Çalışma hayatına yönelik köklü değişiklikler içeren yeni Torba Yasa'nın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok yeni teşvik yasalaştı.
İşte yeni Torba Yasa ile gelen değişiklikler
Çalışma hayatına yönelik köklü değişiklikler içeren yeni Torba Yasa'nın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok yeni teşvik yasalaştı.
Çalışma hayatına ilişkin köklü değişiklikleri içeren ‘7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İlgili kanunla yeni teşvikler yasalaştı. Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre konu ile ilgili detaylar şöyle...
Çalışanlara kreş hizmeti sağlanmasında ve ikale sonrası ödenen tazminatlarda vergi istisnası, bekar asgari ücretlinin vergi dilimi nedeniyle yaşadığı kayıpların önlenmesi, geriye dönük prim teşviklerinden yararlanma şartları, asgari ücret desteği gibi bir çok konu bu kanunla düzenlemeye kavuştu.
KREŞE VERGİ İSTİSNASI
İşverenlerin çalışanlarına doğrudan kurarak veya bir kreşle anlaşarak sağladıkları kreş hizmeti ücretin bir unsuru olarak kabul ediliyor, vergiye tabi tutulması gerekiyordu. Getirilen düzenleme ile kadın çalışanlara kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler veya bu hizmetlerin doğrudan işveren tarafından verilmediği durumlarda ilgili kreşlere ödenen her bir çocuk için aylık, asgarî ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15’ini aşmayan tutar vergiden istisna tutuldu.
Bunun anlamı kadın çalışana dışardan sağlanan kreş hizmetinin vergisinin çalışandan alınmayacağı. Fakat bunun için ödemenin doğrudan kreş veya bakım evi hizmeti sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması gerekiyor. 2018 yılı için aylık 304.4 TL’yi geçmemek üzere yapılan yardımlar gelir vergisinden istisna tutularak destek sağlanabilecek.
TAZMİNAT AYARI
Uygulamada çıkan aksaklıklar nedeniyle kanunda ikale bedelinin vergi boyutu hakkında düzenleme getirildi. İkale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatların kişinin hak ettiği kıdem tazminatına kadar olan kısmı vergi istisnasında olduğu, bu tutar aşan kısımların ise ücret gibi vergilendirileceği açıkça hüküm altına alındı. Eski uygulamada vergi daireleri arasında uyuşmazlık çıkaran bu husus Kanunla netleşmiş oldu.