayçiçek balında verim geçen yıllara göre ok çok iyi. Bal üreticileri memnun. Ben 25 yıldır Tekirdağ'dayım ilk defa bu kadar verimli bir yıl yaşıyoruz. Mevsimin güzel gitmesi nedeniyle kış ölümlerinden kaynaklanan açık kapandı. Bal verimlerimiz çok iyi. 1 kovandan 1 teneke, 2 kovandan bir teneke bal alanlar da var. Son zamanlardaki yağışların verime çok büyük katkısı oldu. Yağışlar zamanında oldu. Bu yıl arılarda durum çok iyi. Ayçiçeği balının teneke fiyatı 260-275 lira arasında. Kilogramı 10-11 lira arasında gidiyor. Bu yıl son 20 yılın en iyi fiyatlarını gördük. Geçen sene ayçiçeği balının teneke fiyatı 200 liraydı."
"PETEKLER DOLDU"
Arıcı Mehmet Babacık, arıcılığı uzun yıllardan beri yaptığını ve bu sene bal sağımında beklentinin yüksek olduğunu anlattı.
"PETEKLER DOLDU"
Babacık, arıcıların peteklerinin dolduğunu belirterek, "Benim 300 kovanım var. İki kovandan 1 teneke bal alan arkadaşlarımız da var. Eskiden 6 kovandan 1 teneke bal alırken şu anda 2 kovan bir teneke bal veriyor" dedi.
"PETEKLER DOLDU"
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, dünya arıcılığı için çok önemli yeri olan Kafkas arısını korumak için çalışma yaptıklarını söyledi. Kafkas arı ırkının Türkiye'de sadece Ardahan ve Artvin'de bulunduğunu anlatan Evliyaoğlu, şöyle konuştu:
"PETEKLER DOLDU"
Ardahan'ın Posof ilçesi bu ırk arı açısından tamamen izole bölge. Yani buraya hiçbir yerden arıcı giremiyor. Ardahanlı arıcılar kışın Artvin'e, Artvin'deki aracılar ise yazın Ardahan'a gelebiliyor. Ancak Posof ilçesinde bu geçerli değil. Posof ilçemiz bu özelliğinden dolayı şu an bakanlık sertifikalı 8 üretici ana arı üretiyor.
"PETEKLER DOLDU"
Bölgenin iklim şartlarına dayanıklı olmasından dolayı kışın 2 bin 100 rakımda kışlatılan arılarda gayet fazla verim aldık. Kışın dışarıda kışlatılan arının bal veriminin içerideki arıdan daha fazla olduğunu fark ettik, sıfırın altında 40 derecede kışlatılan arıdan daha iyi bal alındı.
"KAFKAS ARISI, UZUN DİLİYLE ÇİÇEĞİN EN DERİNİNDEN NEKTAR ALABİLİYOR"
Kafkas arısının uzun dilinin bala kalite kattığını vurgulayan Evliyaoğlu, "Kafkas arısı, 7,4 milimetre uzunluktaki diliyle çiçekteki nektarı en derinden alabiliyor. Kafkas arısının bu özelliği diğer arılarda olmaz. Bu dil ile elde edilen bal, iki üç ay sonra katılaşır. Bu da balın gerçek bal olduğunu gösterir. Balın katılaşması gerçek çiçek balı olduğunun göstergesidir" ifadelerini kullandı.
"KAFKAS ARISI, UZUN DİLİYLE ÇİÇEĞİN EN DERİNİNDEN NEKTAR ALABİLİYOR"
Arıcılık yapan İzzet Aslan da Kafkas arılarını alıp Artvin'den Ardahan'ın yüksek kesimlerine geldiğini söyledi. Bu bölgede yapılan bala yoğun talep olduğunu anlatan Aslan, şunları söyledi:
"KAFKAS ARISI, UZUN DİLİYLE ÇİÇEĞİN EN DERİNİNDEN NEKTAR ALABİLİYOR"
"Kafkas arısının balı çok meşhur. Arımız, Ardahan'ın bu yüksek tepelerinde güzel bal yapıyor. Melez arıdan burada randıman alamazsınız. Allah'a şükür memnunuz, balımızı, oğulumuzu alıyoruz. Kafkas arısı soğuğa dayanan bir arıdır, yağmurda, soğukta çalışır. Bu yüzden dağlık alanlarda, yüksek kesimlerde çok elverişli oluyor. Arı yükseklerdeki çiçeklerle bal yapıyor"
"KAFKAS ARISI, UZUN DİLİYLE ÇİÇEĞİN EN DERİNİNDEN NEKTAR ALABİLİYOR"
Aslan, Artvin'den Ardahan'a mayıs ayında gelip dünyanın en güzel ballarından birini üretip eylülde geri döndüklerini belirtti.
