15 soruda HGS, OGS VE KGS arasındaki fark...
7 milyon KGS’ye karşın 1 milyon OGS kartı bulunuyor. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü köprü ve otoyol tahsilatlarının yüzde 70’ini OGS geçişlerinden sağlıyor. Yeni sisteme giren Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ise 17 Eylül’de uygulanmaya başlayacak.
Peki ama nedir bu OGS, KGS ve HGS. Hangisi daha ucuzdur? Almak için nerelere başvurulur? KGS tamamen kalkacak mı? Tüm bu soruların yanıtları...
1- OGS Nedir?
Kısaca OGS olarak ifade edilen Otomatik Geçiş Sistemi, araç içine yerleştirilen elektronik etiket sayesinde köprü ve otoyol gişelerinden ‘duraksamadan’ hızlı ve ucuz geçiş imkanı sağlıyor.
2- OGS Nereden Alınır?
OGS’ye üye olmak için Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası’nın yetkili şubelerine ya da internet bankacılığı üzerinden başvuruda bulunmak gerekir.
3- OGS almanın maliyeti nedir?
OGS cihazları bankalar tarafından belirlenen, 40-60 TL bedel karşılığında satılıyor. Cihazların garanti süreleri yine bankalar tarafından belirleniyor. Garanti süresinin sonunda yeniden OGS cihazı almak gerekiyor. Ziraat Bankası ve Garanti Bankası OGS elektronik etiketleri 3 yıl; İş Bankası 4 yıl; Vakıfbank ve Denizbank ise 5 yıl garanti kapsamında bulunuyor.
4- OGS geçişlerinde indirim oluyor mu?
OGS geçişleri, KGS’ye göre daha ucuz. Örneğin İstanbul Boğaz Köprüsünden geçen bir otomobilde OGS kartı var ise geçişini 4 lira 25 kuruş yerine; 3 lira 40 kuruşa yapıyor.
5- OGS Hesabında yeterli kredi olması gerekir mi?
OGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak kredi bulundurulması zorunlu. Bu nedenle OGS hesaplarına Kredi Kartlarından otomatik ödeme talimatı verilmesi gerekiyor.
6- Yeterli kredi yoksa ne olur?
OGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda sıfır bakiyenin altındaki hesaplar banka tarafından iptal edilip Kara Listeye alınıyor. Hesap iptalinden sonra yapılacak geçişler ise 11 kat cezalı oluyor. Örneğin 3 liralık bir geçiş için 33 lira ceza ödemek gerekiyor.